Morjensta,
Kuistin lattiasta löytyi kahden laudoituksen alta 10cm falskaavaa styroksia ja venkuralleen mennyt runko jatketuista kakkosnelosista. Kuistin koko on luokkaa 2,5x4,5m.
Aion suoristaa kuistia hieman ja tehdä uuden lattian kokonaan. Alla on erittäin hyvin tuulettuva ryömintätila (käytännössä ulkoilma), sekä vanha betoninen ulkoporras, joka siltä osalta rajoittaa korkeutta. Ylimmän portaan kohdalla ei ollut edes sitä styroksia, joten piikkasin ylimmän portaan pois ja sain sinne hieman tilaa laittaa eristettä.
Sitten niihin kysymyksiin. Ensinnäkin tuo portaan kohta on sen verran matalaa, että siihen nyt ainakin ajattelin 100mm polyuretaanilevyä pistää. Muun alan osalta vaihtoehdot ovat tuo samainen urtsilevy, tai esim. Finnfoamin rossipohjaeriste. Mietin myös, että voisiko rahansäästömielessä PIR-levyn ALLE laittaa 5-10cm styroksia, olisiko siinä mitään tolkkua? Styroks kai on harvempaa kuin PIR, joten eikös tuo silloin olis ulospäin harveneva rakenne? Tietty sen rytoksin eristyskyky ei kaksinen ole, mutta sitä nyt olis nurkissa joutavana niin hintakin olisi nolla. Paksumpi PIR kun taas on sikapaljon kalliimpaa.
Päälle olisi tulossa sähkölämmitetetty kolmikerros-kipsilevyrakenne ja lopuksi laatoitus. Jos lattiassa on vain koolausten välissä se 100mm PIR, niin sitten siihen väliin pitää varmaan tehdä K300 harvalaudoitus? Entä jos laittaa koolausten päälle esim. 30-40mm PIR:n (tai jos käyttää tuota "rossipohjaeristettä"), niin pitääkö edelleen laittaa myös harvalaudoitus, vai kantaako se välissä oleva foami riittävästi että lattiakipsin voi asentaa suoraan sen päälle?
Ja vielä pari kysymystä: mitä suosittelette lattian runkorakenteeksi, kun vanhassa tosiaan on vain kakkosnelosta ja sekin monin paikoin pätkistä tehty. Riittääkö edelleen kakkosneloset, vai pitäisikö olla paksumpaa lankkua, lattian pinta-ala huomioiden? Kannattaisiko vasat tehdä kestopuusta? Alla on kyllä kuivaa hiekkamaata ja tosiaan tuuli käy hänen lävitseen.