muuttuuko unelma painajaiseksi?

Jokaiselta rintamamiestalon omistajalta on varmasti monesti kysytty: "Löytyikö yllätyksiä". Vanhat talot saattavat joskus todellakin kätkeä sisäänsä niin iloisia kuin surullisiakin yllätyksiä. Remontoidessa niihin sitten törmää.

muuttuuko unelma painajaiseksi?

ViestiKirjoittaja syksyntullen päivämäärä Ti Syys 07, 2010 14:13

Hei!

Ollaan tuoreet rintamamiestalon omistajat. Ostovaiheessa kehoitettiin salaojittamaan ja patolevyttämään sokkeli. Tiedettiin että kellarin seinissä on kosteusvaurioita.
Sitten selvisi että lattiat ovat kauttaaltaan kellarissa märät, nyt lattiat purettu. Kellariin tarkoitus tehdä uusi pesuhuone , sauna ja khh.
Nyt huomattiin kellariin menevän oven olevan alapinnasta aivan laho, maali piti sitä kassassa. Tutkittiin ja purettiin lisää, huomattiin alapuun joka on betonia vasten olevan myös laho. Ei oltu ajateltu tässä vaiheessa ulkovuorta uusia.
Onko kellään kokemuksia alapuun vaihdosta??
Ja pelkona tietysti löytyykö lisää lahoa.
Ollaan kutsumassa myyjäpuoli koolle paikalle katsomaan tilanne.
Mikä neuvoksi?
syksyntullen
Uusi jäsen
 
Viestit: 2
Liittynyt: Ti Syys 07, 2010 12:32
Paikkakunta: Pirkanmaa

Re: muuttuuko unelma painajaiseksi?

ViestiKirjoittaja matrismik päivämäärä Ti Syys 07, 2010 14:39

Ensiksi mikä on kellarin lattian ja seinän rakenne? milloin vai onko koskaan tehty remonnteja? Kuka kehotti salaojittamaan ja patolevyttämään sokkelin? Tehtiinkö kuntotarkastus taloon? Oliko myyjänä välittäjä vai omistaja itse? Onko kosteus mittauksia suoritettu ennen tai kaupanteon jälkeen?

Niin taloissa kuin kaupoissakin on paljon eroja, aika mahdotonta kenenkään kommentoida tarkasti ilman tarkempia tietoja. 50-60 vuodessa on tapahtunut jokaisessa talossa aika paljon muutoksia ja remontteja, alkaa olla jo aika erikoinen jos ei ole mitään rakentamisen jälkeen tehty mihinkään.
Käyttäjän avatar
matrismik
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 490
Liittynyt: Su Huhti 18, 2010 20:40
Paikkakunta: Vantaa

Re: muuttuuko unelma painajaiseksi?

ViestiKirjoittaja Kisuli päivämäärä Ti Syys 07, 2010 16:01

Sama vika rahikaisella. Eli alajuoksu ja runkopuut paikoin hapantuneet, mm. saunan nurkka meni kokonaan uusiksi. Kosteutta pukkas, sano mummo kun 70 vuotta sisäsaunassa saunoi :roll: Ja parista muusta paikkaa oli vuosien varrella päässyt lirumaan sadetta rappauksen vaurioista sisään alajuoksua tervehtimään.

Itsekin peljästyin asiaa, mutta hyvä timpuri vaihtoi päivässä lahonneet osiot ja korvasi uudella kestopuulla (hui kauhistus :lol: ) jonka alle tuli sokkelihuopakaista. Moottorisaha vain lauloi kun ammattimies teki töitä. Lasku oli hyvin kohtuullinen.

Vieläkin on patikanvaihtoa tiedossa muutamassa paikassa, mutta tämän kesän remppa ei niihin asti ehtinyt. Kaikki puuosat on kyllä rakennusaikana eristetty asiaankuuluvasti betonista bitumihuovalla, mutta rakennusmateriaaleillakin on tietty elinkaarensa. "Sopivissa" olosuhteissa kaari on valitettavasti lyhyempi. Ainakin oman taloni kohdalla rakennusaikakin vaikuttanee asiaan: pulaa on tuolloin ollut ihan kaikesta. No, nyt on pahimmat kusahdukset korjattu, olisi niitä voinut enemmänkin olla, eli suht. vähällä pääsin.

Summarum, kannattaa tarkastaa, onko betonin ja alajuoksun välissä huopakaistale tai bitumikerros tms. Jos ei, on kyseessä melkoisen iso rakennusvirhe. Maakosteuden siirtymistä betonista puuhun ei silloin ole estänyt mikään. Voipi merkitä koko talon alajuoksun vaihtoa. Tai sitten ei. Jos rakentajalta on loppunut bitumi juuri siinä kohden kamat, eikä ole ollut varaa ostaa lisää... Ja muualla talossa onkin asia kunnossa. Ei näistä vanhoista rötisköistä ikinä tiedä... :roll: Pitää tutkia vielä vähän lisää muualtakin varmuuden saamiseksi. Ja myyjä ei välttämättä ole ollut tietoinen koko asiasta, ellei sitten ole itse rakentaja.

Toivottavasti vaurio on teillä vain pienellä alueella. Kannattaa muistaa, että kaiken voi aina korjata. Eri asia sitten millä vaivalla ja rahalla.
Funkkistalon valtiatar.
Kisuli
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 122
Liittynyt: Su Loka 25, 2009 23:58
Paikkakunta: Hyvinkää

Re: muuttuuko unelma painajaiseksi?

ViestiKirjoittaja Palom päivämäärä Ti Syys 07, 2010 21:48

AIka normaalikauraahan tuo alapattingin vaihto ja samalla muutaman pystytolpan uusiminen on rintamamiestalossa. Veikkaanpa että ei se ole ainoa kohta teidänkään talossa mistä löytyy lahoa ja vaihdettavaa.

Mutta puutalossa onneksi lähes kaikki puuosat on vaihdettavissa ja vauriot korjattavissa. Remontti tietenkin vaatii vähän pölyä ja rakennusmiehen hommiin, mutta eiköhän siitä selvitä.

Ennen kiinteistökaupan tekoa olisi kyllä kannattanut perehtyä rakenteisiin ja huomata tuollaiset vauriot, jos ovikin on noin heikossa kunnossa. Aika vaikea (lue: turhaa) on noita remonttikustannuksia lähteä vanhan talon kohdalla myyjältä karhuamaan, koska vanha talo on aina vanha talo kaikkine ominaisuuksineen. Rintamaniestalojen materiaalit ovat olleet mitä sattuu, joten ei voi puhua rakennusvirheistä vaan ajan rakennustavasta.

Toki vaurioiden ongelmat täytyy ottaa huomioon myyntihinnassa - eli älkää maksako niistä taloista niin älyttömiä summia!
Palom
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 98
Liittynyt: Ke Syys 01, 2010 17:15
Paikkakunta: Suomi

Re: muuttuuko unelma painajaiseksi?

ViestiKirjoittaja syksyntullen päivämäärä Ti Syys 07, 2010 22:31

Näin jälkikäteen viisaana sitä luotti liiaksi välittäjään joka viisaana rakennusinsinöörisihmisenä meidän kanssa katselmusta suoritti.
Hänen sanojaan lainaten.."pikkupintaremonttia ja pääsette asumaan.."

Kellaria nyt tutkineena huomattiin että asunnossa asuva pappa on kaikki mahdolliset tuuleturäppänät tukkinut vanhoilla vaaterievuilla,eihän niitä räppänöitä nähnyt sen tavarakaaoksen takaa..
Katollakin oli jonkun tuuletusputken päälle laittanut levyn ettei mene lämmöt harakoille.

Nyt odotamme papan kantavan tavarat vanhainkotiin jotta pääsemme käsiksi asuinkerrokseen ja availemaan pintoja pikkasen syvemmältä..

EKassa kerroksessa haiskahtaa "mökki" tms, toivottavasti hajuhaitasta päästään eroon kun pintoja vaihdetaan vai onko haju yleensä rakenteissa?

Nyt ollaan suoritettu kosteusmittauksia ja holvi on märkä jonkun verran myös keittiön viemärin kohdalla.
Pitäiskö joku hometyyppikin paikalle mittareineen kutsua?

Tämä pappa on alkuperäisasukki, tosi muistamaton kylläkin kun keittiöviemärin vesitukoksesta kyseltiin. Tainnut mennä vedet kellariin ja kunnolla. Näin meitä valisti naapurin rouva. Tosi lupsakka tyyppi, saatiin ainakin kivat naapurit.

Mutta on meillä ihana keltainen unelmatalo..lopultakin
syksyntullen
Uusi jäsen
 
Viestit: 2
Liittynyt: Ti Syys 07, 2010 12:32
Paikkakunta: Pirkanmaa

Re: muuttuuko unelma painajaiseksi?

ViestiKirjoittaja Aaltju päivämäärä Ti Syys 07, 2010 22:51

syksyntullen kirjoitti:Pitäiskö joku hometyyppikin paikalle mittareineen kutsua?


"Hometyypin" "mittarit" ovat melkoisen häiriöherkkiä laitteita... sillä leijuuko sisäilmassa juurikin mittaushetkellä homeitiöitä sen verran että ne alkavat kasvualustalla kasvamaan on aika vähän tekemistä sen kanssa missä kunnossa rakenteet ovat sitten kun asunto on rempattu. Homekoirat, kaivonkatsojat, poppamiehet, kuvenementin shamaanit sun muut kannattaa myös unohtaa alkuunsa.

Toki jos tarkoitus on ainoastaan kerätä aineistoa kaupan riitauttamiseen niin kannattanee kutsua paikalle jokainen joka kehtaa omalla nimellään varustetun lausunnon kirjoittaa, mutta jos kartoitetaan vain remontin laajuutta niin asiansa osaavat rakennusmiehet (ammattilaiset tai harrastajat) varustettuna sorkkaraudoin ja reippain mielin on riittävä apu.

syksyntullen kirjoitti:Tämä pappa on alkuperäisasukki, tosi muistamaton kylläkin kun keittiöviemärin vesitukoksesta kyseltiin.


Ei pappa välttämättä tiedä että keittiön viemäri vuotaa...

Rintamamiestaloissa, joissa on yläkerroksessa oma vessa (mahtaako tässä olla?), on yleensä keittiön, yläkerran nousun ja alakerran vessan välinen liitos melkoinen mateenpesä. Kun kaikessa on sotien jälkeen säästetty niin usein myös kyseisessä mateenpesässä, joten ei ole mikään suuri yllätys löytää esim valurautaputkeen hitsaamalla tehtyjä haaroituksia. Joka tapauksessa kyseinen mateenpesä on yleensä kait paikka josta vanhat valurautaputket ensimmäisenä antaa periksi.

... mutta ei tuohon maailma kaadu. Puuta ja puruja vaihtoon... työtä se vain on :)
Aaltju
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 485
Liittynyt: Pe Elo 07, 2009 12:26
Paikkakunta: Kumisaapaskaupunki

Re: muuttuuko unelma painajaiseksi?

ViestiKirjoittaja Kisuli päivämäärä Ke Syys 08, 2010 10:38

Se mökinhaju on kosteuden merkki ja kertoo ainakin paikallisista lahovaurioista. Eli kannattaa luottaa nenäänsä. Hometta se haisu ei välttämättä indikoi. "Vanhan talon", "mökin" tai "maakellarin" lemua ei terveissä rakenteissa ole. Nyt kaikki räppänät auki ja tuuletusputki humisemaan, vielä on kelejä kuivatella ja tuulettaa paikkoja. Olemassaolevaa lahoa tuuletus ei tietenkään poista, mutta saattepahan vähän kosteutta ja tunkkaisuutta pois sekä ehkäistyä lisävahinkojen muodostumista.

Välittäjä on tuossa tapauksessa korkeintaan se, jota pitäisi vähän kurmoottaa sanallisesti. Kaunistellut asioita huolella. Mutta välittäjää on vaikea saada vastuuseen, jos talon omistaja ei ole muistanut kertoa vesivahingoista ym. Ja jos ostaja ei mitään kuntotarkastusta vaadi tai teetä, niin aika heikoilla on... Pelkästään välittäjän sanaan luottaminen on riskialtista puuhaa.

Tsemppiä silti, tässä puuhassa menee hermot ja rahat ja aika, mutta koko ajan oppii jotain uutta :-)
Funkkistalon valtiatar.
Kisuli
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 122
Liittynyt: Su Loka 25, 2009 23:58
Paikkakunta: Hyvinkää

Re: muuttuuko unelma painajaiseksi?

ViestiKirjoittaja matrismik päivämäärä Ke Syys 08, 2010 13:17

Kisuli kirjoitti:Se mökinhaju on kosteuden merkki ja kertoo ainakin paikallisista lahovaurioista. Eli kannattaa luottaa nenäänsä. Hometta se haisu ei välttämättä indikoi. "Vanhan talon", "mökin" tai "maakellarin" lemua ei terveissä rakenteissa ole. Nyt kaikki räppänät auki ja tuuletusputki humisemaan, vielä on kelejä kuivatella ja tuulettaa paikkoja. Olemassaolevaa lahoa tuuletus ei tietenkään poista, mutta saattepahan vähän kosteutta ja tunkkaisuutta pois sekä ehkäistyä lisävahinkojen muodostumista.

Välittäjä on tuossa tapauksessa korkeintaan se, jota pitäisi vähän kurmoottaa sanallisesti. Kaunistellut asioita huolella. Mutta välittäjää on vaikea saada vastuuseen, jos talon omistaja ei ole muistanut kertoa vesivahingoista ym. Ja jos ostaja ei mitään kuntotarkastusta vaadi tai teetä, niin aika heikoilla on... Pelkästään välittäjän sanaan luottaminen on riskialtista puuhaa.

Tsemppiä silti, tässä puuhassa menee hermot ja rahat ja aika, mutta koko ajan oppii jotain uutta :-)


Halpa käytetty kikka on uimahallissa käynti. Eli menee näin pidä pyyhettä ja vaatteita sielä missä on pahin haju.. mene uimaan ja kun tulet uimasta kloori on kalibroinut hajut nenästä. Haista vaateita ja pyyhettä, jos haisee mullalle niin.. kannattaa jatkaa tutkimuksia järeimmillä keinoilla.

Välittäjällä on omat asiat joista vastaa, eli jos toiminnassa on tapahtunut virhe, laiminlyönti tms. on välittäjä varmasti korvausvelvollinen. Se mikä on paljon yleisempää että myyjä ei kerro välittäjällekään ongelmia joita talossa on. Niistä on silloin aivan mahdotonta kertoa eteenpäin. Kuntotarkastus on ennen kaikkea myyjän etu, se rajaa pois kartoituksessa ilmenneet asiat "en voinut tuota tietää..". Kun se annettu ostajalle joko tarjoksen teon yhteydessä tai sovittu tehtäväksi ennen kaupantekoa niin myyjän asema on vahvempi kun on huomattavasti vähemmän "yllättäen tulevia asioita.
Käyttäjän avatar
matrismik
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 490
Liittynyt: Su Huhti 18, 2010 20:40
Paikkakunta: Vantaa

Re: muuttuuko unelma painajaiseksi?

ViestiKirjoittaja hirstalo päivämäärä Ti Syys 28, 2010 20:02

Mikäli on hankkimassa rintamamiestalon, lienee viisaampaa tukeentua vanhemman rakennuksen tuntijaan tai rakentajaan - verraten nykyisiin kuntokartoittajiin,
joilla ei liene hajuakaan muusta, kuin teollisesta rakentamisesta ja nykyisestä rakennusmääräys valikoimasta.

Pelkkä maalaisjärki on parasta tietämystä rakentamisessa ja rakennuksien tuntemuksessa.
hirstalo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 70
Liittynyt: Pe Elo 20, 2010 12:52
Paikkakunta: Nilsiä

Re: muuttuuko unelma painajaiseksi?

ViestiKirjoittaja haapakallio päivämäärä Su Loka 31, 2010 1:47

Näin jälkikäteen viisaana sitä luotti liiaksi välittäjään joka viisaana rakennusinsinöörisihmisenä meidän kanssa katselmusta suoritti.
Hänen sanojaan lainaten.."pikkupintaremonttia ja pääsette asumaan.."


Itellä oli päinvastoin, tuntu että välittäjä ei oikein halunnu myydä edes taloa! :-D

"kellariin tulee kyllä rajusti vettä keväällä" jne.
Mie siihen että eikös tuo nyt ole ihan normaalia.
"eikä ole mitää salaojituksia tehty" yms.
Mie siihen että JooJOO!

Kaupat tehtiin seuraavalla viikolla! :-D

Tää on nyt toinen rintsikka mitä remontoin ja asun ja eka säikytteli monta kertaa ja aiheutti harmaita. Tän toisen aikana kun mikään ei tule yllätyksenä! :-D :-D
haapakallio
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 54
Liittynyt: Ma Syys 06, 2010 18:38
Paikkakunta: Savonlinna
Paikkakunta: Savonlinna

Re: muuttuuko unelma painajaiseksi?

ViestiKirjoittaja matrismik päivämäärä Su Loka 31, 2010 21:18

haapakallio kirjoitti:
Näin jälkikäteen viisaana sitä luotti liiaksi välittäjään joka viisaana rakennusinsinöörisihmisenä meidän kanssa katselmusta suoritti.
Hänen sanojaan lainaten.."pikkupintaremonttia ja pääsette asumaan.."


Itellä oli päinvastoin, tuntu että välittäjä ei oikein halunnu myydä edes taloa! :-D

"kellariin tulee kyllä rajusti vettä keväällä" jne.
Mie siihen että eikös tuo nyt ole ihan normaalia.
"eikä ole mitää salaojituksia tehty" yms.
Mie siihen että JooJOO!

Kaupat tehtiin seuraavalla viikolla! :-D

Tää on nyt toinen rintsikka mitä remontoin ja asun ja eka säikytteli monta kertaa ja aiheutti harmaita. Tän toisen aikana kun mikään ei tule yllätyksenä! :-D :-D


Näihin voisi jotain sanoakin, mutta en julkisesti kehtaa.. :oops: Nämä ovat molemmat aika tuttuja juttuja.. ja molempiin on syynsä.. :evil: Kumpikaan ei kuulu kategoriaan "in Finland we thing called reilu meininki.." sorry, mutta nää v... mua.
Käyttäjän avatar
matrismik
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 490
Liittynyt: Su Huhti 18, 2010 20:40
Paikkakunta: Vantaa

Re: muuttuuko unelma painajaiseksi?

ViestiKirjoittaja tessu päivämäärä To Marras 18, 2010 1:53

Toi on muutes totta että toiset immeiset tilkittee niitä räppänöitä aina tukkoon,ja vaarallista sellasta! jo penskana kuulin että joku oli unohtanu rossipohja talon ns.kissan luukut eli alustan tuuletus luukut KIINNI koko talven ja kesänkin ajaksi tulos:rossipohja AIVAN laho,että näin.
Samaa vikaa oli mun papalla tuol ulkosaunassa aina saunomisen jälkeen ovet säppiin ei hyvä,mulla ollu nyt aina kesällä jo 5vuotta ovet selkosen selällään että veto kuivaa.
No talvella tietty jäätytä ei saa mut joo ilman pitää vaihtua keinolla tai toisella muuten on huono homma.
Parempi pieni enrgian kulutuskin kuin tuhansien korjauslaskut!
tessu
 

Re: muuttuuko unelma painajaiseksi?

ViestiKirjoittaja TimoAB päivämäärä To Marras 18, 2010 9:37

Pankaapa kunnon syyniin se talo nyt. Konsultoikaa saman tien juristia. Ja jos talosta löytyy rakenteellisia ongelmia vähänkään enemmän, vaatikaa kaupan purkua. Sillä pääsette vähimmillä tappioilla, joita tulee tässä tapauksessa varmasti.

Nimim. homekaton oikeudenkäyntiä odottaessa.
NOTE! Tämän remontointiaiheisen tekstin on kirjoittanut samettihousuhumanisti. Lähdekritiikki kunniaan.
TimoAB
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 616
Liittynyt: Ke Huhti 02, 2008 21:40
Paikkakunta: Hyvinkää

Re: muuttuuko unelma painajaiseksi?

ViestiKirjoittaja Zusan päivämäärä Ti Marras 30, 2010 15:30

Meillä sama juttu ja löytyi vielä paljon rakennusvirheitä eikä ollut rakennusluvista tietoakaan. Vietiin käräjille kun uskottiin "oikeuteen". Kaupanpurkuun ei uskallettu lähteä. kun myyjä tiettävästi varaton, jolloin talo olisi mennyt takaisin myyjälle ja me oltaisiin jääty puille paljaille. Kunta vaatii laittamaan rakenteet kuntoon ja hakemaan luvat sakkorangaistuksen uhalla. Oikeudesta tuli päätös, jonka mukaan rakenteissa ei ole mitään vikaa, koska talo on vanha eikä senikäiset tekemiset ole vaatineet lupia ja on tehty sen ajan mukaisesti. Muutokset on kuitenkin tehty myöhemmin (-80-luvulla) ja kun rak.lupia haetaan nyt, niin täytyy myös rakenteiden olla tämän päivän määräysten mukaisia.
Huoh. Kalliiksi tuli oikeuskäsittely ja tuli vaan tunne, että köyhät kyykkyyn! Minun neuvo on, että tulta vaan nurkkaan, jos luvat on kunnossa. En enään ikinä lähde hakemaan oikeutta itselleni oikeuden kautta.
Zusan
Uusi jäsen
 
Viestit: 3
Liittynyt: Ti Tammi 12, 2010 23:31
Paikkakunta: Tampere

Re: muuttuuko unelma painajaiseksi?

ViestiKirjoittaja matrismik päivämäärä Ti Marras 30, 2010 16:19

Oikeuden käynneistä yleensä ei hyödy kukaan muu kun juristit.. ikävä kyllä näin se vaan on.
Käyttäjän avatar
matrismik
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 490
Liittynyt: Su Huhti 18, 2010 20:40
Paikkakunta: Vantaa

Seuraava

Palaa alueelle Tuliko yllätyksiä...

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa