Kuistin lattian eristys ja muutakin

Seinien, ylä- ja alapohjan eristäminen uusilla tai vanhoilla eristeillä.

Kuistin lattian eristys ja muutakin

ViestiKirjoittaja JartsaP päivämäärä Ke Elo 14, 2019 9:40

Morjensta,

Kuistin lattiasta löytyi kahden laudoituksen alta 10cm falskaavaa styroksia ja venkuralleen mennyt runko jatketuista kakkosnelosista. Kuistin koko on luokkaa 2,5x4,5m.

Aion suoristaa kuistia hieman ja tehdä uuden lattian kokonaan. Alla on erittäin hyvin tuulettuva ryömintätila (käytännössä ulkoilma), sekä vanha betoninen ulkoporras, joka siltä osalta rajoittaa korkeutta. Ylimmän portaan kohdalla ei ollut edes sitä styroksia, joten piikkasin ylimmän portaan pois ja sain sinne hieman tilaa laittaa eristettä.

Sitten niihin kysymyksiin. Ensinnäkin tuo portaan kohta on sen verran matalaa, että siihen nyt ainakin ajattelin 100mm polyuretaanilevyä pistää. Muun alan osalta vaihtoehdot ovat tuo samainen urtsilevy, tai esim. Finnfoamin rossipohjaeriste. Mietin myös, että voisiko rahansäästömielessä PIR-levyn ALLE laittaa 5-10cm styroksia, olisiko siinä mitään tolkkua? Styroks kai on harvempaa kuin PIR, joten eikös tuo silloin olis ulospäin harveneva rakenne? Tietty sen rytoksin eristyskyky ei kaksinen ole, mutta sitä nyt olis nurkissa joutavana niin hintakin olisi nolla. Paksumpi PIR kun taas on sikapaljon kalliimpaa.

Päälle olisi tulossa sähkölämmitetetty kolmikerros-kipsilevyrakenne ja lopuksi laatoitus. Jos lattiassa on vain koolausten välissä se 100mm PIR, niin sitten siihen väliin pitää varmaan tehdä K300 harvalaudoitus? Entä jos laittaa koolausten päälle esim. 30-40mm PIR:n (tai jos käyttää tuota "rossipohjaeristettä"), niin pitääkö edelleen laittaa myös harvalaudoitus, vai kantaako se välissä oleva foami riittävästi että lattiakipsin voi asentaa suoraan sen päälle?

Ja vielä pari kysymystä: mitä suosittelette lattian runkorakenteeksi, kun vanhassa tosiaan on vain kakkosnelosta ja sekin monin paikoin pätkistä tehty. Riittääkö edelleen kakkosneloset, vai pitäisikö olla paksumpaa lankkua, lattian pinta-ala huomioiden? Kannattaisiko vasat tehdä kestopuusta? Alla on kyllä kuivaa hiekkamaata ja tosiaan tuuli käy hänen lävitseen.
JartsaP
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 26
Liittynyt: To Elo 16, 2012 16:54
Paikkakunta: Salo

Re: Kuistin lattian eristys ja muutakin

ViestiKirjoittaja JartsaP päivämäärä Ke Elo 14, 2019 10:42

Tuolta löytyi miltei vastaava rakennekuva:
https://www.finnfoam.fi/files/rakennekuvat/finnfoam/2018/Finnfoam_alapohja-07_tuulettuva_ap_puurunko_2018_fi.pdf

Tuossa jos kuvittelee rossipohja-foamin tilalle 100mm PIR vasojen väliin ja vaikka 30mm PIR niiden päälle, niin sehän nyt olisi melkein sama rakenne, mutta veisi vähemmän tilaa korkeussuuntaan (eikä vasojen välin tarttis olla niin pirun tarkka). Tuossa ei ole harvalautaa, mutta sen sijaan tuollainen ihmeellinen rimakoolaus joka on upotettu eristeeseen ja "laakerikerros" suodatinkankaasta, mikä sen tarkoitus lienee, eikös nyt kipsit kiinnitetä ruuvaamalla koolinkeihin, mitä laakeria ne tarvii?

PIR-levyjen rakennekuvista ei löydy minkäänlaisia lattiarakenteen kuvia Finnfoamin sivuilta. Pitääkö tästä vetää johtopäätös, että PIR-levyn käytössä lattiassa on jotain ongelmaa, mitä en nyt hahmota, vai eivätkö ole vain ehtineet rakennekuvia piirrellä?

Mä nyt vielä koitan kaivella kommenttia erityisesti siihen, sopiiko PIR ja EPS samaan rakenteeseen, jos EPS on ulompana (tässä tapauksessa alempana). En keksi itse mitään syytä, miksi ei kävisi, mutta keksiikö joku muu? Nollaenergiatalo.fi (joku Finnfoamin markkinointisivusto ilmeisesti) sanoo näin: "FF-EPS:llä lämmöneristetyissä rakenteissa tulee olla aina erillinen ilman- tai höyrynsulkukerros, koska sen vesihöyrynvastus ei ole itsessään riittävä toimiakseen höyrynsulkuna. Höyrynsulku voidaan toteuttaa Finnfoam tai FF-PIR-lämmöneristeillä tai perinteisillä kalvomaisilla höyrynsuluilla". Tuosta tulkitsisin, että valmistajan mielestä ei olisi ongelmaa laittaa sisäpuolelle PIR ja ulkopuolelle EPS?
JartsaP
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 26
Liittynyt: To Elo 16, 2012 16:54
Paikkakunta: Salo


Palaa alueelle Eristäminen

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa