Öljypolttimen kanssa ongelma

Keskustelu lämmitysjärjestelmien valinnasta ja huollosta, ilmanvaihdosta, putkisto- ja sähköremonteista ja muusta näihin liittyvästä.

Öljypolttimen kanssa ongelma

ViestiKirjoittaja oltzi päivämäärä Ti Maalis 24, 2009 21:58

30v vanha jämä junior. huollettu vuoden vaihteessa. kuukaus sitten alko aina sammu itsekseen. mutta kun paino siitä punasesta napista siitä edestä niin lähti uudestaan päälle ja kävi niin kauan että termostaatti sen sammutti kun tuli vesi tarpeeks kuumaks. tällä tavalla toimi kuukauden päivät. nyt sitten ei toimi enää senkään vertaa. eli kun painaa edestä siitä jostain kuittaus napista. kestää hetki kunnes alkaa surisee hetken, sitten syttyy ja palaa n.10s ja sammuu.

missähän vika? oisko kikkaa miten sais toimii vielä pari kuukautta kun kesällä tulee uus.

auton diiseli moottorista ymmärrän kaiken mutta tästä en juuri mitään :D
oltzi
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 12
Liittynyt: Ti Maalis 24, 2009 21:51
Paikkakunta: karjalohja

Re: Öljypolttimen kanssa ongelma

ViestiKirjoittaja Jamo2001 päivämäärä Ti Maalis 24, 2009 22:14

Terve.

Siinä saattaa liekkivahti olla likainen, eli luulee ettei syttynyt ja sammuttaa polttimen.
Käännä poltin auki pannusta ja puhdista liekkivahtimen linssi.
Ota myös samalla suutin pois putsaa se vaikka paineilmalla. (varasuutin kannattaa pitää aina hyllyssä (maksaa noin 10€)
Suuttimen suihkutuskulmaa optimoimalla voit säästää paljon öljyä, yleensä poltin asentajat eivät sitä sen paremmin ala vaihtelemaan alkuperäisestä. (suuttimen päästä näet arvot)
Myös öljynsuodatin saattaa olla vaihdon tarpeessa.

Öljypolttimen kanssa on tullut jonkin verran touhuttua,kun sillä lämpiää palju...;o)
Jamo2001
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 185
Liittynyt: Ma Maalis 24, 2008 19:02
Paikkakunta: Kerava

Re: Öljypolttimen kanssa ongelma

ViestiKirjoittaja oltzi päivämäärä Ti Maalis 24, 2009 22:28

ahaa nyt osasin ottaa koko polttimen irti pannusta. kaikki näyttää hyvältä kaikki on puhdasta ulkoa päin, ei nokea eikä mitään. mistä tuo liekki vahtimen linssi löytyy. onko se sellanen mikä on kahella 5mm pultilla kiinni kuoressa ja johto päässä? n.10cm pitkä. jos niin se on kirkkaan puhdas.
oltzi
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 12
Liittynyt: Ti Maalis 24, 2009 21:51
Paikkakunta: karjalohja

Re: Öljypolttimen kanssa ongelma

ViestiKirjoittaja pvalila päivämäärä Ke Maalis 25, 2009 9:23

Suutin kannattaa vaihtaa uuteen ja vasta sitten miettiä. Suuttimen puhdistaminen ei vastaa uuteen vaihtoa, uuden suuttimen laitettuasi tiedät, ettei vika ainakaan siinä ole. K-rauta rokotti minulta suuttimesta 17 euroa, eli ilmeisesti Keskolisä on pienentynyt jos käypä hinta on kymppi.

Ne piuhat siinä suuttimen edessä lienevät sytytyskärjet. Eivät saa olla ihan liekissä mutta eivät liioin liian kaukana sivulla; minulla suuttimen vaihto ei riittänyt vikaa korjaamaan vaan piti hiukan siirtää noita kärkiä syvemmälle liekkiin päin.

Tuo optinen liekkivahti on valoanturi ja se katselee pesään jonkin pienen lasi-ikkunan läpi. Jos ikkuna on noessa laite luulee, ettei liekki syttynyt ja sammuttaa laitteen vaikka todellisuudessa tähän ei ole mitään tarvetta. Mutta miten on, palaako sinulla liekki kunnolla tuon kymmenen sekunnin ajan kun laite yrittää käynnistyä? Kattilassasi lienee jokin ikkuna, josta voit liekkiä tarkastella.
Käyttäjän avatar
pvalila
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 16761
Liittynyt: Ke Joulu 06, 2006 16:54
Paikkakunta: Vantaa

Re: Öljypolttimen kanssa ongelma

ViestiKirjoittaja oltzi päivämäärä Ke Maalis 25, 2009 10:50

pvalila kirjoitti:Suutin kannattaa vaihtaa uuteen ja vasta sitten miettiä. Suuttimen puhdistaminen ei vastaa uuteen vaihtoa, uuden suuttimen laitettuasi tiedät, ettei vika ainakaan siinä ole. K-rauta rokotti minulta suuttimesta 17 euroa, eli ilmeisesti Keskolisä on pienentynyt jos käypä hinta on kymppi.

Ne piuhat siinä suuttimen edessä lienevät sytytyskärjet. Eivät saa olla ihan liekissä mutta eivät liioin liian kaukana sivulla; minulla suuttimen vaihto ei riittänyt vikaa korjaamaan vaan piti hiukan siirtää noita kärkiä syvemmälle liekkiin päin.

Tuo optinen liekkivahti on valoanturi ja se katselee pesään jonkin pienen lasi-ikkunan läpi. Jos ikkuna on noessa laite luulee, ettei liekki syttynyt ja sammuttaa laitteen vaikka todellisuudessa tähän ei ole mitään tarvetta. Mutta miten on, palaako sinulla liekki kunnolla tuon kymmenen sekunnin ajan kun laite yrittää käynnistyä? Kattilassasi lienee jokin ikkuna, josta voit liekkiä tarkastella.tarviiko suutin tosiaan vaihtaa kun se vuoden vaihteessa juuri vaihdettiin? valoanturi on täysin kirkas. palaa komeesti. siitä ylä luukusta sen näkee.
oltzi
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 12
Liittynyt: Ti Maalis 24, 2009 21:51
Paikkakunta: karjalohja

Re: Öljypolttimen kanssa ongelma

ViestiKirjoittaja jys päivämäärä Ke Maalis 25, 2009 11:16

Itsellä oli saman kaltaisia ongelmia Oilon Juniorin kanssa. Poltin on 80 -luvulta ja sitä ei ollut huollettu meidän asumisemme aikana n 2-vuota. Aluksi poltin vain sammui silloin tällöin, mutta lähti aina päälle oranssista ”reset” napista. Ongelmat alkoivat esiintyä useammin ja useammin, kunnes erään sunnuntaiaamuna herätessä kämppä oli viileä . Nyt poltin toimi n 30 sekuntia ja sitten sammui taas.

Sunnuntai kun oli, en viitsinyt ruveta soittelemaan huoltoa paikalle, kun tietää niiden sunnuntai hinnat. Siis Googlasin ja löysin useita vihjeitä ja löysin räjäytyskuvan omasta polttimosta. Sitten alkoi polttimen huolto. Ensin putsasin suuttimen, kun varasuutinta ei ollut (oli aika likainen). Lisäksi putsasin liekkivahdin. Seuraavaksi putsasin suodattimen, joka oli karmeassa kunnossa. Lopuksi vielä purin poltinta sen verran, että putsasin öljypumpun suodattimen ja sekin aika huonossa kunnossa, yllätys yllätys. Tämän jälkeen poltin sitten toimikin moitteettomasti. Ja meidän ei tarvinnut lähteä evakkoon, kun yöksi oli luvattu -20 C pakkasta.

Tilasin kuitenkin huoltomiehen huoltamaan polttimon. Huolto oli 3 viikon päästä ja poltin toimi moitteettomasti huoltoon saakka eli putsaaminen auttoi. Nyt on poltin toiminut taas hyvin.

Tästä opin sen, että kannattaa huoltaa tai huollattaa poltin kerran vuodessa. Vara suutin hyllyyn.Opin myös sen kuinka poltin toimii ja missä ovat suodattimet ym puhdistettavat osat. Aikaisempaa kokemusta polttimista, kun ei ollut yhtään. Nyt on.
jys
Uusi jäsen
 
Viestit: 7
Liittynyt: Ma Loka 23, 2006 13:34
Paikkakunta: Lahti

Re: Öljypolttimen kanssa ongelma

ViestiKirjoittaja Lunttilan herra päivämäärä Ke Maalis 25, 2009 11:26

oltzi kirjoitti:tarviiko suutin tosiaan vaihtaa kun se vuoden vaihteessa juuri vaihdettiin? valoanturi on täysin kirkas. palaa komeesti. siitä ylä luukusta sen näkee.


mä vaihdoin joitain kuukausia sitten kaikki suodattimet (2 kpl) ja suuttimen (joka muuten makso 8e)..vähä aikaa toimi kunnolla kunnes yht äkkii alko karstottaa kamalasti ja tukki sen "valopään" edessä olevat haitat aina muutaman päivän välein ja teki sen että poltin alko pätkii..siis käynnisty ja sammu ja käynnisty...
noh. kutsuin sitten "öljypoltinhuoltajan" paikalle ja se vaihto ne samat suodattimet ja suuttimet..loppu karstoitus! Velotti tästä tietty 100 euroo :roll:
eli siis johtopäätös= ei ne uudetkaan osat välttämättä priimaa ole!

se valopää muuten on ainakin omassa polttimessa siinä vasemmalla puolella, kyljessä sellainen 4cmx2cm, muistaakseni kahdella ruuvilla kiinnioleva läpyskä. sen kun avaa tulee se "valopää" sieltä ulos. eli se putsataan. mutta se ei riitä jos on ne "haitat" sen valopään edessä paskaset. eli avaat myös sen "välikappaleen" joka on polttimen ja pannun välissä, niin pääset tarkastelemaan noita "haittoja" (sellanen metalliläpyskä jossa pienet raot) toiselta puolelta. tämä on se puoli joka ainakin minulta nokeentuu. eli jos niissä pienissä raoissa on rähmää, ei se valoa mittaava anturi näe niistä rei,istä.

tietty termostaattikin voi olla paskana

P.S. on se muuten kumma kuinka nyt jo tietää näistä asioista jonni verran vaikka juuri muutama kuukausi sitten kyselin samanlaisia asioita :mrgreen:
Lunttilan herra
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 409
Liittynyt: Ke Joulu 03, 2008 15:54
Paikkakunta: Forssa

Re: Öljypolttimen kanssa ongelma

ViestiKirjoittaja Puulämmittäjä päivämäärä Ke Maalis 25, 2009 19:40

Kerrotko vastaukset seuraaviin kysymyksiin. Onko säiliö maan alla tai sisällä ? Onko lasten talvileikkipaikka säiliön päällä ? Mitä öljylaatua on säiliössä,katso viimeinen kuormakirja ? Onko yksi vai kaksiputki järjestelmä käytössä,siis polttimon öljyputkista on kysymys. Onko imupuolen letku päältäpäin öljyinen, tarkasta WC-paperilla päältäpäin hangaten ? Onko kattilahuoneessa pientäkään öljynhajua ? Kuuluuko sirinää pumpusta sen käydessä ?Onkotermostaatin "pyyntö" 80 astetta, jos ei, säädä siihen. Onko ilmanhajoituslevyn raot puhtaat, putsaa vanhalla hammasharjalla. Katso mikä on ilman säätöluukun asetusarvo,esim 2.6 Polttimon käydessä avaa lukitus, käytä luukkua suuremmalla esim. asento 4 ja heti takaisin entiseen asentoon,kiristä lukitusruuvi. Tässä tunnin tarkastuslista. Kerro vastaukset.
Puulämmittäjä
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 534
Liittynyt: Ke Marras 05, 2008 22:22
Paikkakunta: Pohjois Savo

Re: Öljypolttimen kanssa ongelma

ViestiKirjoittaja oltzi päivämäärä To Maalis 26, 2009 16:59

Puulämmittäjä kirjoitti:Kerrotko vastaukset seuraaviin kysymyksiin. Onko säiliö maan alla tai sisällä ? Onko lasten talvileikkipaikka säiliön päällä ? Mitä öljylaatua on säiliössä,katso viimeinen kuormakirja ? Onko yksi vai kaksiputki järjestelmä käytössä,siis polttimon öljyputkista on kysymys. Onko imupuolen letku päältäpäin öljyinen, tarkasta WC-paperilla päältäpäin hangaten ? Onko kattilahuoneessa pientäkään öljynhajua ? Kuuluuko sirinää pumpusta sen käydessä ?Onkotermostaatin "pyyntö" 80 astetta, jos ei, säädä siihen. Onko ilmanhajoituslevyn raot puhtaat, putsaa vanhalla hammasharjalla. Katso mikä on ilman säätöluukun asetusarvo,esim 2.6 Polttimon käydessä avaa lukitus, käytä luukkua suuremmalla esim. asento 4 ja heti takaisin entiseen asentoon,kiristä lukitusruuvi. Tässä tunnin tarkastuslista. Kerro vastaukset.


säiliö on kellarissa. jossa oon pitäny koko talven reilu 10 astetta lämmintä.

ei oo lapsia. jotakin Nesteen öljyä sinne loppukesänä tuotiin.

vissiin kaks putki ku kaks putkea menee lattian läpi säiliöön? ei ole öljyinen kumpikaan letku.

ei öljy haise.sirinästä en oikee osaa sanoa. mielestäni kuuluu hetken aikaa ennenkun se syttyy.

75 astetta. on puhtaat ja säätö 3 kohdalla.

täytyy kysästä poltin huolto liikkeestä apua..
oltzi
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 12
Liittynyt: Ti Maalis 24, 2009 21:51
Paikkakunta: karjalohja

Re: Öljypolttimen kanssa ongelma

ViestiKirjoittaja jykke61 päivämäärä To Maalis 26, 2009 18:39

siellä voi olla myös takaiskuventtiilin tiiviste kulunut.melko helppo vaihtaa ja on niitä kuluvia osia.eli poltin käynnistyy liian akkiä (sen pitää puhista 10-15s ennen sytytystä) ja häiriöpiiri aktivoituu.jos juuri oikeaan aikaan irrottaa liekinvartijan pysyy poltin päällä ja sen takia epäilyt kohdistuvat usein liekinvartijaan.näin mulle kävi mutta öljypoltinasentajan ohjeilla siitä selvisin.
jykke61
Uusi jäsen
 
Viestit: 9
Liittynyt: Ma Syys 22, 2008 19:35
Paikkakunta: rauma

Re: Öljypolttimen kanssa ongelma

ViestiKirjoittaja Puulämmittäjä päivämäärä To Maalis 26, 2009 18:47

No niin, kiitos vastauksista. Kaikki näyttää olevan aika hyvin. Tuloilmapellin asento on vähän "suurella lukemalla 3". Nyt pitäisi tietää öljyn paine koska siitä muodostuu ilman tarve kattilassa. Siis suurempi paine,enemmän öljyä tulipesään samoin ilmaa. Kun lukema on nyt tuo 3 pitäisi öljynpaineen olla 9.0 bar. Jos näin on niin kuunteleppas kun poltin sammuu,kuuluuko kattilasta pientä kohinaa. Pitäisi kuulua noilla lukemilla. Voisit koettaa säätää ilmapellin asennoksi 2.7 silloin öljynpaine pitäisi olla 8.5 bar. Säätöä voi muuttaa avaamalla lukitusruuvia hiukan jolloin säätövipua voi kääntää toiseen asentoon. Työkalu joko kookas ruuviavain tai kiintolenkkiavain 13 mm. Jos ilmapellin säädön jälkeen poltin "muuttaa tapojaan" niin kattilaan meni liikaa ilmaa ja liekin väri oli virheellinen jolloin valovastus eli liekinvartia sammutti polttimon. Eli hakemalla sopivan asennon ilmapeltiin voi huolesi poistua "tee se itse menetelmällä". Jos ei onnistu , niin jätä ilmapelti siihen asentoon missä se nyt on, ja tilaa huoltomies. Pyydä mittaamaan öljynpaine.
Puulämmittäjä
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 534
Liittynyt: Ke Marras 05, 2008 22:22
Paikkakunta: Pohjois Savo

Re: Öljypolttimen kanssa ongelma

ViestiKirjoittaja oltzi päivämäärä To Maalis 26, 2009 19:19

soitin huolto äijälle ja epäili vian olevan siin tulen vartiassa. kävin hakemassa uuden sellasen ja makso 15e. äijä anto vielä sen rele boksin mukaan jos on se rikki. vaihdoin äsken sen tulen vartian niin lähti päälle mutta pätki pirusti. säädin vähän niitä mitälie sytkäreitä siinä suuttimen päässä niin taaemmas ni johan alko kuulostaa hyvältä. ja on jo vartin pöhissy :D
oltzi
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 12
Liittynyt: Ti Maalis 24, 2009 21:51
Paikkakunta: karjalohja

Re: Öljypolttimen kanssa ongelma

ViestiKirjoittaja Lunttilan herra päivämäärä Pe Maalis 27, 2009 15:44

Puulämmittäjä kirjoitti: Onko imupuolen letku päältäpäin öljyinen, tarkasta WC-paperilla päältäpäin hangaten ?


jos näin...mitä meinaa? saa ilmaa sekaan? mikä oire? mitä tapahtuu pahimmillaan?
joskus kun tutkiskelin tuota meidän pannua huomasin että oli toinen letku vähän öljyinen. mutta jätin sen siltä erää "kuivumaan" kun en ollut varma että oliko öljy tullut siihen suodatinta vaihtaessa vai...
enkä tietty oo muistanut sitä nyt tarkastaa.
öljypoltin huoltajajakin on käynyt sen jälkeen mutta tuskmpa se on edes tuollaista huomannut katsoa!
nyt tietysti niin että täytyy kutsua paikalle se sama äijjä vaihtaa ne letkut ja maksaa sille taas uudesta käynnistä.
Lunttilan herra
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 409
Liittynyt: Ke Joulu 03, 2008 15:54
Paikkakunta: Forssa

Re: Öljypolttimen kanssa ongelma

ViestiKirjoittaja Puulämmittäjä päivämäärä Pe Maalis 27, 2009 20:45

Niin, pitikös tuohon vastata. Jos letkut ovat päältäpäin öljyiset on metallikudoksen alla oleva kumi haurastunut vanhuuttaan. Imupuolella on aina "vaakkumi" eli alipaine. Jos kumi on haurastunut tulee imuletkuun ilmaa joka tekee häiriön polttimoon. Siis imupuolen letku jossa on suodin on oltava tiivis. Jos ilmaa tulee oljyn sekaan kuuluu punpusta sirisevä ääni silloin tällöin. Samoin ilmaa voi päästä öljyn joukkoon suotimen vieressä olevien venttiilien boksesta. Siispä varmuuden vuoksi pieni kiristys.
Puulämmittäjä
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 534
Liittynyt: Ke Marras 05, 2008 22:22
Paikkakunta: Pohjois Savo

Re: Öljypolttimen kanssa ongelma

ViestiKirjoittaja maanma päivämäärä Ti Touko 05, 2009 13:44

Olzin alkuperäisen ongelman kaltaisesti esiintyisi vika, jossa termostaatin lämpörele olisi juuttunut kontaktoivaan asentoon. Tällöin ongelma pitäisi voida todentaa ylikorkeana sammutuslämpönä ylilämpösuojatermostaatin laukeamisen jälkeen.
Käyttäjän avatar
maanma
Moderaattori
Moderaattori
 
Viestit: 2371
Liittynyt: Ma Tammi 10, 2005 22:21
Paikkakunta: 80m2, talo -48/50, pelletti, aurinko, sähkö, öljy
Paikkakunta: Turku

Seuraava

Palaa alueelle Lämmitys, ilmanvaihto, putket ja sähkö

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa