Viemäriputken uusiminen

Keskustelu lämmitysjärjestelmien valinnasta ja huollosta, ilmanvaihdosta, putkisto- ja sähköremonteista ja muusta näihin liittyvästä.

Viemäriputken uusiminen

ViestiKirjoittaja Ioxio päivämäärä La Marras 19, 2011 13:37

Talon viemäriremontit on muutoin tehty, mutta putki jolla liitytään viemäriverkostoon on alkuperäinen. Ikää alkaa ko. pätkällä olla 70 vuotta. Konkreettisesti ko. vaihdettava osuus osuu kellarin kylpyhuoneen lattiaan. Lattian kohdalla vaihdettavaa osuutta on 1-2m ennen kuin putki menee talon ulkopuolelle kadun alle ja sieltä kaupungin verkkoon.

Ensimmäinen kysymykseni on, että olen yllätyksekseni saanut kahtalaista vinkkiä putken vaihtamisen suhteen. Osa suosittelee, että putki hoidetaan kuntoon ensitilassa. Toinen mielipide on taas sellainen, että putki vaihdettaisiin sitten vasta kun 'ongelmia ilmenee'.

Henkilökohtaisesti olen kyllä varautunut ko. putken vaihtamiseen, koska sen hajoamisen odottaminen ja sen mahd. vaikutukset tuntuvat aika pelottaville, mutta minkälaisia ajatuksia tämä herättää? En tiedä perustuuko tämä "odottelu" teoria sitten siihen, että vaihdettava osuus on niin lyhyt tms. ja vahinkoalue olisi pieni. Jos tämä odottelu-teoria toimisi, niin se olisi siinä mielessä hyvä, että kylpyhuoneessa on ihan passelit pinnat, jotka voisivat vielä palvella joitakin vuosia, joten jos jostain tietäisi putken kunnon, niin ei viitisisi turhaan lähteä niitä vielä hajottamaan. Ne kun menevät sen vaihdon yhteydessä uusiksi. Onko jostain putkien kuvaamisista tms. mitään hyötyä ko. asioissa?

Mikä on muutan kaupunkialueella kaupungin osuus putkihommassa? Talo on siis kadun varrella ja viemäriverkosto kulkee kadun alla.
-"Vain paras on minulle liian hyvää.."-
Käyttäjän avatar
Ioxio
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 245
Liittynyt: Ma Tammi 22, 2007 11:08
Paikkakunta: Ylöjärvi

Re: Viemäriputken uusiminen

ViestiKirjoittaja Ves_ku päivämäärä La Marras 19, 2011 21:22

Hiukan tietty vaikea paikkaa tämän kuvauksen perusteella mieltää, mutta ehdottomasti ton ikäiset viemärit kannattaa uusia.

Jos oikeen joulu käy niin vanhaan tdennäköisesti betoniseen putkeen saattaa mennä lykkäämällä uusi 110 muovi sisälle. Tämä siis lähinnä jos pesuhuone on muutoin vielä käyttökelpoinen eikä halua lattiaa kokonaan rikkoa ja vieressä on ns. vähäpätöisempää tilaa johon voi huolettomasti lattiaan aukkoa tehdä sujutusta varten. Kaksi metriä on tosin niin lyhyt matka, että saataa käydä reikiä tehdessä niin, että lopulta koko lattia on kuitenkin auki.

Kaupungin osuus vesi- ja viemäriliittymissä rajoittuu liittymän hoitoon tontin nurkalle. Kaikki mitä on omalla tontilla on kiinteistön omistajan vastuulla.
Kun Savolainen puhuu siirtyy vastuu kuulijalle. Koskee tässä tapauksessa myös Hämäläistä.
Ves_ku
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 856
Liittynyt: Su Touko 04, 2008 23:35
Paikkakunta: Valkeakoski

Re: Viemäriputken uusiminen

ViestiKirjoittaja Ioxio päivämäärä La Marras 19, 2011 23:23

Kyllähän se minustakin hieman omituiselle käytännölle kuullostaisi odotella putken todellista maaliin saapumista. Sehän pistäisi lattiankin kirjaimellisesti p*****s... ja ennen kuin sen edes sitten huomaisi. Onko moisia putkia muuten olluta kuinka tapana saneerata näillä uusilla menetelmillä?
-"Vain paras on minulle liian hyvää.."-
Käyttäjän avatar
Ioxio
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 245
Liittynyt: Ma Tammi 22, 2007 11:08
Paikkakunta: Ylöjärvi

Re: Viemäriputken uusiminen

ViestiKirjoittaja AM päivämäärä Su Marras 20, 2011 0:30

Minulla oli -54 asennettu betoniviemäri talolta sakokaivolle (haja-asutusalue). Ensimmäinen putkimies sanoi ettei sinne saa muoviputkea sisälle (itse olin mittaillut että sinne menisi, epäili kuitenkin että saumat ja mutkat tekisi tiukkaa). Muutaman vuoden kuluttua kun liityimme jätevesiosuuskuntaan pyysin kokeilemaan josko sinne kuitenkin menisi muoviputki sisään. Ei tarvitsisi piikata autotallin lattiaa auki ja pihan kaivaminen jäisi vähemmälle. No, menihän se, 110mm kova muoviputki täysinä kankina ilman ongelmia. Liitoksen uuteen järjestelmään sai tehtyä sitten vanhan kaivon luona.

Samalla tuotiin tuorevesiputki talolle, se sujui asentajilta innovatiivisesti pihaa talon viereltä kaivamatta: piikattiin seinän alaosaan pieni reikä, siitä lyötiin lekalla parimetrinen rst-putki saven läpi kaivannolle saakka. Putken läpi työnnettiin päästä tulpattu muovinen vesiputki sisälle. Säästyi salaojien/sadevesiputkien väistäminen ja salaojasoran tippuminen kaivantoon.

Kannattaa siis kokeilla. Jos sujutettava matka on pitkä, todennäköisyys pienenee. Siellä voi olla betonimöykkyjä, sakkaa, saumoja, mutkia. Eli kannattaa varautua siihen että kaivuuhommiksi menee. Mutta kannattaa kokeilla onneaan, ei siinä mitään häviäkään.

Jos menee kaivuuhommiksi, mieti mitä saisit samaan kaivantoon. Sähkökaapeli, pihavalot, uusi tulovesi, valokaapeli... Sähkö/puhelinkaapeli auttaa jatkossa siinä että ne saa tutkattua sieltä, sitä putken reittiä ei kuitenkaan muista enää kahden viikon kuluttua. Ja muista joka tapauksessa laittaa merkkinauha kaivantoon!!!

Viemärin kuvaukset ovat käsittääkseni aika tyyristä hommaa. Satasella saa rautakaupasta yms. lyhyen n. metrisen tähystimen jolla voi katsella viemärin alkupäätä esim. lattiakaivosta käsin. Saa ainakin jnkl käsityksen mitoista ja tavaranpaljoudesta putkessa. Tähän tyyliin, muitakin valmistajia löytyy: http://www.clasohlson.fi/Product/Produc ... =162198930
AM
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 131
Liittynyt: Ke Joulu 14, 2005 12:19

Re: Viemäriputken uusiminen

ViestiKirjoittaja Ioxio päivämäärä Su Marras 20, 2011 11:21

Olisi kyllä hyvä jos saisi putken muilutettua entisen sisään, niin ei tarvitsisi pesuhuonetta tuhota kun kilometrejä siinä olisi vielä kuitenkin jäljellä. Veikkaan, että 5 vuotta menisi vielä entisillä pinnoilla.

Meillä tontin raja kulkee talon seinän myötäisesti kun seinän takana on jo katu. Kadulla on melkein kohdalla kaivo, jossa on ilmeisesti viemäriliittymä talolle päin. Uusittava matka ei olisi pitkä.
-"Vain paras on minulle liian hyvää.."-
Käyttäjän avatar
Ioxio
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 245
Liittynyt: Ma Tammi 22, 2007 11:08
Paikkakunta: Ylöjärvi

Re: Viemäriputken uusiminen

ViestiKirjoittaja Juha_P päivämäärä Su Marras 20, 2011 11:34

Vanhempieni talossa sujutettiin katuremontin yhteydessä kadun puolelta vanhaan sakokaivoon saakka noin 10m ja se meni kivuttomasti.
Saman kadun varrella muutamia tonttiviemäreitä joutivat kaivamaan auki kun oli sortumia matkalla.
Käyttäjän avatar
Juha_P
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 1873
Liittynyt: Ma Tammi 10, 2011 11:46
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Viemäriputken uusiminen

ViestiKirjoittaja Matti Alander päivämäärä Su Marras 20, 2011 18:22

Tonttiliittymään kaupunkialueella ei pidä mennä sujuttelemaan ilman yhteydenottoa kaupungin vesi- ja viemärilaitokseen. Yleensä talon omistajan vastuulle kuuluu tonttiliittymän putkistot pääverkkoon asti. Myös muita versioita voi olla, mutta ne selviävät yhteydenotolla kaupunkiin.
Saattaa olla että sujutaminen ei ole luvallista tai ainakin kaupunki haluaa tehdä liitoksen kadulla. Pohjavesien pääsy voi olla mahdollista muoviputken ja betoniputken välistä viemärilaitosta haittaamaan ja väli on tukittava. Itse toimien saattaa sujutettava viemäriputki myös tukkia kaupungin päälinjan.
Sujuttamalla voidaan säästää työkustannuksissa, niin sisällä kellarissa, kuin ulkonakin ja tehtävä on yleensä kohtuullisen helppo. Sujutettavan putken pää kannatta viistää 45 asteen kulmaan, jotta se väistelisi paremmin mahdollisia liitoksien siirtymiä ja rikkoontumia jopa juuria. Materiaalina kannattaa käyttää Ploypropeenipiutkia ja lujuusluokkaa SN 8. PVC versiot rikkoontuvat helpommin, vaikka näennäisesti näyttävät lujemmilta. Lyhyemmät pätkät 2 - 3 metriä joustavat paremmin ja muhveina tulee käyttää niin sanottuja umpeen valettuja malleja. Lukkorenkaallisissa rengas irtoaa helposti ottaessaan kiinni betoniputken seinämään ja sitten auttaa vain kaivurihommat tai pahemmassa tapauksessa sitä ei huomata ja ongelmia ilmestyy jälkikäteen putkiston tukkeutuessa.
Usein alkuperäinen rakenne on niin sanottu sekavesijärjestelmä, jolloin pitää muistaa liittää salaojitusputki uuteen putkistoon, eikä tukkia sitä. Sekavesijärjestelmän laillisuus kannattaa myös selvittää kaupungin kanssa, jotta ei joudu korvausvastuuseen tai aiheuta hajuhaittaa viemäristä salaojitusjärjestelmään.
Nykyisin viemäreitä korjatessa joudutaan katu myös avaamaan useinmiten, jotta saadaan järjestelmä muutettua erillisviemäröinniksi ja silloin tarvitaan myös leimatut kuvat, jotka lvi suunnittelija piirtää.
Päälinjat ovat 6 " betonilinjoja joihin 110 mm muoviviemäri mahtuu hyvin sisään ja harmaavesilinjat yleensä 4 " betoniviemäriä, joihin sujutetaan 75 mm muoviviemäriä. Vesitiiviillä uretaanilla joka pursotetaan muovi- ja betoniviemärin väliin saadaan muoviviemäri lukittua paikoilleen, jotta ei irtoa muhveistaan. Samalla myös pystytään estämään maaveden kulkeutuminen väärään paikkaan.
Betoniviemäreiden sujutuksessa tulee myös haja-asutusalueella olla tarkkana maaveden pääsyn kanssa kuormittamaan maasuodattimia tai pienpuhdistamoja. Samoin on myös osuuskunta ratkaisuissa, joissa jäteveden määriä mitataan ja voi tulla kalliiksi maksaa maavedestä jätevetenä ja pumpata turhaa vettä.
Sujuttamisessa voidaan myös käyttää Upon valmistamaa Flexoren sujutusputkea, joka on taipuisaa ja kohtuullisen helppoa käyttää. Muut sukkasujutukset ym. tahtovat olla hyvin pienissä kohteissa kuten omakotitaloissa turhan kalliita ja siksi niitä ei yleensä käytetä.
Matti Alander
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2078
Liittynyt: To Tammi 13, 2005 20:36

Re: Viemäriputken uusiminen

ViestiKirjoittaja Ioxio päivämäärä Ma Marras 21, 2011 0:08

Kiitoksia kattavasta vastauksesta! Eipä sitä kyllä itekseen noita hommia tule lähettyä kikkailemaan. Kartoittelen tässä mahdollisuuksia. Taitaa se lattia mennä auki joka tapauksessa.
-"Vain paras on minulle liian hyvää.."-
Käyttäjän avatar
Ioxio
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 245
Liittynyt: Ma Tammi 22, 2007 11:08
Paikkakunta: Ylöjärvi


Palaa alueelle Lämmitys, ilmanvaihto, putket ja sähkö

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa