Öljypolttimen hapentarve

Keskustelu lämmitysjärjestelmien valinnasta ja huollosta, ilmanvaihdosta, putkisto- ja sähköremonteista ja muusta näihin liittyvästä.

Öljypolttimen hapentarve

ViestiKirjoittaja jagge päivämäärä Ke Tammi 06, 2021 19:46

Käynnistin öljykattilan ja -polttimen runsaan 1,5 vuoden jälkeen, kun tänne etelärannikollekin on luvattu kunnon talvea pitkästä aikaa.

Poltin (Oilon OilPro 3L) käynnistyi sinällään pienen kutittelun jälkeen, mutta ongelmaksi on muodostunut se, että jos suljen pannuhuoneen (teräs)oven, poltin siirtyy hetken kuluttua vikatilaan, tai viimeistään seuraavan polttokierron aikana, kun ei suostu enää itse käynnistymään. Kun jättää pannuhuoneen oven raolleen, niin tällöin poltin toimii OK. Luonnollisesti kyseessä on ongelma polttotapahtuman hapensaannissa.

Mikään ulkoinen olosuhde ei ole kuitenkaan muuttunut sitten edellisen käyttöjakson, ts. pannunhuoneen poistoilma perinteisesti hormiin (aukko n. 10 x 20 cm) ja tuloilma (d 10 cm) suoraan ulkoa (molemmat katonrajassa). Polttimeen itsessään ei ole myöskään koskettu, ja poltin säädetty pari vuotta sitten kohdalleen virallisen poltinhuollon toimesta savukaasuista mitattuna; toki tuolloin saattoi olla niin, että huoltomies ei tehnyt säätöjä pannuhuoneen ovi kiinni (seurasin itse tapahtumaa). Kuitenkin tuolloin poltin toimi ihan normaalisti käyttökauden loppuun oven ollessa suljettu.

Öljykattila (Termax 17 Fani S) luonnollisesti nuohuttu ja palotila puhdistettu, kuten myös polttimen palopää. Käytössä myös OilonPlus-suodatusjärjestelmä.

Suodinta tai suutinta en ole tarkastanut, mutta voisiko tuo kasvanut ilmatarve johtua niistä? 1 v 8 kk:n käyttökatko saattaa aiheuttaa tukoksia?
Rapattu Siporex-rmt -56, ei lisälämpöeristetty
jagge
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 11
Liittynyt: Ti Marras 04, 2014 16:53
Paikkakunta: Raasepori

Re: Öljypolttimen hapentarve

ViestiKirjoittaja ismox päivämäärä Su Tammi 24, 2021 16:45

Mistä se pannuhuone saa korvausilmaa ? Kai siellä joku ilmantulo on ? ettei se olisi tukossa. Palo-ovesta ei ilmaa pitäisi tulla mielestäni, ainakaan niin paljoa ettö se poltinta jaksaisi pitää käynnissä.
ismox
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 86
Liittynyt: Ma Tammi 30, 2017 14:14
Paikkakunta: Vesilahti

Re: Öljypolttimen hapentarve

ViestiKirjoittaja lmfmis päivämäärä Ma Tammi 25, 2021 22:36

Se 100mm tuloilma on kyllä riittämätön - mutta polttime imuri imaisee sen poistohormin kyllä toiseen suuntaan tarvittaessa.

Vinkuuko se ovi (ilmavirta) kun poltin käy? Jos luo alipainetta niin sen kuulee korvakllakin.

Jos poltin ei saa ilmaa (happea se ei tarvitse...löpön palaminen kuitenkin tarvii...) niin nokeaa kyllä palotapahtumakin ja piipusta mustaa savua palkinnoksi.

Olisko muualla vika?
Käyttäjän avatar
lmfmis
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 3499
Liittynyt: Pe Huhti 17, 2009 10:49
Paikkakunta: Espoo
Kotisivu: http://www.rintamamiestalo.fi/viewtopic.php?f=9&t=8430

Re: Öljypolttimen hapentarve

ViestiKirjoittaja tuuma päivämäärä Ma Tammi 25, 2021 23:19

Sitä tosiaan luulee että hirveitä määriä ilmaa tarvitaan. Pyöreästi kumminkin litra polttoainetta tarvitsee 15m3 ilmaa. Litra löpöä sisältää pyöreästi 10kWh energiaa niin kyllä jostain 100mm putkesta helposti saa tarvitsemansa jos se vain on suora "rööri" pihalle.

Hämähäkinseittiä, tjms esteenä?

Toki jos ei saa poltin tarvitsemaansa ilmaa niin menee häiriöön.

Vähän miettinyt sitä kun polttimissa hormipuhallin niin taitanee imeä enemmän kuin stokiometrinen seos teoriassa tarvitsee.
-En tee virheitä, ne teen tekemättäkin...
Käyttäjän avatar
tuuma
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 17130
Liittynyt: Su Kesä 05, 2005 22:17
Paikkakunta: TUUSULA


Palaa alueelle Lämmitys, ilmanvaihto, putket ja sähkö

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 12 vierailijaa