Kellariportaikon paneelin takaa hajua

Jokaiselta rintamamiestalon omistajalta on varmasti monesti kysytty: "Löytyikö yllätyksiä". Vanhat talot saattavat joskus todellakin kätkeä sisäänsä niin iloisia kuin surullisiakin yllätyksiä. Remontoidessa niihin sitten törmää.

Kellariportaikon paneelin takaa hajua

ViestiKirjoittaja Tiki päivämäärä To Tammi 28, 2021 22:52

Viime keväänä tehtiin kaupat -56 rakennetusta rintamamiestalosta. Vähän muuton jälkeen tavaroita purkaessa olin haistavinani lievän homeen hajun. Haju ei ollut tuntunut talossa aiemmin. Hajun pystyi paikallistamaan kellarin portaikkoon. Joku kosteusmittaaja asiaa kävi ihmettelemässä, mutta ei ollut asiasta mitenkään huolissaan, joten asia jäi. Kesällä haju ei vaivannut.
Syksyn tullen hajun pystyi taas haistamaan tietyssä kohtaa portaikkoa. Kylmillä ilmoilla betoniportaiden ja seinäpaneelin välistä tuntui pieni kylmä tuulahdus, joten ajattelin ilmavirran tuovan ulkoa mätänevien lehtien ja maan hajua. Nyt pakkasilla sitä ei pysty enää sillä selittämään.
Eilen laitoin kokeeksi pölyrätin rakoon, josta haju tulee. Tänään haistelin rättiä ja haju oli jäänyt siihen selvästi.
Haju ei siis ole tarttunut vaatteisiin, eikä sitä haista muualla talossa. Melko tarkkaan olen nenä lattialistoissa käynyt talon läpi. Olenkin harkinnut alkavani homekoiraksi.
Vähän olen paneeleita ehtinyt irroittelemaan kyseiseltä seinältä ja alta paljastui styroksi, jotka on peitetty "Falukorv" -muoveilla. Säästö se on ollut pienikin säästö..
Nyt pitäisi alkaa seinää tarkastelemaan ja kyselisinkin neuvoja, miten asiassa kannattaa edetä? En usko ongelman olevan kovinkaan suuri, koska haju tuntuu portaikossa ainoastaan kahden paneelin levyisellä alueella.

Olettaisin, että seinän rakenne on seuraavanlainen (sisältä ulos): paneeli-muovi-koolaus ja styroksit-harkko-rappaus
Kellarissa ei ole havaittu kosteutta ja ilmanvaihto on toimiva. Patolevyt ja salaojat on tehty edellisten asukkaiden toimesta 10 vuotta sitten. Talo on hiekkaharjulla.

Itse järkeilin ongelman olevan betoniportaiden (ulkoseinää vasten) aiheuttaman kylmäsillan. Ilman mukana pääsee kosteus tiivistymään seinään ja muhimaan sinne. Turhaa arvailuahan tämä..

Kiitokset jo etukäteen kaikista vinkeistä!
Saku
Tiki
Uusi jäsen
 
Viestit: 7
Liittynyt: Ma Touko 04, 2020 12:31
Paikkakunta: Kouvola

Re: Kellariportaikon paneelin takaa hajua

ViestiKirjoittaja Rosvolinna päivämäärä Pe Tammi 29, 2021 0:52

Muovit ja tyroksit pois - ilmarako ja paneelit takaisin. Näin tekisin. Saattaisi sinne joku paperikin väliin mennä, jos käden ulottuvilla olisi.
Casa La Utoja
Käyttäjän avatar
Rosvolinna
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 345
Liittynyt: Pe Loka 05, 2007 23:53
Paikkakunta: Vihti & Parainen

Re: Kellariportaikon paneelin takaa hajua

ViestiKirjoittaja Matti Alander päivämäärä Ma Helmi 13, 2023 14:38

Rintamamiestalojen kellarit kuivuvat sisäänpäin ja kuivumisen mahdollisuutta ei pidä estää. Ei kaappeja seinää vasten, ei edes polttopuiden varastointia. Isompi homma on muuttaa rakenne ulospäin kuivuvaksi salaojittavilla diffuusioavoimmilla eristeillä. Toinen toimivaksi koettu keino kombromissina on rivinteeraus. Kaikkia puumateriaaleja syytä välttää. Eps-maskiharkko rivinteeraus on yksi mahdollisuus. Siinä ei tarvita erillistä runkoa ja rankaa lainkaan. Rakenne on kevyt ja kestää hyvin kosteutta jne...
Matti Alander
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2249
Liittynyt: To Tammi 13, 2005 20:36


Palaa alueelle Tuliko yllätyksiä...

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa