Kesämökin vesikaton päivitys

Kaipaatko vinkkiä ikkunoiden kunnostukseen? Mitä tehdä pinkopahveille?

Kesämökin vesikaton päivitys

ViestiKirjoittaja tkoivuro päivämäärä Su Helmi 07, 2021 14:50

Vaikkei nyt suoraan RMT rakennus olekaan niin rakennusmenetelmät ja -virheet ( :-D ) on kovin tutun kuuloisia kun tätä palstaa lukee. Vaikka mökki ei mikään kedon kaunein kukka ole niin näen että pienellä budjetilla remontoiden siinä on vielä henkeä vuosiksi eteenpäin.

Kysessä on noin 60 neliöinen kesämökki joka on rakennettu 60 luvulla. Alkuperäinen katto on huopapäällysteinen harjakatto n. 10 asteen kaltevuuskulmalla. Harjapituus on 9,5m ja lappeella on mittaa 4,5 metriä.

Harjalla kulkee väliseinän tukema 120x120 kurkihirsi ja toisesta päästä lankut lepäävät ulkoseinän päällä. Katto on melko loiva mutta myös ulkoseinien päältä niin matala että ulkoseinien lähellä yläpohjan eristeet on käytännössä kiinni vesikaton vaneroinnissa ja täten yläpohjan tuulettuvuus on ollu todella heikkoa vaikka harjalla pienet tuuletusräppänät onkin.

Kattotuolit ovat n. 60cm jaolla ja tehty 50x125 puutavarasta. Päällä ympäri pontattu vanerointi 19mm tavarasta. Katto on todella notkea ja paikoin painunut rumasti, ihme kyllä lankut olivat kaikki ehjiä. Joitain vanerien ponttauksia on ajan saatossa hajonnut.


Tätä kiinnostaisi sekä hieman jyrkentää että korottaa räystäiltä niin että yläpohjaan voisi tehdä ulkoseinään asti tuulettumista haittaamattoman eristyksen. On sanomatta selvää että vanha vesikatto lähtee sellaisenaan kaatopaikalle, ehkä kurkihirren voi jättää. uudeksi vesikatteeksi tulisi lukkosaumapelti.

Mutta mitäs sitten?

Olen pyöritellyt päässäni kahta eri reittiä, joko tekee uuden katon samalla tekniikalla kuin nykyinen mutta käyttää nykyisiä huomattavasti järeämpää lankkua aluslaudoituksen kannattimena, laskeskelin että 198x48 ja 60cm jako alkaisi olla jo hyvän mielen alueella. Samalla kurkihirren ja ulkoseinien päälle voisi laittaa korotusta jolla saa eristetilaa ja kattokulmaa trimmattua.

Toinen reitti olisi sitten niistää eristetilaa pitkin koko vesikatto huitsun hiiteen ja teettää valmiit kattoristikot jotka nostelisi mökin päälle. Tämä antaisi enemmän vapautta kattokulman suhteen ja saisi niin suuren ullakkotilan kuin tahtoo.

Onko joku tehnyt tällaista projektia ja mitä kaikkea tässä nyt pitää huomioida? Tarkoitus on rakentaa pääasiassa itse kaikki.
tkoivuro
Uusi jäsen
 
Viestit: 1
Liittynyt: Ma Touko 04, 2020 18:52
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: Kesämökin vesikaton päivitys

ViestiKirjoittaja Lerssinen päivämäärä Ti Helmi 09, 2021 13:13

Jos tekisin itse (ja käsitin lähtökohdan oikein) ostaisin kertopuupalkkia, 260 tai korkeampana. Jos harjalle on mahdollista rakentaa korotusta niin kyseinen 260 palkki poikittain ja sitten vaihtaisin niskoiksi nuo samaiset kertopalkit. Ne kestää kuormaa ihan älyttömästi eivätkä ole enää edes niin kalliita. Samalla katto nousee eristeistä yli 10 senttiä jolloin tuuletusraon olettaisi syntyvän ?`
Samoten jos haluaa jatkaa räystäitä se on helppoa kun nuo kantaa tyhjänpäälläkin varmaan metrin.

https://www.k-rauta.fi/tuote/lvl-palkki ... 8116286577
Käyttäjän avatar
Lerssinen
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 383
Liittynyt: To Touko 31, 2012 22:21
Paikkakunta: Oulainen

Re: Kesämökin vesikaton päivitys

ViestiKirjoittaja Wespa päivämäärä Ti Helmi 09, 2021 15:58

Onko jokin erityinen syy miksi laitat nimenomaan lukkosaumapeltikaton, asennuksen helppous itse tehtynä? Hintaero konesaumaan ei ole merkittävä jos joka tapauksessa homman teettää ulkopuolisella, ja toinen on tiivis kate, toinen ei. :wink:
-57 "tiilitalo" (tiiliverhous jonka päällä rappaus, puurunko & purueriste)
Käyttäjän avatar
Wespa
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 128
Liittynyt: Pe Maalis 20, 2015 10:12
Paikkakunta: Karjaa

Re: Kesämökin vesikaton päivitys

ViestiKirjoittaja Perde päivämäärä To Helmi 25, 2021 16:51

Et kertonut missä kohtaa väliseinä on tukemassa tuota kurkihirttä? Varmaan suurinpiirtein keskellä...Aika topakka palkki pitää nykylaskelmien mukaan olla jo tuolla neljän metrin jännevälilläkin, jos katon paino lepää kurkihirren päällä. Helppo ja edullinen ratkaisu on laittaa 2kpl 48x198 lankkua päällekkäin ja hakata todella tiheään 15mm havuvanerit molemmin puolin kiinni. Kertopuupalkki on vielä parempi, mutta jos otat harjan mittaisen pitkän palkin, joka on luokkaa 300mm korkea niin ei sitä enää yksin taikka kaksin sinne katolle nostele.

48x198 lankut riittää rimaa hipoen vasoiksi tuolle jännevälille. jos sallituksi painumaksi otetaan L/300.
Perde
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 73
Liittynyt: Ti Helmi 14, 2012 17:54
Paikkakunta: Joensuu

Re: Kesämökin vesikaton päivitys

ViestiKirjoittaja juha1 päivämäärä Su Maalis 21, 2021 8:40

Perde kirjoitti: Kertopuupalkki on vielä parempi, mutta jos otat harjan mittaisen pitkän palkin, joka on luokkaa 300mm korkea niin ei sitä enää yksin taikka kaksin sinne katolle nostele.


eikö 200mm korkea kertopuu riittäisi? oman rintsikan katolle nostettiin piirustuksiin piirretty 51x200 kertopuu 8,5 metriä pitkänä kurkihirreksi, kun vintti meni uusiksi tuolien osalta. sen alla tuuman laudat kantaa sitä molemmin puolin yläpaarteita. suunnilleen keskellä taloa on 115x115 liimapuupalkki kantavana tukena. ja kahteen mieheen se kurkihirsi kyllä nousi sinne vintille ikkunasta. tosin piti hakea alas naapurin isäntä kaveriksi tikkaille, kun on sen verran pitempi. päähän vaan jokin lauta ruuvilla kiinni ja liina siihen jolla vetää ylös. neljä vuotta se nyt siellä on ollut, eikä ainakaan vielä ole alas tullut, vaikka luntakin on riittänyt. ja naapurin isäntäkin oli tyytyväinen ku annoin ilolientä pullon palkaksi. :lol: nyt on kyllä eka talvi kun on lumiesteet etulappeella, katsotaan tuleeko alas.. :shock:
sen siitä saa kun ei ole rakennusmies, joutuu pähkäilemään ja kyselemään tyhmiäkin..
juha1
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 647
Liittynyt: La Marras 27, 2010 19:17
Paikkakunta: kemistä 11km etelään...


Palaa alueelle Remontointi yleisesti

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 32 vierailijaa