varaavan lämmityksen ohjaus

Keskustelu lämmitysjärjestelmien valinnasta ja huollosta, ilmanvaihdosta, putkisto- ja sähköremonteista ja muusta näihin liittyvästä.

varaavan lämmityksen ohjaus

ViestiKirjoittaja autiotalo päivämäärä La Loka 29, 2022 21:30

Varaavassa lämmityksessä on 3000 l varaaja ja siinä 3 kpl 6 kW vastusta. Verkkosopimus on kausisähkö klo 22-07 ja sähköä ostan toistaiseksi voimassaolevalla sopimuksella n. 25- 30 c/kWh. Yösähkön osuus vuosikulutuksesta n.87 %. Digitaalinen sähkömittari on etäluettava, mutta en tiedä onko sillä tuntiohjauskin. Mietin sitä miten toimii kausisähkö pörssisähkön kanssa: a) onko ostettavan sähkön hinta spotsähkön hinta tunneittain + tietysti marginaali ja kk maksu myyjän mukaan vai b) jotain muuta. Energiaviraston sähkönhintojen vertailusivuilla pörssisähkön myyjät ilmoittavat kiinteännäköisen hinnan erikseen yö- ja päiväsähkölle ihan normaalisopimusten mukaan. Toinen kysymys on pitäisikö tuo lämmitysvastusten ohjaus yö/päivä ottaa omiin käsiin esim. erillisellä ajastettavalla ohjaimella? Siihen ei liene sähköpörssin hintoja seuraavaa automatiikkaa, vaan tuota nykyistä 22-07 voisi vähän manuaalisesti hienosäätää. Vielä jää ulkolämpötilan vaikutus varaajan lämmitystarpeeseen arvioitavaksi. Kovalla pakkasella se voi jäähtyä hyvinkin viileäksi jolloin vastusten tulee olla päällä pitkään yön aikana. Liekö joku muu pohtinut näitä?
autiotalo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 47
Liittynyt: Ke Helmi 23, 2011 17:58
Paikkakunta: kitee

Re: varaavan lämmityksen ohjaus

ViestiKirjoittaja lmfmis päivämäärä Su Loka 30, 2022 12:12

Tuolla patterilla kannattaisi pörssisähösopimus aika hyvin. Joiltakin sähköyhtiöiltä saa säätää ohjauksen itse päälle

Pörssisähköohjauksia tarjoaa useampikin firma. Vaikka https://fissio.fi/ ja https://www.omavahti.fi/tuote/porssisahko/

Tuollainen 3000litraaa on karkeasti 3vrk puskuri, joten aika hyvin pystyy pelaamaan.
Käyttäjän avatar
lmfmis
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 3536
Liittynyt: Pe Huhti 17, 2009 10:49
Paikkakunta: Espoo
Kotisivu: http://www.rintamamiestalo.fi/viewtopic.php?f=9&t=8430

Re: varaavan lämmityksen ohjaus

ViestiKirjoittaja autiotalo päivämäärä Ma Loka 31, 2022 14:10

Fissio.fi sivusto on varsin kiinnostava, mutta järjestelmä ei ole vielä kovin kaupallinen. Ohjaus on käsittääkseni itse omiin tarpeisiin suunniteltava ja rakennettava. Se ei ehkä ole tavallisen tee-se-itsemiehen hommaa. Tarvitsee vähän nörtimmän sellaisen. Vanha järjestelmä on säilytettävä rinnalla laitteisto- ja ohjelmistohäiriöitten sekä mahdollisten sähkökatkojen varalta. En ole sivuilta saanut selvää onko saatavilla minkäänlaisia suunnittelu- ja toteutuspalveluita. Keskustelusivuilta kyllä pääsee liikkeelle.
Vertailu nykysopimuksen ja pörssisähkön välillä kaipaa tietoja, joita kukaan ei liene jalostanut. Nimittäin hyödyllistä tässä olisi tilasto lämmityskauden keskimääräisistä sähkönhinnoista yö- ja päiväsähkö eroteltuna toisistaan kuukausittain. Vanhat hinnat eikä keskilämpötilat eivät toistu sellaisenaan mutta yö- ja päiväsähkön välillä pitäisi olla nähtävissä selvä ero. Tässä olisi jotain selkänojaa kun pörssisähkön tulevista hinnoista ei ole tietoa.
autiotalo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 47
Liittynyt: Ke Helmi 23, 2011 17:58
Paikkakunta: kitee

Re: varaavan lämmityksen ohjaus

ViestiKirjoittaja Rak10 päivämäärä To Marras 03, 2022 19:47

Öljyllä ja puulla mennään mutta seurannut kiinnostuksella mitä foorumeilla kerrotaan ja ymmärrystä lisäten eli itsekin mietin että pörssisähkö ja siihen tuntihintainen ohjaus päälle pois raja-arvot ehdottomasti paras mikäli omaa taitoa tai ulkopuolista apua löytyy. Markkinoila löytyy ohjauspalikkaa hinnan mukaiseen kytkentään esim lv-varaajalle tai lattialämmitykseen. Luin jostakin en tiedä ymmärsinkö oikein että yösähkö ei tarkoita joissakin sopimuksissa klo.22-07 vaan saat sen 9 tunnin edullisen energian jonakin muuna aikana vaikka keskellä päivää eli tässä tapauksessa mielestäni olet yhtiön armoilla tietämättä mihin aikaan saat edullisempaa sähköä.
No kaiken kaikkiaan kusessa ollaan joka tauksessa käytit mitä tahansa ja mihin aikaan nimittäin pörssisähkönkin välityspalkkiota nostetaan ja vaikuttaa että pyritään nyt ulosmittaamaan kaikki mahdollinen hyöty tilanteesta ja koskaan ei takuulla palata hinnoitteluun ennen Ukrainan sotaa!!
Rak10
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 87
Liittynyt: Su Marras 27, 2016 21:04
Paikkakunta: Halli

Re: varaavan lämmityksen ohjaus

ViestiKirjoittaja autiotalo päivämäärä La Marras 05, 2022 7:58

Omassa sähköverkkoyhtiössä sähkön mittaustapa, yleis-, aika- ja kausisähkö, on valittavissa erikseen ostosähkön tyypistä, pörssi-, määräaikainen ja toistaiseksi voimassaoleva. Tämä tarkoittaa varaavassa lämmityksessä aika- ja kausisähköllä sitä, että vastukset eivät mene päälle kuin yöaikaan. Tarkoittanee myös sitä, jos jostain erikoisesta syystä päivällä olisikin halpaa sähköä, sen saa päälle vain manuaalisesti itse vastusten kytkimistä.
autiotalo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 47
Liittynyt: Ke Helmi 23, 2011 17:58
Paikkakunta: kitee

Re: varaavan lämmityksen ohjaus

ViestiKirjoittaja autiotalo päivämäärä Pe Marras 18, 2022 9:11

Päivitän tässä tietojani lämmityksen ohjauksesta. Sähkömittarit ovat vaihtumassa älymittareiksi. Niiden vaatimuksissa on mm. asiakaslähtöinen kuormanohjaus ja asiakasrajapinta paikallista mittaustietojen tiedonsiirtoa varten. Edellinen tarkoittaa sähkönkäyttäjän mahdollisuutta määritellä sähkönmyyjälle omaa sähkönkäytön ajoitusta esim. edullisempiin tunteihin. Jälkimmäinen sähkömittariin tulevaa rj12 liitintä ja HAN- yhteyttä. HAN on minulle sisällöltään tuntematon. Kuvittelen että saatavilla mittaustiedoilla voisi olla mahdollista päästä myös ohjaamaan mittarissa olevaa relettä eli esim. varaavan lämmityksen vastuksien kytkeytymistä. Laitteita sähkönkäyttäjälle tuohon liittymään ei taida olla olemassa. Älymittareita sähkölaitoksilla tietojen mukaan on jo, esim Elenia. Sähköverkkoyhtiö Carunalla näyttäisi jo olevan sovellus Caruna+, jolla asiakas pääsee säätämään oman sähkönkäyttönsä ajankohtia. Sen soisi yleistyvän muillakin verkkoyhtiöillä. Keskitetty palvelu on varmasti asiakkaalle edullisempaa. Kysynkin onko kenelläkään kokemusta näistä uusista mittareista tai tuosta caruna+ sovelluksesta?
autiotalo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 47
Liittynyt: Ke Helmi 23, 2011 17:58
Paikkakunta: kitee

Re: varaavan lämmityksen ohjaus

ViestiKirjoittaja autiotalo päivämäärä Su Marras 27, 2022 11:17

No entä onko kenelläkään kokemusta miten hyvin kännyllä ohjattava laite kuten Woox R4967 ohjaa varaajaa ja millaisia kytkentöjä tarvitaan usean ison vastuksen tapauksessa?
autiotalo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 47
Liittynyt: Ke Helmi 23, 2011 17:58
Paikkakunta: kitee

Re: varaavan lämmityksen ohjaus

ViestiKirjoittaja Keijo päivämäärä Su Marras 27, 2022 20:43

Millään noista halpisvehkeistä, eikä varmaan kalliimmillakaan, ei voi ohjata suoraan isoja vastuksia, vaan väliin tarvitaan kontaktori. Eli tuo etämokkula ohjaa kontaktoria, joka sitten kytkee vastukset päälle. Kontaktori ei paljon maksa, mutta toki sähkärin käynnistä tulee sitten lisää hintaa...

Tuosta kyseisestä vehkeestä ei ole kokemusta ja itselläkin on haussa joku vastaava systeemi. Vielä en ole löytänyt sopivaa, kun vaatimuksena on että sen pitää toimia ilman ulkopuolista pilvipalvelua ja se pitää myös pystyä ottamaan käyttöön ilman ulkopuolista serveriä (eikä se saa soitella valmistajalle tietojaan - ei edes yrittää). Minulle kelpaisi, joku minkä asetukset voi tehdä selaimella ja sitten ohjata omasta softasta jollain viestillä, jonka formaatti on dokumentoitu, mutta taitaa olla liian nörtteilyä tuollainen toive. Toki osaan tuollaisen tehdä itsekin, mutta pitäisi saada laite, jolla on myös vaadittavat hyväksynnät että uskaltaa laittaa sen oikeasti käyttöön.
Keijo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 934
Liittynyt: Ma Joulu 05, 2005 17:22

Re: varaavan lämmityksen ohjaus

ViestiKirjoittaja autiotalo päivämäärä Ke Joulu 14, 2022 9:24

No asennutin tuon Wooksin R4967 säätimen pari viikkoa sitten siten, että rinnalla oli laitteen ohituskytkin. Kokemukset laitteesta: käyttöohjetta sovelluksen päivittäiseen käyttöön ei ole, mutta maahantuoja oli hyvin avulias siinä. Vastusten ohjauksessa käyttö on hyvin yksinkertaista, plussat voit ohjata vastukset päälle ja pois minuutin tarkkuudella ja lukuisia ajastuksia samalle päivälle, voit valita viikonpäivät minä mikin ajastus on voimassa, voit ajastaa mistä paikasta tahansa kunhan siellä on pääsy nettiin, miinukset turvallisuus koska lsite verkossa ja pilvessä johon varauduin ohituskytkimellä.

Päivittäin käytän nyt laitetta siten, että klo 16 jälkeen kun sähköpörssin seuraavan päivän hinnat tulevat julki katson yön 3 halvinta tuntia ja ajastan ne vastuksille, koska siinä ajassa varaaja saadaan kuumaksi. Tänä aikana olen muuttanut ajastuksia 4 kertaa sähkön edullisten tuntien muuttumisen takia. Ajastukseen kaikkineen menee aikaa päivässä n. 5 min.
autiotalo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 47
Liittynyt: Ke Helmi 23, 2011 17:58
Paikkakunta: kitee

Re: varaavan lämmityksen ohjaus

ViestiKirjoittaja cruise päivämäärä La Joulu 31, 2022 20:43

Itsellä vähän samanlainen tilanne, eli iso varaaja 4*6kW vastuksilla. Nyt on voimassa vielä halpa sopimus, mutta kesällä on keksittävä muuta. Aikomuksena on ohjata vastusten kontaktoreita Simpal ohjausreleellä tekstiviestien avulla. Sama systeemi on ohjannut kesämökin talvilämmitystä yli 10 vuotta ilman ongelmia. Toimii myös etelän hiekkarannoilta käsin, jos pörssihinnat edellyttävä toimenpiteitä. Joulukuun kulutusprofiilin mukaan tuli koelaskennan mukaan kWh-hinnaksi 12.5 c. Siinä hyödynnetään Helenin uutta 20+/-5 c/kWh sopimusmallia, jossa hyödynnetään kulutuksen ohjaamista halvempaan pörssisähköajankohtaan. Sehän on varaajasysteemillä mahtava tilaisuus! Jos et ole Helenin asiakas tai kuulu Helenin sähköverkkoon, ei tuo sopimus ole mahdollista. Pörssisähkö lienee toinen vaihtoehto mutta laskujeni mukaan paljon kalliimpi. Simpalin vaihtoehto on Shellyn tms ohjausrele, mutta koen sellaisen vähemmän toimintavarmaksi. Toisaalta se ei vaatisi päivittäistä hintojen vahtimista. Onneksi on vielä puoli vuotta aikaa pähkiä lopullista järjestelmää
cruise
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 124
Liittynyt: Pe Loka 12, 2012 21:12
Paikkakunta: helsinki

Re: varaavan lämmityksen ohjaus

ViestiKirjoittaja autiotalo päivämäärä Su Tammi 08, 2023 18:38

Kolmen viikon pörssisähkökokemuksella sähkö on ollut edullista joulun aikaan, mutta tarkemmin ei keskimääräräistä hintaa tiedä ennenkuin saa laskun. Sen ennakointi on näköjään hankalaa ellei mahdotonta. Pitäisi tallentaa toteutuneet tuntikohtaiset kulutukset ja tammikuussa niitä olisi 744 kpl, sitten pitäisi tallentaa vastaavat energian hinnat. Kun kerrot ne keskenään ja summaat, niin tulos on sama sähköenergialasku, jos laskuissasi ei ole yhtään virhettä. Tässä on vielä muutama ongelma. Tuoreimmat kulutustiedot ovat vähintään pari päivää vanhoja ja tulevaa kulutusta et pysty kovinkaan tarkasti arvioimaan kun et tiedä millainen on lämmitystarve tulevina päivinä. Sitten enegian hinnan tiedät vain noin vuorokaudeksi eteenpäin. Aika mahdotonta luotettavasti ennakoida tulevia viikkoja. Siis menneisyyttä voit laskea tarkasti mutta tulevaisuutta et. Lisäksi laskemista vaikeuttaa ja hidastaa hintatiedon saatavuus. Sähkön hintatietoa ei saa pörssistä esim. csv-tiedostona. Se on estetty. 744 tiedon naputtelu yksitellen pc:lle vie aikaa. On olemassa pörssin ulkopuolinen sivusto, jonne rekisteröitymällä saa tiedot kerralla. En ole sitä kokeillut. Laskuissa pitää muistaa myös muunnos megawateista kilowatteihin, arvonlisävero ja sähkömyyjän provisio.
Eli jos haluat tarkistaa onko sähkölasku tehty oikein, aikamoinen työ on edessä nimittäin sähkölaskussa ei näy nuo 744 riviä vaan vain sähkön keskihinta c/kWh ja kokonaiskWh:t. Kyllä ennen oli paremmin.
Parin vuoden päästä pörssisähköä mitataan neljännestunneittain jolloin sähkölaskussa lasketaan yhteen lähes 3000 riviä. Pitää kai luottaa vaikka on vanha hyväksi havaittu sanonta Luottamus hyvä kontrolli parempi.
autiotalo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 47
Liittynyt: Ke Helmi 23, 2011 17:58
Paikkakunta: kitee

Re: varaavan lämmityksen ohjaus

ViestiKirjoittaja juha1 päivämäärä Ma Tammi 09, 2023 8:49

sähkösopimus loppui joulukuun alussa ja sen jälkeen on menty pörssillä. ekaa laskua odottaessa, kaipa se kohta kolahtaa sähköpostiin.

talossa ei ole patterit ollu päällä koko talvena, kylppärissä lattiassa maltillinen +21, iv-koneessa jälkilämpö päällä +18 vedon tunteen takia ja tallin lattia ohjelmoitu klo 01-05 +12 pyynti ja 05-01 +6. yöllä neljässä tunnissa ottaa tallin lattia koko vrk:n lämmön hieman halvemmalla.

salaojapumpun putkessa ollut 60wvastus yleensä koko talven päällä varalta, nyt ajastimella 15min päällä tunnissa (kerran tuli vesi kellariin, kun satoi joulukuussa vettä kunnolla). kellarissa ollu pakkasvahti koko talven päällä aikaisempina vuosina, nyt ei ole päällä ollenkaan. vielä ei ole vesijohto jäätynyt. plussan puolella ollut toistaiseksi. harvoin tulee käytyä katsomassa. autojen sisälämmittimet ei kotona käytössä, kun autot kylmässä tallissa.

aamulla hellassa ollut tuli parisen tuntia vapaapäivinä, illalla yötä vasten pari pesää pönttöuunissa ja aamulla pellit kiinni. jotkut kyllä sanoo, ettei siinä tartte kuin yksi pesä, mutta tuntuu ettei se tarpeeksi varaa yhdellä pesällä. hellalla ja pöntöllä lämmitetty koko talo käytännössä tämä talvi.

täytyy kyllä myöntää, että vuorotyötä kun tekee, niin tuo lämmitys kyllä on hieman hankalaa välillä. aamuvuoro töissä matkoineen vajaa 15 tuntia, klo 20.30 olet mökillä, pönttöön tulet pari tuntia, pelti pienelle viimeistään klo 23, nukkumaan, herätys 4.40, pellit kiinni ja taas töihin.. yövuorot menee periaatteessa samalla tavalla mutta käytännössä ei, kun ei kuitenkaan onnistu nukkua samalla tavalla kuin "normaalisti" aamuvuoroa tehdessä. vuorokauden jos on valvonut putkeen ekan yön lopussa (ellei päiväunia ole saanut otettua), niin ei oikein tee mieli alkaa lämmittämään uunia ennen unia. sitte ei enää riitä yövuorojen välinen uni millään.

en tiedä mistä muusta tässä oikein sähkössä säästäisi, muuhun tässä ei oikein enää pysty. vinkkejä otetaan vastaan..
sen siitä saa kun ei ole rakennusmies, joutuu pähkäilemään ja kyselemään tyhmiäkin..
juha1
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 689
Liittynyt: La Marras 27, 2010 19:17
Paikkakunta: kemistä 11km etelään...

Re: varaavan lämmityksen ohjaus

ViestiKirjoittaja cruise päivämäärä To Tammi 19, 2023 17:22

Itse haen pörssin spothinnat vattenfallin sivuilta, josta ne saa suoraan exceliin liitettävinä. Tarttee vaan excelillä siivota marginaali pois ja korjata alv oikeaksi. Oma kulutus taas löytyy sähkön siirto- tai myyntiyhtiön sivuilta exceliin liitettävinä. Itselleni olen tehnyt lomakkeen, joka laskee ja piirtää haluamani käyrät syötettyäni siihen em tiedostot
cruise
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 124
Liittynyt: Pe Loka 12, 2012 21:12
Paikkakunta: helsinki

Re: varaavan lämmityksen ohjaus

ViestiKirjoittaja autiotalo päivämäärä Pe Tammi 20, 2023 16:24

Vattenfallin sivut hyvä vinkki. Nopeuttaa omaa laskemista paljon. Tuntihinnatkin saa kerralla viikon jaksoissa. Näin pääsee excelin avulla kohtuullisella vaivalla ennakoimaan tulevaa sähkölaskua varsinkin kuukauden loppupuolella.
autiotalo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 47
Liittynyt: Ke Helmi 23, 2011 17:58
Paikkakunta: kitee

Re: varaavan lämmityksen ohjaus

ViestiKirjoittaja cruise päivämäärä Ti Tammi 31, 2023 7:53

Nehitys kehittyy, eli nykyisin haen pörssihinnat sahko.tk sivustolta. Saa nopeasti spottihinnat vaikka vuoden kerrallaan. Vattenfallilla oli ajoittain ongelmana väärät hinnat. Sahkon hinnat ovat olleet aina oikein oikeilla alveilla ja ilman marginaaleja, mutta ongelmana siellä taas saatavien tiedostojen upottaminen exceliin. Voi olla, että sulla se onnistuu helpommin excel-versiosi ansiosta, mutta itse joudun copypeistaamaan tiedot tekstitiedostona ja muuttamaan pisteitä pilkuiksi ym vastaavaa operaatiota ennen kuin exceliin upottaminen onnistuu. Alkavat kuulemma lukemaan kulutustiedot vartin välein. Toivottavasti siinä vaiheessa spottihinnat saa helpommin exceliin.
cruise
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 124
Liittynyt: Pe Loka 12, 2012 21:12
Paikkakunta: helsinki

Seuraava

Palaa alueelle Lämmitys, ilmanvaihto, putket ja sähkö

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa