PIENI keittiö - vinkkejä!

Kaipaatko vinkkiä ikkunoiden kunnostukseen? Mitä tehdä pinkopahveille?

PIENI keittiö - vinkkejä!

ViestiKirjoittaja jalmarikarhu päivämäärä Ti Maalis 06, 2007 17:29

Meidän rintamamiestyylisen talon keittiö on tiensä päässä.
Olisiko teillä hyviä vinkkejä remontointiin, kun lähtökohdat tämän pienen keittiön suunnittelulle ovat melko haasteelliset:

Keittiö on neliön muotoinen, kooltaan noin 2,5 m x 2,5 m, siinä ei ole yhtään ehjää seinää:
Yhdellä seinällä on1,70 leveä ikkuna,
yhdellä seinällä 1,40 cm leveä ikkuna,
yhdellä seinällä oviaukko ja puuhella,
yhdellä seinällä oviaukko.

Emme halua tukkia kumpaakaan oviaukkoa emmäkä ryhdy nostamaan ikkunoita.

Lähinnä kaipaan vinkkejä kalusteiden sijoitteluun yms, esim. oletteko jotenkin saaneet hyödynnettyä ikkunoiden alapuoliset osat, ikkunat ovat 80 cm korkeudessa eli 10 cm matalammalla kuin nykystandardit.
- Ei maalla eikä kaupungissa -
jalmarikarhu
Uusi jäsen
 
Viestit: 1
Liittynyt: Ti Maalis 06, 2007 17:11
Paikkakunta: Porvoo

ViestiKirjoittaja Kipsu päivämäärä Ti Maalis 06, 2007 17:46

Ikkunoiden nostaminen onkin hölmön hommaa, mittasuhteet kärsii. Miettikää vakavasti toisen oviaukon umpeen pistämistä :cool: Meillä laitettiin yksi keittiön ja makuuhuoneen välinen oviaukko umpeen, makuuhuoneesta tuli kirjasto/työhuone, eikä kaduta yhtään. Ja meillä on iso keittiö! Onko keittiössä ruokapöytä? Aiotteko säästää puuhellan (itse säästäisin)? Ikkunoiden kohdalle esimerkiksi tasoa, voi hyvin olla alempana kuin muut tasot ja tason alle vaikkapa yksi laatikkorivi, niin ei haittaa pattereita, kunhan niille tehdään tasoon ilmarako? Tason alle porrasjakkara, kori lehdille, polttopuille tai leluille, koiran peti tai ruokakupit. Käyttäkää koko huonekorkeus hyväksenne eli korkeat kaapit tai kaksi kerrosta yläkaappeja. Siis siinä tapauksessa, että teillä tehdään ruokaa ja on paljon astioita... Onko vanhoja kalusteita, nurkkakaappi vetää ihan tajuttoman määrän astioita, tosin kaikkein käytännöllisin se ei ole?

Vaikea antaa vinkkejä, kun ei tiedä, mitä on missäkin. Vie pohjapiirustus keittiömyyjälle, aika moni suunnittelee ihan ilmaiseksi. Ja vielä ammattitaidolla :-)
Kipsu
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 168
Liittynyt: Ti Huhti 26, 2005 11:25

Re: PIENI keittiö - vinkkejä!

ViestiKirjoittaja wekkuli päivämäärä Ti Maalis 06, 2007 17:53

jalmarikarhu kirjoitti:Lähinnä kaipaan vinkkejä kalusteiden sijoitteluun yms, esim. oletteko jotenkin saaneet hyödynnettyä ikkunoiden alapuoliset osat, ikkunat ovat 80 cm korkeudessa eli 10 cm matalammalla kuin nykystandardit.

Kuka käskee noudattamaan niitä kaappien standardeja? Meillä on ihan sama tilanne ja 80cm korkeudessa olevan ikkunan alla on työtaso ja kaapistot.
ikämajaRajamäki
Käyttäjän avatar
wekkuli
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 464
Liittynyt: Ke Elo 30, 2006 15:56
Paikkakunta: Nurmijärvi

ViestiKirjoittaja Pekka Huhta päivämäärä Ke Maalis 07, 2007 12:38

Juu, kuten wekkuli sanoi niin tuossa ei oikeen vakiokaapeilla pärjää. Moduulimitat on ihan hyviä jos on varaa tuhlata tilaa, mutta mitä pienempi keittiö on, sitä enemmän mittatilauskalusteista hyötyy.

Mä olen muutaman keittiön piirtänyt ja teettänyt puusepällä. Aina sitä hämmästyy kuinka paljon tilaa haaskaantuu moduulimittoihin. Ja jos aattelee irtokaapeista koottuja rivistöjä vs. kokonaisia puusepän tekemiä kalusteita niin johan niissä irtokaapeissa on jo "tuplaväliseiniäkin" aina kymmenen senttiä jokaista viittä kaappia kohti.

Keittiökaupassakin voidaan auttaa, mutta loppujen lopuksi puusepän tekemä keitttiö ei ole mitnkään oleellisesti kalliimpi kuin hyvillä materiaaleilla tehty tehdaskeittiö. Joskus jopa halvempi.

Pekka
Askartelua ja ajanhukkaa: http://www.sihistin.fi/
Pekka Huhta
Moderaattori
Moderaattori
 
Viestit: 3433
Liittynyt: Ma Loka 18, 2004 15:40
Paikkakunta: Espoo

ViestiKirjoittaja kati päivämäärä Ke Maalis 07, 2007 12:51

Olen myös suunnittelemassa pää sauhuten keittiöremonttia. Keittiön seinäjako on sama kuin teillä aukkojen ja muiden releiden osalta. Meillä on tosin hiukan parempi tilanne: tilaa on noin 3m x 3,7m ja toinen ikkuna on vain 74cm leveä, ja ilman ikkunalistaa sen alle työtason korkeudeksi saa jopa 85cm. Patteri on vain isomman 1,80m leveän ikkunan alla. Aukkoja ei missään nimessä meilläkään suljeta - naapuri poisti pienemmän ikkunan samanlaisesta keittiöstä ja se oli mielestäni aivan hullu ratkaisu. Myöskään puuhellasta ei voida keskustella, se jää.

Mitä teillä on keittiön viereisessä huoneessa? Tarvitaanko ruokailutilaa keittiöön, vai onko ruokailutila erikseen? Voiko oviaukon sulkemisen sijaan seinää avata ja keittiötä vähän samalla laajentaa? Tällöin ikkunan kohdalle voi kasata vaikka pienen saarekkeenkin. Itse olisin halunnut avartaa keittiön ja ruokasalin välistä aukkoa, mutta se onkin kantava kiviseinä, ei onnistu helpolla. Haluan myös pitää arkiruokapöydän keittiössäni.

Meillä 50cm leveä hella mahtuu juuri ja juuri puuhellan ja oviaukon väliin. Näin ne on nyt, ja näin ne saa pysyäkin. Toinen toimii tasona silloin kuin toinen on käytössä. Edellinen omistaja on löytänyt sähkölieden, josta on saanut poistettua sokkelin, jota ilman sähköhella on sopivasti samalla korkeudella vanhan puuhellan kanssa.

Tiskipöydän haluan 90cm korkeuteen, kun olen sen verran pitkä, että matalamman tiskialtaan kanssa tulee selkä kipeäksi. Muuten työtasokorkeuden laskeminen ei niin paljoa ergonomisesti haittaa. Nuo nykykalusteet on yleensä varustettu säätöjaloilla ja sokkelia voi sitten laittaa tarpeen mukaan. Tosin esim. nykyisen tiskikoneemme korkeus vaatii meillä sen vähintään 85cm työtasokorkeuden mahtuakseen.

Tiskipöytä nyt on suunnitteilla pitää hellojen puoleisella seinällä oviaukon toisella puolella, missä tasokorkeudeksi tulisi se 90cm. Keittiö jatkuisi tästä L-keittiönä ikkunaseinälle, mutta ikkunan puoleinen taso porrastetaan matalammalle. Nurkkaan tulee puolikulmakarusellilla varustettu kulmakaappi, jonka päälle työtason korotus pitää askarrella. Ikkunaseinälle tulee 45cm leveä tiskikone, leveä vetolaatikosto ja ulkonurkkaan korkea 60cm leveä jääkaappipakastin. Yläriviin oviaukosta lukien tulisi kuivauskaappi, nurkkakaappi, avokulmahylly, ikkuna, mikorkaappi. Jääkaapin päällekin mahtuu vielä pieni kaappi.

Isomman ikkunan alle tulee ruokapöytä neljälle. Puuhellaa vastapäätä olevaan nurkkaan tulee vielä 50cm leveä korkea kaappi, jonka alaosaan tulee syviä vetolaatikoita. Tänne olin ajatellut sijoittaa kuiva-aineita, mausteita jne. Harvemmin käytetyille astioille on lisää tilaa ruokasalin puolella.

Mietin myös pitkään yhden keittiösuunnittelijan ehdotusta, että tiskiallas sijoitettaisiin kulmaan. Tilaa nurkassa olisi ollut juuri ja juuri tarvittavat 90cm ennen ikkunaa, niin että työtason porrastus alaspäin olisi tullut vasta ikkunan kohdalta. Mutta kun tiskiallas on lähempänä työtason reunaa, niin sinne mahtuu sorkkimaan kahdet kädet yhtäaikaa, mikä on meillä todettu hyväksi jutuksi.

Tällaisia ajtuksia mulla on pyörinyt oman keittiöni osalta. Jospa niistä olisi edes jotain hyötyä sinullekin.
Harjun reunalla harkkotalo vuosimallia -57
kati
Uusi jäsen
 
Viestit: 6
Liittynyt: Ti Maalis 06, 2007 16:14
Paikkakunta: Pirkanmaa

ViestiKirjoittaja rmt-60 päivämäärä Ke Maalis 07, 2007 12:58

Työtason oikea korkeus on tietysti suuri helpotus, mutta kuinka suurta alaa sitä oikeasti siihen työskentelyyn käyttää? Ainakin meillä työtasoista n. 30 - 40 % on erilaisten tavaroiden enemmän tai vähemmän vakituisena säilytystilana. Varsinaiseen työskentelyyn käytetään arviolta 30 cm * 50 cm tilaa - korkeintaan. Loppu onkin lähinnä laskutasoina tai joutilaana. Tämä johdatuksena tälle:
Laita tasot 80 cm korkeudelle ikkunoiden kohdalla - ja muuallakin, jos eri korkuiset tasot ei passaa. Tee/ teetä työtasolla käytettäväksi muutama tukevilla jaloilla seisova leikkuulauta, joilla työskentelykorkeus on sopiva. Leikkuulautojen alle jäävää tilaa voi vielä käyttää hyväksi, mikä voi olla kiva pienessä keittiössä. Jaloilla seisovalta leikkuulaudalta saa esim. pilkotut kasvikset kätevästi pöydällä olevaan astiaan. Yhden leikkuulaudan voi varustaa ritilällä ja murukaukalolla leivän leikkaamista varten.
rmt-60
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 308
Liittynyt: Pe Elo 18, 2006 9:35
Paikkakunta: Järvenpää

ViestiKirjoittaja ville päivämäärä Ke Maalis 07, 2007 13:01

Saa sitä vakiokaapeista sokkelista pois sen 10 cm jos haluaa.
Jonkun mielestä tietenkin huonon näköinen, meitä ei haitanne...
ville
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 425
Liittynyt: Ke Helmi 16, 2005 0:08
Paikkakunta: Oulu
Paikkakunta: OULU

ViestiKirjoittaja Aapeli päivämäärä To Maalis 08, 2007 21:17

Meillä oli samanmoinen ongelma. Yhden ikkunallisen seinän tilalla oli vain vanhoja isoja ruokakomeroita joista halusimme säästää mahdollisimman monta. Koita sitten siihen saada kaikki nykyaikaiset tarvittavan kapistukset ja säästää vanha tunnelma!!!

Me päädyimme teettämään suunnitelman ja mittapiirustukset ammattilaisella. Visuaaliset päätökset teemme itse, joten siinä säästimme kustannuksissa ( =vähemmän arkkitehdin laskuttamia tunteja). Alussa jo kerroimme sisustusarkkitehdille minkä verran meillä on budjetissa sijoittaa suunnitteluun ja hän kertoi kuinka pitkälle sillä tekee töitä. Ei sitten tullut yllätyksiä budjettiin. Ja me saimme suunnitteluun kaiken avun mitä tarvitsimme kohtuullisella sijoituksella.

Sisustusarkkiehti mittasi ja selvitti miten kaikki haluttu saadaan keittiöön mahtumaan järkevästi ja teki piirustukset. Itse päädyimme Ikean mallistoon kodinkoneita myöten. Koneet saadaan piiloon integroituina ja uunikin niiltä löytyy vähän vanhanaikaisen näköisenä. Meillä projekti on siis siinä vaiheessa että piirustukset odottaa laatikossa ja Ikeasta on katsottuna kalusteet ja koneet. Nyt vain pitää vielä vähän säästää rahaa jotta päästään työn alkuun. :-)

Meillä oltiin siis tosi tyytyväisiä että uskallettiin "tuhlata" ammattilaisen käyttöön. Itselle keittiön suunnittelu olisi ollut liian haasteellinen palapeli.
Aapeli
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 95
Liittynyt: Ke Syys 20, 2006 23:03
Paikkakunta: Hyvinkää

ViestiKirjoittaja app päivämäärä Pe Maalis 09, 2007 0:02

Kannattaa kysyä tarjouksia puusepiltä, voi yllättyä positiivisesti ja saa mitä haluaa.
Käyttäjän avatar
app
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 36
Liittynyt: Ma Elo 21, 2006 12:34
Paikkakunta: Riihimäki
Paikkakunta: Riihimäki
Kotisivu: http://www.dnsf.org

ViestiKirjoittaja Tomppa päivämäärä Pe Maalis 09, 2007 9:50

app kirjoitti:Kannattaa kysyä tarjouksia puusepiltä, voi yllättyä positiivisesti ja saa mitä haluaa.


Täysin samaa mieltä.Meidän keittiö on parhaillaan puusepällä työnalla ja hinta ei ole yhtään kalliimpi kuin lastulevykeittiö.Lisäksi standardit voi heittää romukoppaan ja tehdä juuri sellaisen kuin haluaa kunhan muistaa että kodinkoneet ovat standardimitoilla. :-D
Tomppa
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2393
Liittynyt: To Maalis 30, 2006 13:42
Paikkakunta: Suomi

ViestiKirjoittaja Aapeli päivämäärä Pe Maalis 09, 2007 22:31

Tuo puuseppä on hyvä vinkki. Mutta sekään ei auta, jos ei ole mitat tiedossa. Pienissä tiloissa se vielä korostuu. Meilläkin tulee vanha puuhella takaisin kyökkiin. Jo se vaati aikasta matematiikka, että myös tiskiallas ja astianpesukone saatiin sopimaan omille paikoille.

Siksi ei kannata epäröidä käyttää ammattilaista. Sieltä tuli heti vaihtoehdot ja mitkä mallit sopivat tilaan. Eipä tarvinut tuskailla rautakaupoissa / kaappikaupoissa ja bensaa ei palanut desiäkään.

Ja se ammattilaisen hinta lasketaan muuten satasissa. Ei paha kun panaan se koko budjettiin.
Aapeli
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 95
Liittynyt: Ke Syys 20, 2006 23:03
Paikkakunta: Hyvinkää


Palaa alueelle Remontointi yleisesti

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 12 vierailijaa