Zaffodi kirjoitti:Sen verran siis noista tiedän, että peruskoneet tekee kanttiaaltoa, seuraavat modifioitua siniaaltoa ja invertterit puhdasta siniaaltoa. Nykyään vaan epäilen että toimiiko kaikki vehkeet kanttiaallolla, herkempi elektroniikka ei ainakaan. Olisi aika noloa jos ei saataisikaan akkukoneiden akkuja ladattua!
Ja siis pidemmän päälle invertteri voisi olla monipuolisempi mutta niistä ei saa ihan samoja tehoja irti, riittääkö esim. sirkkelille?
Nyt sulla menivät polttomoottoriaggregaatit ja akkuinvertterit sekaisin.
Eli akun 12 voltin jännitteestä 230 voltin vaihtovirtaa tekevät invertterit (jännitteennostajat) tuottavat kanttiaaltoa (halpalaitteet), modifoitua siniaaltoa (keskihintaiset) tai kunnon siniaaltoa (kalliit).
Aggregaatit ja muut generaattorit tuottavat kaunista siniaaltoa luonnostaan, mutta vain, jos kuorma on helppo ja pyörintänopeus juuri oikea.
Näin onnellisesti ei aina ole ja siksi laadukkaissa pikkugeniksissä on usein käytössä invertteritekniikka, jonka avulla voidaan aina tuottaa laadukasta siniaaltoa.
Ylimääräinen etu hienosta tekniikasta on se, että esimerkiksi Hondan pikkugenikset voidaan kytkeä kaksi generaattoria rinnan (syöttämään tehoa vähän suurempaan kuormaan).
******************
Puoli vuotta ennen konkurssiansa Ultimatemarket myi keskilaadukasta salkkumallin invertterigenistä edukkaasti, sellainen olisi ollut kolkkapojille kelpo laite.
Nuo salkkumalliset ovat käytössä sivistyneitä ja hiljaisia mutta pienemmästä tehostaan huolimatta ne maksavat enemmän kuin 2-3 kW perusvehkeet.
Jiirisahan tehontarpeeseen ei vaikuta vain jiirisahan teholukema vaan myös se, millainen terä sahaan on laitettu ja kuinka helläkätisesti käyttäjä osaa sahaa käyttää.
Yksi vaihtoehto on Makitan akkukäyttöinen jiirisaha, sellaisen näin jossain (tori.fi?) käytettynä myytävänä.
**********************
Akkulaturit ja yleensä vähän kaikki uudempi elektroniikka käyttää hakkurivirtalähteitä. Näiden kyky käyttää huonolaatuista sähköä vaihtelee mutta periaatteessa niiden ei pitäisi erityisen nirsoja olla: kuvaavaa on, että hyvin usein sama laite toimii sellaisenaan sekä 230 voltin eurosähköllä etti 115 voltin jenkkiversiolla. Jonkin sortin suoto poistamassa hurjimpia jännitepiikkejä saattaa olla hyvä idea, jos aikoo laittaa kallista elektroniikkaa halpamallisen teholähteen perään.
*******************
Sanan aggregaatti näkee useammin väärin kirjoitettuna kuin oikein: alkuun kuuluu kaksi geetä, loppuun yksi.