Sinulla on rintamamiestalo, jossa korkea sokkeli ollut yleisestoimiva sisäänpäin kuivuva rakenne kellarissa. Nyt kun taloja peruskorjataan ja laajennetaan, tulee kellari ensimmäiseksi mieleen.
Kellarin lattiaa tai sokkelia ei pidä eristää sisäpuolelta ja estää sisäänpäin kuivumista. Ei edes kaappeja tai klapipinoja seinään kiinni kellarissa, jotta kuivuminen voidaan varmistaa. Puukoolatut kellarinseinät ja betonilattiat ovat tunnettuja riskirakenteita, estävät kuivumisen mahdollisuuden sisäänpäin ja homehtuvat, sekä lahoavat.
Jos kellarissa ei ole ongelmaa kosteuden ja maakellarin hajun kanssa, niin sisäänpäinkuivumisen tehostamisella tuulettamalla ja betonin esteettömällä kuivumisella sisäänpäin pystyy hyvin elämään kuten jo vuosikymmeniä. Jos kuitenkin halutaan kellari asuintilaksi ja ryhdytään suurehkoon peruskorjaukseen, on se lämmöneristettävä. Eristeet ulkopuolelle diffuusioavoimena riittävän paksuna kerroksena, estyy kesäaikaiset ja talviaikaiset kondenssit kun eristetään myös maanpinnan yläpuolinen osa. Kuivumissuunta ulospäin tehostaa perustuksen kuivumista ja pidentää myös sen ikää entisestään.
Kuivaa kellaria joka kuivuu ulospäin lämpötilaerojen ja höyrynpaine-erojen kanssa on sitten helpompaa sisustaa kun perusasiat ensin kunnossa. Energian kulutus putoaa myös merkittävästi ja montakin ongelmaa poistuu päiväjärjestyksestä. Perusideana kuitenkin eristä ulkopuolelta rakenne lämpimäksi myös lattiassa.
Kellarin eristäminen rintamamiestalossa
-
- Jäsen
- Viestit: 2256
- Liittynyt: To Tammi 13, 2005 20:36