Valmet-Kotilämpö

Keskustelu lämmitysjärjestelmien valinnasta ja huollosta, ilmanvaihdosta, putkisto- ja sähköremonteista ja muusta näihin liittyvästä.

Valmet-Kotilämpö

ViestiKirjoittaja Hukkaemo päivämäärä La Elo 22, 2020 0:45

Auttakaa mummoa mäessä!

Minulla on vanhempieni -1952 rakentama rintamamiestalo. Teimme mieheni kanssa siihen suuren ja perusteellisen peruskorjauksen -80-luvulla. Taloon tuli Valmet-kotilämpö-järjestelmä. Mies hoiti lämmityksen, kunnes päätti lähteä. Jäin lasten kanssa taloon. Ei mitään käyttöohjeita. Ensimmäisillä lämmityskerroilla meinasin räjäyttää koko talon.
Nyt on ollut Valmetin lisäksi käytössä ILP (yksi ulkoyksikkö+yksi sisäyksikkö alakerrassa ja kaksi yläkerrassa)+alakerran puuhella+uuni, kellarikerroksen saunassa erillinen lattialämmitys. 3000 litran vesivaraajaan tuli keväällä vuoto. LVI-miehen mukaan se on alareunassa. Oletettavasti varaaja on nyt tyhjä- en ymmärrä niistä mittareista mitään. Yksi mittari näyttää nollaa... Vettä on lämmitetty yö- sekä suorasähköllä ja puilla. Kaksi vuotta sitten laitatin pannuhuoneeseen 150 litran lämminvesivaraajan käyttövettä varten. Lämpenee sähköllä. Kolme kerrosta, noin 130 m2.
Taitaisi halvimmaksi tulla, että laitatan kaksi uutta ILP:iä, talon toiselle puolelle. Kellarikerrokseen, jossa askarteluhuone-alunperin autotalli, piiitkä käytävä, jossa katossa vesiputket (ei saisi jäätyä) ja jonka aivan lopussa, askarteluhuoneen seinän takana on pannuhuone (josta myös tulee taloon vesijohdot). Yläkertaan toisen ILP:n.

1. Kannattaako noin vanhaa lämminvesivaraajaa yrittää korjata?
2. Jos varaajan vaihtaa pienempään-minkä kokoinen sen pitäisi olla? Riittääkö 600 litraa?
- täytyykö iso varaaja pilkkoa ja viedä pois kokonaan vai voisiko sitä leikata niin, että pienempi varaaja sopisi sisälle? Se on aikanaan tuotu remontin aikana, kun ei ollut seinää- nyt se pitäisi poistaa ikkunasta (n.40-50x80)
3. Uskallanko polttaa kattilassa puita pakkasella? Kattilassa on kiertovesipumppu lämminvesivaraajaan. Se on jumittunut auki-asentoon...
- kattila ymmärtääkseni myös lämmittää veden, joka kiertää seinän takana olevan askarteluhuoneenhuoneen lattialämmityksessä.

Mahdollisimman vähällä rahalla ja vaivalla. Puita on pihalla pinoissa pariksi talveksi. Myyntimiehiä on kyllä riittänyt. Katoavat vain vähin äänin, kun selviää, etten aio hirveitä rahamääriä ottaa velkaa (maalämpö...)

Neuvoja odottelee 74-vuotias mummeli ja hänen 53-vuotias lievästi vammainen poikansa
Hukkaemo
Uusi jäsen
 
Viestit: 6
Liittynyt: Ti Helmi 09, 2010 20:07
Paikkakunta: Imatra

Re: Valmet-Kotilämpö

ViestiKirjoittaja tuuma päivämäärä Su Elo 23, 2020 0:26

Hmmm.

Mikä siinä Valmetissa on vikana? Minulla sellainen käsitys että se oli aikansa huippu ja olisi vieläkin jos se uudestaan henkiin herätettäisiin.

Itsellä sellaista ei ole ollut mutta muutamissa talouksissa ollut, joissa tullut kyläiltyä.

Hieno juttu siinä on se että ilmalämmitteinen juttu ei tarvitse kovinkaan suurta pintalämpötilaa, jotta tehoa riittää.

Onko suurimpana ongelmana varaajan vuoto?

Maalämpö investointi toki kallis ja sopisi tuohon systeemiin hyvin mutta minusta vallan mainiosti sopisi VILP + vastukset pönttöön jos se valmetti muuten pelaa ja ongelma vain varaajan vuoto.

Katselisin ns. energiavaraajia ja edullisia VILP eli ilmavesilämpöpumppuja sen kaveriksi.

Kaikenlaisia ongen/onnenonkijoita toki riittää jos mahdollisuus on myydä maalämpöpumppu.

Itse en ole mikään urakoitsija/asentaja, enemmänkin vain omaan käyttöön tehnyt keksintöjä ja niitä ei kehtaa myydä eteenpäin.

Kokeile jotain VILP urakoitsijaa jos intoutuisi. Muuten mun mielestä tuo Kotilämpö kosepti on yhä mainio.
-En tee virheitä, ne teen tekemättäkin...
Käyttäjän avatar
tuuma
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 17130
Liittynyt: Su Kesä 05, 2005 22:17
Paikkakunta: TUUSULA

Re: Valmet-Kotilämpö

ViestiKirjoittaja Hukkaemo päivämäärä Su Elo 23, 2020 15:25

Kiitos!
Vilpiin olen ollutkin jo kallellaan jonkin aikaa. Täytyypä katsella!
Hukkaemo
Uusi jäsen
 
Viestit: 6
Liittynyt: Ti Helmi 09, 2010 20:07
Paikkakunta: Imatra

Re: Valmet-Kotilämpö

ViestiKirjoittaja oldtimer päivämäärä Ma Elo 24, 2020 13:01

Valmet kotilämpö on toimiva, jos siihen saa siis vaan lämpimän veden kiertämään? Tuo 3000l varaaja on mitoitettu juurikin puunpolttoa ajatellen. Saa rauhassa laittaa klapia pönttöön eikä ole vaaraa että heti ylikuumenee.
Onko varaaja vuotanut vai mahdollisesti lattialämmitys putkisto, näkyykö vuoto siis jotenkin? Eli jos on näkyvä vuoto niin luulisi sen olevan korjattavissa. Jos varaaja on nyt ollut tyhjä tai puolityhjä sekä paineeton, niin ongelmaksi saattaa tulla kohta mahdollinen korroosio putkistossa ja varaajassa.

Jos siis tarkoitus on jatkaa puunpoltolla niin kannattaisihan tuo varaaja mahdollisesti korjata pian ja tarkistaa muutenkin järjestelmä. Jos tarkoitus on vaan hoitaa lämpöä Valmetille sähköllä, niin eihän silloin kovin suurta varaaja tarvitse, 200 litrallakin on pieniä taloja lämmitetty, oleellista on se minkä kokoinen vastus siihen varaajaan pitää laittaa että lämpöä riittää. Nykyiset varaajat menee pieneen tilaan, vanhan purkaminen ei ehkä ole pakollinen?
oldtimer
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 95
Liittynyt: Ti Joulu 03, 2013 14:15
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Valmet-Kotilämpö

ViestiKirjoittaja Hukkaemo päivämäärä Pe Helmi 05, 2021 1:27

Hyvää tätä Vuotta!

On tätä asiaa pyöritelty. Vuoto oli varaajassa-ainakin. En uskaltanut ruveta paikkaamaan sitä, kun oli jo melkein 40 vuotta vanha. Mikään vakuutus ei kai olisi korvannut, jos jotain olisi myöhemmin tapahtunut. Eikä ole enää oikein intoa jatkaa puilla lämmittelyäkään. Pitäisi saada mahdollisimman helppo lämmitystapa.

Syksyllä oli elämässä kaikenlaista häslinkiä, enkä saanut päätettyä tuota lämmitysasiaa,joten päädyin erillisiin pattereihin huoneissa, joissa tarvitaan lämpöä. Vanha ilmalämpöpumppu työntää lämpöä, mutta ei kuitenkaan riittävästi. Onneksi on kuivia puita ja keskikerroksen keittiössä vuolukivihella/uuni. Sitä olen näillä pakkasilla lämmitellyt melkein joka päivä.

Tuuma ehdotteli jo elokuussa sitä VILP:iä. Saisikohan sen liitettyä siihen Kotilämpöön. Ei menisi ne lämmitysputket lattioiden alla hukkaan. Ja se toimi hyvin.
Joo...on ollut tarjoajia...ota noista sitten selkoa...
Hukkaemo
Uusi jäsen
 
Viestit: 6
Liittynyt: Ti Helmi 09, 2010 20:07
Paikkakunta: Imatra

Re: Valmet-Kotilämpö

ViestiKirjoittaja mozlac päivämäärä To Helmi 25, 2021 17:15

Hukkaemo kirjoitti:Tuuma ehdotteli jo elokuussa sitä VILP:iä. Saisikohan sen liitettyä siihen Kotilämpöön. Ei menisi ne lämmitysputket lattioiden alla hukkaan. Ja se toimi hyvin.
Joo...on ollut tarjoajia...ota noista sitten selkoa...Vilppiä suosittelisin vaikka maksaakin monta tonnia mutta on helppo ja huoleton ja käyttökustannuksiltaan suht edullinen.
mozlac
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 13
Liittynyt: Ti Syys 05, 2017 18:58
Paikkakunta: Imatra

Re: Valmet-Kotilämpö

ViestiKirjoittaja lehmikangas päivämäärä La Helmi 27, 2021 21:20

Tiedän että ainakin kahdessa paikassa on Valmet kotiämpö yhdistetty jälkikäteen maalämpöpumppuun ja ovat olleet tyytyväisiä. Varmasti VILP toimii myös.
lehmikangas
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 1046
Liittynyt: Ma Maalis 08, 2010 14:29
Paikkakunta: Oulu

Re: Valmet-Kotilämpö

ViestiKirjoittaja tuuma päivämäärä La Helmi 27, 2021 23:17

lehmikangas kirjoitti:Tiedän että ainakin kahdessa paikassa on Valmet kotiämpö yhdistetty jälkikäteen maalämpöpumppuun ja ovat olleet tyytyväisiä. Varmasti VILP toimii myös.


Kyllä tuo on minusta jotenkin kuollut ja kuopattu silloin aikoinaan aivan syyttä suotta. Pölyongelmista tjms. silloin puhuttiin. Tosiasia minusta on se että uudelleen herättäminen olisi pohdinnan paikka.

Lattiasta nimenomaan useiden kanavien kautta hiljalleen ulosvirtaama lämmitysilma olisi mukava juttu vs. nykymaailman pistemäinen ILP puhallus.

Radiaattorit jäi silloin jo unholaan viemästä tilaa ikkunoiden alta että myös vedontunteet pois, hyötysuhteista ei silloin ollut tietoakaan paitsi keksijöillä.

Kuopattiin minusta jostain syystä, liekö syy ettei silloin vain ymmärretty. Kanavien nuohous toki välillä paikallaan.
-En tee virheitä, ne teen tekemättäkin...
Käyttäjän avatar
tuuma
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 17130
Liittynyt: Su Kesä 05, 2005 22:17
Paikkakunta: TUUSULA


Palaa alueelle Lämmitys, ilmanvaihto, putket ja sähkö

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 12 vierailijaa