Rojekti

Juuri ostanut rintamamiestalon? Aikeissa hankkia rintamamiestalo? Mitä pitäisi ottaa huomioon?

Rojekti

ViestiKirjoittaja siwer päivämäärä Ti Syys 15, 2020 20:05

Terve,

Seuraavanlainen rojekti:
* Varsin perus rintsikka 1952.
* Muuttotappiokunta, mutta ei ihan perseessä. Kovin moni ei tänne halua, mutta sopivalla hinnalla talot katoavat kuitenkin joillekin. Tampereelle business-hommiin 38 minuuttia.
* Erinomaisen tunnelmallinen paikka. Lähikauppa ja pieni koulu (vielä) löytyvät. Ulkoilumaastot aivan huippuluokkaa, mikä tärkeimpiä asioita meille.
* Pihakin on oikein jees.
* Hintapyyntö on 80k.
* Roikkunut listoilla useita kuukausia.
* Vastaavat perusrintsikat menee alueella aika nopeasti jos hintapyyntö on 50k, ja jäävät roikkumaan iäisyyksiksi jos 100k. Eli varmaan oikea hinta on jossain 70k tienoilla.
* Perinnekunnostaminen ei tavoitteena. Toki perinteinen miellyttäisi eniten silmää. Sisustus on jo liian modernisoitu, mutta minkäs teet. Funktionaalisuus on ainoa mikä kiinnostaa. Talossa ei tartte tehdä mitään pintaremonttia, eikä välttämättä hetkeen mitään muutakaan remonttia.
* Ei hajuja. Toki näytössä käydessä oli ikkuna auki, mutta jos joku tosi paha ongelma olisi (näitäkin on käyty kattomassa), se ei pelkällä pienen tuuletusikkunan avauksella katoaisi...
* Katto on aivan uusi
* Kellari koko talon kokoinen. Kellarissa ei rintsikka-mittakaavalla mitään erityistä kosteusongelmaa, ei juuri kalkkihärmää seinillä, betonilattiat enimmäkseen paljaat, ei kosteusjälkiä lattialla. Ei muovimattoa, ei trendikästä "kodinhoitohuonetta" villoilla ja paneeleilla, tai muuta hirveää.
* Pesutilat vain kellarissa. Hyvin askeettiset. Rapistuneet maalit lattiassa ja vähän lautapanelointia sauna/pesutilassa, paneeli ei lattiaan asti kiinni. Odotusarvo että enemmän tai vähemmän homeessa nämä paneelit, ei aiheuta paniikkia. Pesutilat kelpaavat meille.
* Keskikertaan tehty pieni WC komeroiden tilalle. Ei tilanhaaskausta massiivisella kylpyhuoneella.
* Talo on pellitetty ulkoa. Vanhan ulkovuoren päälle alas laitettu n. 50mm lankku eli luultavasti siellä on vähän jotain lisäeristystä ennen aaltopeltiä. Ks. toinen avaamani viestiketju ja siellä oleva kuva.
* Pellityksen yhteydessä ikkunat on vaihdettu moderneiksi. Varmaan lämpimät ja tiiviit. Silmäkivun haitta-aste ei itsellä ole niin kauhean kova vaikka toki vanhat olisivat romanttisemmat.
* Talossa on näppituntumalta sanottuna n. 3.5kWp aurinkosähköjärjestelmä jonka hankita-arvo on varmaan ollut yli 10k mutta ei toki lisää talon arvoa näin paljon jos ostaja ei olisi samaa aurinkosähköjärjestelmää muuten hankkinut. ILP:t täysin käsittämättömästi puuttuvat vaikka juurikin tuon aurinkosähkön kanssa meikkaisi senssiä.
* Yläkerrassa on yksi edes jotenkin eristetty huone, ja puolet rakentamatonta vinttiä. Rakentamattomalta puolelta näkyy rakennetun puolen yläpohjaan, ei silmäänpistäviä vuoto- tai kondenssijälkiä. Tuuletus toimii ainakin melko hyvin koska toinen puoli rakentamatta.
* Peltikaton alla näyttää olevan päre.
* Yläkerran rakentamattomalla puolella on omituisella tavalla naulattu jotain himskatin pöytäliinaa aluskatteeksi. Luulen (mutu) että syynä on ollut epätoivoinen yritys saada tilaan enemmän lämpöä, kuin se että katto olisi vuotanut tai kondensoinut. TODO: Tarkistettava, mihin "pöytäliinan" pää johtaa, että jos vuotoa tai kondenssia kuitenkin olisi, ettei se valu seinän sisään.

Pari kuvaa yläpohjasta:
https://ibb.co/P5m7vBK
https://ibb.co/hRYDDtz

Meillä olis omaa 45k ja sukulaisten/kaverien rahaa 15k. Pankilta tarvitaan siis n. 10k, naurettavan pieni asuntolaina. ASP-säästetty on viimeisen päälle, eli sieltä olisi valtiontakaus, joka ei pankkeja kiinnosta. Lisäkorkoa pitäisi olla tulossa useampi tonni, mutta näyttää kovasti siltä että taitaa jäädä kusetukseksi koko ASP. Pankit vittuilee että tarttee teettää Raksystemsillä kovaa copypaste-työtä parilla tonnilla. Siinä tulee lainalle kovat sivukulut, ja siihen uppoaa koko lisäkorko. Taitaa olla moderni rahalaitos.fi-tyyppinen pikavippi todelliselta vuosikoroltaan halvempi ratkaisu.

Ollaan torstaina menossa katsomaan toisen kerran. Omalla muistilistalla on merkattuna:
* Viemärin tuuletusputki?
* Sähköasennusten ikä?
* Yläpohja paremmin
* Minne "pöytäliinat" johtaa?

Välittäjää on pyydetty selvittämään seuraavat:
* Nuohous ja tulisijojen tarkistus
* Palotarkastus, huomauttavaa?
* Milloin ulkovuori pellitetty ja mikä rakenne?
* Viemäreissä havaittu tukoksia?
* Rasitustodistus?
* Tiedossa kosteusvaurioita tai korjattuja sellaisia?
* Onko kellariin tullut vettä?
* Onko hajuja huomattu?
* Onko ollut tuholaisia?
* Öljysäiliön tarkastus tehty? Kuntoluokka?
* Lämminvesivaraajan ja vesijohtojen ikä?


Kaikenlaiset kommentit kelpaavat. Ja tosiaan ei kiinnostaisi maksaa kuntotarkastuksesta sentin latia, sen verran paksua on välillä ollut niitä katsella.
siwer
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 15
Liittynyt: To Tammi 04, 2018 14:01
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Re: Rojekti

ViestiKirjoittaja tuuma päivämäärä Pe Syys 18, 2020 13:34

Aikalailla ihailtavan tarkkaan olet asioita miettinyt.

Kuntotarkastus on lähinnä vitsi, niitä oikeitakin on olemassa mutta sitten toki maksaa.

Öljylläkö torppa lämpiää? Iso ero öljysäiliöiden tarkastuksissa on se onko säiliö maassa vai sisällä omassa poterossaan, siltikin oli miten oli niin kannattaa tarkistuttaa jos öljyä meinaa käyttää. Pelottavan isoja laskuja että vahinkoja tullut jos päästää öljyt ulos. Toki noidenkin kanssa on paljon varoittelua mutta itse luovuin öljystä lähinnä sen johdosta että ei ole oikein varmuutta tuosta sisällä olevastakaan.

Muovisäiliö jos on niin ei kai huolta, en tiedä, ei ole niistäkään tarkempaa kokemusta.

Rahapolitiikkanne on esimerkillinen.

Sitten toki se pahin lopuksi... Jos avaimet saatuanne päätätte ensimmäiseksi tai toiseksi siirtää keittiön toiseen paikkaan että alatte rakenteisiin koskemaan rautakangella niin sen jälkeen kaiken rahapolitiikan järkevyydessä saa heittää. Nimimerkillä kokemusta on :-D Kivaahan toki sekin mutta rautakaappaan saa lapata sen jälkeen kaikki irtoavat rahat.

Semmoinenkin on sanottu että vuosi kannattaisi ensin asua, ennen remppoja, mutta ei huono idea olisi asua sen 10 vuotta...
-En tee virheitä, ne teen tekemättäkin...
Käyttäjän avatar
tuuma
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 17184
Liittynyt: Su Kesä 05, 2005 22:17
Paikkakunta: TUUSULA

Re: Rojekti

ViestiKirjoittaja siwer päivämäärä Ma Syys 21, 2020 10:32

Kiitos kommenteista.

Öljysäiliö on tosiaan maan alla. Luulen että ILP:n (tai parin) ostamisen myötä öljynkulutus menee sen verran alas (etenkin kun aurinkoenergia auttaa etenkin helmi-toukokuun lämmitystarpeessa), että vanhan öljysäiliön voi poistaa käytöstä ja asentaa pienen valuma-altaineen kellariin.

Käytiin uudestaan katsomassa kohdetta. Oli sellainen fiilis että onko se muuttunut kenties muistoissa ruusuisiksi, mutta ei, kyllä se oli oikeasti kellariltaan kuivin rintamamiestalo missä olemme käyneet. Ei kalkkihärmää missään, säilytyksessä olleiden muoviastioiden ja -pussien alla kaikkialla aivan kuivaa. Lattiaa vasten säilytyksessä pahvilaatikossa kirjoja, joita haistelimme, ei ongelmaa. Ei maakellarin hajua; ei sillä etteikö kellarissa saisi olla. Ei sinne tarkoituksena silti ole mitään asuintiloja tehdä, varmaan jopa tuon saisi pilattua, mutta lohdullista että selvästikään maakosteus ei ole ongelmana tällä sisäänpäinkuivuvalla pilaamattomalla perinnerakenteella.

Seinärakenne on pellitys vuonna 82, tuuletusrako on ihan ok, alla 50mm koolaus ja siinä villapohjainen tuulensuojalevy. Sen takana alkuperäinen ulkovuori. Sopivasta pellinraosta pystyi käden sinne työntämään ja tuulensuojalevy on terveen näköistä ja hajutonta.

Tehtiin tarjous tuosta sitten.

Ja ei, ei ole tarkoitus siirtää keittiötä paikasta toiseen :-D. Naisella^tm ei onneksi ole kauheita vaatimuksia elintasosymboolien tai huonejärjestyksen suhteen. Vuosi kovaa asumista ja sitten joskus yläkerran teko koska siellä on nyt vain yksi (pienehkö) huone, ja voi olla helpompi että purkaa sen ja tekee kaksi uutta.
siwer
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 15
Liittynyt: To Tammi 04, 2018 14:01
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Re: Rojekti

ViestiKirjoittaja siwer päivämäärä To Loka 15, 2020 18:46

Ja niin vain pääsi tänä herran päivänä tapahtumaan, että kauppakirja tästä kiinteistöstä allekirjoitettiin. Rintamamiestaloskeneen rävähtäminen on siis virallista nyt.
siwer
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 15
Liittynyt: To Tammi 04, 2018 14:01
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Re: Rojekti

ViestiKirjoittaja tuuma päivämäärä To Loka 15, 2020 20:57

siwer kirjoitti:Ja niin vain pääsi tänä herran päivänä tapahtumaan, että kauppakirja tästä kiinteistöstä allekirjoitettiin. Rintamamiestaloskeneen rävähtäminen on siis virallista nyt.


Ei muuta kuin onnea matkaan!

Ei tämä pelkästään onnea ole, eikä onni ole mikään juttu mikä vain tulla tupsahtaa vaan hyvin erikoinen ripaus kaikenlaista. Elämäksi kai kutsutaan.

Omilla valinnoilla on suuren suuri osa juttua. Sanoisinko että järkeä ja tunnetta yhdistelemällä ihan hyvä tulee :wink: Tervetuloa!
-En tee virheitä, ne teen tekemättäkin...
Käyttäjän avatar
tuuma
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 17184
Liittynyt: Su Kesä 05, 2005 22:17
Paikkakunta: TUUSULA

Re: Rojekti

ViestiKirjoittaja siwer päivämäärä Su Marras 14, 2021 17:52

Ihan pieni väliraportti etten itse syyllistyisi foorumin hiljaisuuteen...

Ostosta on kulunut vuosi ja on pärjäilty.

Keskikerroksen kondensoineiden (ehkä sadettakin vuotaneiden) vanhojen ikkunoiden aikaiset vahingot (jotka on viimeistään ikkunarempan myötä 10 vuotta sitten loppuneet) tuli jokseenkin semikunnolla korjailtua, homeista purua ja vähän lahoa pystypalkkiakin riitti ikkunoiden alla mutta vauriot jäivät kovin paikallisiksi eikä mitään suurta katastrofia tästä saanut aikaiseksi. Reilu viikko kaikkiin 5:een ikkunanaluseen meni. Tilalle meni uutta tervapaperia, Hunton Nativoa ja ilmansulkupahvia ja uutta lautaa ja huokolevyä. Ja päälle ilmaista tapettia, täysin erilaista tietysti kuin alkuperäinen.

Keittiöön on joskus laitettu höyrynsulkumuovi ja lisästyroksi sisäpuolelle. Keittiössä ajatuksen ymmärrän, se on asuinkerroksen höyryisin tila. Loogisesti tämän hengen mukaisesti keittiön ikkunan alle tuli sitten huokolevyn sijasta uretaanilevy sisimmäksi, styroksia ei kehtaa laittaa.

Pahimmassa kohdassa laho jatkui alajuoksun yläreunaan asti, mutta alajuoksun alareuna sielläkin moitteeton, ei ole sokkelia pitkin tullut kosteutta. Tämä ei toki yllätä kun hiekkamaa ja kellari todella on hämmentävän kuiva.

Pariin runkotolppaan jäi vähän hometta kun en viitsinyt niitä ruveta vaihtamaan, on aika homma jos haluaa ettei viereisen välin purut karkaa; yhden tolpan vaihdoin pätkissä melkein ikkunan puolivälin korkeuteen kaikenlaisilla peltilevyn palasilla puruja tukien. Ehkä joskus tulee avattua seinää enemmän, sitten nuo on sutjakka korjata.

Yläkerta tuli purettua kokonaan ja ainoa yllätys siellä oli 80-luvulla ollut pienoinen tulipalo. Ainoassa huoneessa olikin sitten kokoelma eri tyylejä; puruja ilman tuuletusrakoa vesikattoa vasten, sama temppu lasivillalla ja höyrynsululla, ja olipa jossain lasivillaa melko onnettomallakin höyrynsululla. Kaikki näistä silmämääräisesti ihan kunnossa, että eipä nuo umpeen eristetyt lappeet aina katastrofiin johda.

Sen sijaan kun oikein tarkkaan katselee, joissakin kohdissa vanhan ulkoverhouslaudan sisäpinnassa on hyvin vähäistä homepilkkua. Mutta sinnehän se kastepiste tulee näissä höyrynsuluttomissa taloissa. Ehkä ennen lisäeristystä se on ollut vähän matkaa purujen sisällä, ulkopuolisen lisäeristyksen jälkeen nyt viimeistään siirtynyt siihen vanhan ulkolaudan pintaan.

Lasivillainen tuulivilla ulkona ei haise miltään. No sen pinta tuulettuu pellinraoista kohtuullisesti, ja peltihän ei päästä tippaakaan sadevettä sisään. Pitkällä tähtäimellä tuntuisi silti ajatuksena terveelliseltä poistaa vanha ulkovuori (turhan höyryntiivis) välistä ja korvata rakenne yhtenäisellä 150mm eristeellä (esim. tuo ensituntumalta ihan kelvollinen Hunton) ja 12mm tuulensuojalevyllä. Jos lisäisi pellin alle ylimääräisen 10mm tuuletusrakoa (pellin profiilin lisäksi), seinän kokonaispaksuus pysyisi samana ja voisi uusiokäyttää kaikki seinä- ja ikkunapellit koska ne ovat kaikki hyvässä kunnossa.

Ja by the way, ei vinolaudoitusta. On täällä foorumilla joku kai ennenkin moista ihmettä todistanut. On talo ihan hyvin pystyssä, umpilaudoitus molemmin puolin tietysti tosiasiassa toimii jäykistyksenä. Keino tuokin säästää (säästynyt puu oli sitten paukuteltu yläkertaan joka mahdolliseen paikkaan, no eipä tarvinnut käydä salilla). En tiedä onko aiheuttanut enemmän vinosateen kosteusrasitusta kun se pääsee suoraan tervapaperin läpi purujen kanssa kosketuksiin. Ehkä on. Vuodesta 82 alkaen kuitenkin saderasitukset seiniin ovat pudonneet nollaan, mahtava keksintö tuo pelti kun tuuletusrakokin tulee väkisin edes jonkinlaisena.

Yläkerran urtsittaminen (hybridiratkaisu, pystyseiniin siis Huntonia ja ilmansulkupaperia) alkaa kohta olla myös valmis, mukava näin ennen kovia pakkasia saada se valmiiksi ettei ylös tulevat patteriputket jäädy.

Ja ES:n 9kW VILPpikin tuli siinä sivussa asenneltua. Jäi setti alle 4000 euron joka tietää aika hyvää takaisinmaksuaikaa ottaen 4000 euron tuen huomioon.

Vaan eiköhän täällä työtä ja yllätyksiäkin vielä riitä.
siwer
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 15
Liittynyt: To Tammi 04, 2018 14:01
Paikkakunta: Etelä-Suomi


Palaa alueelle RMT:n hankinta - kysy kokeneemmilta

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa