Tiilihella rintamamiestaloon

Kaipaatko vinkkiä ikkunoiden kunnostukseen? Mitä tehdä pinkopahveille?

Tiilihella rintamamiestaloon

ViestiKirjoittaja raneja päivämäärä Ti Syys 08, 2020 8:44

Asennutin noin vuosi sitten Tiilerin Helmihellan rintamamiestalooni jota käytämme lähinnä kesämökkinä ja viikonloppu rauhoittumispaikkana. Heti ensimmäisenä talvena tuli ilmi että välillä peruslämpö päällä oleva talo ei ole sopiva paikka kyseiselle hellalle lämmitysmuotona! Koska välillä on vain peruslämpö päällä noin kymmenessä asteessa ettei vesijohdot jäädy ja uudet seinärakenteet kärsi, niin hellan lämmityksen aloitus on kinkkistä hommaa. Ensin pitää hormia lämmittää puhaltimella tunnin ajan, riippuen ulkoilman kosteudesta lisäksi tulipesään sijoitettu auton lisälämmitin yrittää lämmittää hellan rautatason siihen lämpöön että savu suostuisi menemään ulos asti eikä kiemurtele renkaiden välistä huoneeseen. Piipussa on teräsputki valettuna hormin korjauksena savupeltiin asti, tosin se tuli varmaan liian pieni (135mm) jotta hella vetäisi hyvin? Piipussa on pituutta 7 metriä eikä puita ole kahteenkymmeneen metriin lähellä! Hormi kyllä tuntuu vetävän hyvin, kun laittaa palavan sanomalehden nuohousluukkuun se kulkeutuu kyllä hormiin, mutta hellaa ei saa vetämään kovin helposti koska kylmä taso estää savun siirtymisen hormiin. Suoravetopellin auki pitäminenkään ei auta koska hormi on rakenteesta johtuen noin 30 senttiä tulipesää alempana. Kun hellan sitten kuumentamisen jälkeen saa vetämään, lämmitykseen kuluu turhan paljon puuta ( jopa 5 pesällistä) johtuen eristeestä joka on tulipesän ja ulkokuoren välissä. Kyseenalaistaisin tämän eristeen käytön lämmitystarkoituksiin soveltuvissa väliaikaisissa helloissa? Hella on oikein muurattu se on tarkistettu asiantuntijalla, hän arveli kylmän tason vaikuttavan veto-ongelmiin. Ovetkin ovat ulos asti auki sytyttämisvaiheessa, ei auta! Onko kellään olemassa ratkaisua sytytysvaiheen veto-ongelmiin?
raneja
Uusi jäsen
 
Viestit: 9
Liittynyt: To Kesä 01, 2017 12:09
Paikkakunta: Inkoo

Re: Tiilihella rintamamiestaloon

ViestiKirjoittaja tv43 päivämäärä Ti Syys 08, 2020 9:02

Meillä kylmässä mökissä sama ongelma , varmaan monissa tulisijoissa kylmänä . Nuohousluukusta hormiin
puoli kahvikupillista grillinsytytysnestettä palamaan , sitten tulet hellaan . Minulla on hormissa sardiinipurkki
valmiina sytytystä varten . Pesän pitää syttyä ennen kun neste loppuu purkista .
Totuttelun jälkeen varma ja nopea syttyminen .
tv43
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 221
Liittynyt: To Maalis 31, 2011 12:01
Paikkakunta: tampere

Re: Tiilihella rintamamiestaloon

ViestiKirjoittaja raneja päivämäärä Ti Syys 08, 2020 10:29

Eli onko sinulla nuohousluukku kiinni tölkin palamisen aikana? Tiedätkö kauanko kestää sytystysnesteen palaminen hormin aukossa?
raneja
Uusi jäsen
 
Viestit: 9
Liittynyt: To Kesä 01, 2017 12:09
Paikkakunta: Inkoo

Re: Tiilihella rintamamiestaloon

ViestiKirjoittaja tv43 päivämäärä Ti Syys 08, 2020 14:31

Luukku on auki vielä kun sytyttelen tulta pesään . Vasta sitten kun laitan tulen sytykkeisiin suljen nuohousluukun .
Koko ajan pitää huolehtia että hormi saa ilmaa . Palamis ajasta ei ole tietoa , mutta polta eka annos ilman
pesän sytytystä , ja seuraa aikaa avonaisesta nuohousluukusta .
tv43
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 221
Liittynyt: To Maalis 31, 2011 12:01
Paikkakunta: tampere

Re: Tiilihella rintamamiestaloon

ViestiKirjoittaja raneja päivämäärä Pe Tammi 08, 2021 11:09

Sytytysvaiheessa aina ovi ulos asti auki ei auta! Kokeilin sytysnestepurkilla ei toiminut! Kaikki savu purkista tuli sisään riippumatta siitä oliko nuohousluukku kiinni tai auki! Siinä sitten juostiin palava purkki kädessä palovaroittimet huutaen ulos. Taidan tyytyä kuumailmapuhaltimeen nuohousluukussa sellaiseen jolla muovimattojakin saumataan, sitä ainakin tunti piippuun. Lisäksi auton sisälämppäri tulipesässä fyllättynä puilla vinosti valurautakannen suuntaan suoravedolla myös tunti jotta pinta lämpiää tarpeeksi. Tiilerilläkin tunnustivat että kylmä pinta hellassa vetää huonosti. Ihmetyttää vain miksi hellaa myydään harvaan käytettyyn mökkiin lämmönlähteeksi jos veto on huono kylmänä?
raneja
Uusi jäsen
 
Viestit: 9
Liittynyt: To Kesä 01, 2017 12:09
Paikkakunta: Inkoo

Re: Tiilihella rintamamiestaloon

ViestiKirjoittaja peku42 päivämäärä Pe Tammi 08, 2021 12:50

Ikävä juttu, vaikuttaa tosiaan hankalalta korjata tilannetta, hellassa on jonkinlainen kapeikko savukanavassa, onkohan liityntä piippuun liian pieni? Sitä on vaikea todeta purkamatta hellaa. Jos myös huono lämpeämäänkin, ei taida olla vaihtoehtoa, hanki uusi hella tilalle, valurautahelloissa hyviäkin, esim, Lappiliesi, kehumatta hyvävetoinen ja lämpöa varaava, myös käytettyjä saatavilla.
peku42
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 15
Liittynyt: La Joulu 10, 2011 17:30
Paikkakunta: jyväskylä

Re: Tiilihella rintamamiestaloon

ViestiKirjoittaja Rosvolinna päivämäärä La Tammi 09, 2021 0:13

Sama tilanne mökkitakassani. Lähemmäs tuhannen kiloa tiiliä. Vaikea saada syttymään ilman mökin savustamista. Olen laittanut tulipesän sivuille puut lämpenemään ja säilyketölkkiin loraus lamppuöljyä - sinne muutama tikku nojalleen ja tölkki palamaan keskelle puiden väliin. Joskus onnistuu sytyttämään ilman savua, mutta sopivalla kevätsäällä vaikeaa. Mökissä on kylmempää kuin ulkona. Silloin savu tulee helposti sisälle.

Toimivin ratkaisu olisi savukaasuimuri piipun päälle, mutta ne ovat hieman hinnankiroissa. Kuitenkin huomattavasti edullisempia kuin uusi liesi.
Casa La Utoja
Käyttäjän avatar
Rosvolinna
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 344
Liittynyt: Pe Loka 05, 2007 23:53
Paikkakunta: Vihti & Parainen

Re: Tiilihella rintamamiestaloon

ViestiKirjoittaja raneja päivämäärä Ti Tammi 12, 2021 12:42

Tiilerin tiilihellassa muuraus on tehty asianmukaisesti, aukko piippuun om hormin (yhden kiven) kokoinen, mutta luulen että ongelma on piipussa kun asennutin sinne muutama vuosi sitten teräsputken. Nyt jälkeen päin ajateltuna putken halkaisija 130 mm on liian pieni vaikka Tiilerillä sen vakuutettiin oleva riittävä? Harkitsin myös takan muurauttamista mutta suoraan sanottiin että pitäisi olla isompi halkaisija hormissa, vähintään 150 mm jotta vetäisi. Älkää hyvät ihmiset ostako Tiilerin Helmi hellaa tilapäiseen asuntoon joka on kylmillään välillä! Se tarvitsee vähintään neljä pesällistä puita ennenkuin kylki alkaa lämpiämään vähääkään! Syynä on se että tulipesän ja ulkokuoren välissä on villaa?? eristeenä. Minulle sanottiin sen olevan lämmön tasauksen vuoksi, mutta jos joutuu paahtamaan hellaa tuntikausia onko sillä loppujen lopuksi niin väliä? Hellan valurautapinta kyllä hohtaa melkein punaisena mutta se ei auta kun tuli sammuu jos kylki ei ole lämmin! Onneksi tekemällä oppii virheistäänkin!
raneja
Uusi jäsen
 
Viestit: 9
Liittynyt: To Kesä 01, 2017 12:09
Paikkakunta: Inkoo


Palaa alueelle Remontointi yleisesti

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 30 vierailijaa