Oliko ongelma tässä vai kutsunko homekoirat?

Kaipaatko vinkkiä ikkunoiden kunnostukseen? Mitä tehdä pinkopahveille?

Oliko ongelma tässä vai kutsunko homekoirat?

ViestiKirjoittaja mvaarimo päivämäärä To Kesä 13, 2013 11:28

Nyt on sisäilmaongelma ollut niin pitkään että jotain muuta tarvitsisi keksiä. Sisäilmassa ei homeen hajua, mutta joku sanoi että on uuden materiaalin haju (talo kunnostettu täysin ja muutettu helmikuussa). Sisällä jotenkin raskas ilma, vaikka koneellinen ilmanvaihto on päällä tai ei. Voihan olla syynä sekin että sisällä n. 27-28 astetta.

Kuistilla huomattiin että vähän tulee hajua kuistin rossipohjasta, mm. ulko-oven kynnyksen alta. Nyt tiivistetään kaikki lattian raot ja alipaineistetaan rossipohja.

Olohuoneen ulkonurkasta löytyi 20-30 cm matkalta pahasti lahonnut alajuoksu ja viereisen seinän (lounaan puoleinen seinä) ulkovuorauksen takana ollut tervapaperi oli pahoin kosteuden koettelema. Samoin ulkopaneeli, oli tumma ja lahonnut muutamista kohdin. Muutamissa kohdin oli tervapaperissa valkoista rihmasto-kasvustoa. Tervapaperin takana oleva insuliittilevy on hyvin tummunut muttei mitenkään näkyvää hometta näkynyt. Myös kun kovasti haisteli sisältäpäin sähkörasioita niin tunsi erikoisen hajun seinästä. Aikomus olisi purkaa purut ja eristää seinät uudelleen ja laittaa ilmarako ja uusi ulkovuoraus nyt tänä kesänä. Muut seinät tekisin jos en tänä vuonna ehdi, niin ensi kesänä.

Kylpyhuoneeseen (ei olla käytetty reiluun viikkoon kun nyt asutaan evakossa) on tullut vedeneristysmassan haju. Onko tämä merkki jostain vai normaalia?

Makuuhuoneessa, joka on talossa ihan toisessa päässä olohuoneesta, ilma on jotenkin kevyemmän oloinen (ainakin kun ovi on ollut kiinni). Huoneessa on haju joka on sama kun ottaa puhtaat sängynvaatteet kaapista kun ne ovat olleet siinä vähän aikaa. Kuitenkin tuntee että kun olen pidempään makuuhuoneessa niin tulee korviin painetta. Voiko olla että jotain on kulkenut makuuhuoneeseen olohuoneesta, ilmanvaihdon kautta tai muuten vaan. Makuuhuoneessa on neljä sänkyä ja paljon vaatteita esillä lipastoilla, kun meillä on tällä hetkellä huonosti säilytystilaa. Eli voiko vuodevaatteissa tai vaatteissa olla jotain, eli kannattaa varmaan siirtää kaikki tekstiilit pois huoneesta ja sen jälkeen katsoa jos samat oireet jatkuvat?

Voiko / kannattaako makuuhuone pyyhkiä pölystä (seinät, katto ym.) vai onko se turhaa?

Entä olohuoneen sohva joka on ollut nurkassa missä on sitä lahoa ym, riittääkö jos en imuroi vai kannattaako sohvatyynyt ihan tampata ulkona.

Kun näköjään esiintyy hajutonta hometta talossa niin kannattaako kutsua homekoirat paikalle. Haistavatko he sen minkä minä ja muut emme? Löytyykö uudeltamaalta (miel. länsi-uusimaa) luotettavia homekoiria?

Talo on kunnostettu perusteelliseti joten ainoa mahdollinen paikka missä voi esiintyä hometta on ulkoseinissä (puruissa). Siinä voi joko olla vanhaa hometta tai sitten voi olla että sateet ovat piinanneet vettä ulkovuorauksen läpi, mikä näyttää olevan syy miksi lounaspuoleinen seinä on niin huonossa kunnossa.

Eli varmaan home sisätiloihin seinistä jotenkin. Koneellinen ilmanvaihto on tällä hetkellä kiinni ja ilmanvaihto sujuu läpivedolla. Ennen oli minulla viikon, suosituksesta, ilmanvaihto laitettuna ylipaineelle ettei vetäisi rakenteista epäpuhtauksia.

Entä otsonointi? Kannattaako tehdä sen jälkeen kun yllämainitut korjaukset on tehty, vai onko se vaan pahasta? Joku sanoo ettei missään tapauksessa pitäsisi otsonoida
mvaarimo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 319
Liittynyt: To Marras 25, 2010 12:10
Paikkakunta: Raasepori

Re: Oliko ongelma tässä vai kutsunko homekoirat?

ViestiKirjoittaja Aihki päivämäärä To Kesä 13, 2013 16:52

mvaarimo kirjoitti:Kuistilla huomattiin että vähän tulee hajua kuistin rossipohjasta, mm. ulko-oven kynnyksen alta. Nyt tiivistetään kaikki lattian raot ja alipaineistetaan rossipohja.

Miten hoidatte rossipohjan alipainestuksen? Mainitset että talo perusteellisesti kunnostettu ja ainoa mahdollinen paikka homeelle on seinät. Mitä lattialle ja sen alapuoliselle rossipohjalle on tehty? Onko maapohja puhdistettu kaikesta törystä ja laitettu kapillarikatko? Mietiskelen vain, että mistä tuo haju rossipohjasta tulee, jos se siis sieltä tulee...
Aihki
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 177
Liittynyt: Ti Joulu 15, 2009 10:12
Paikkakunta: Oulu

Re: Oliko ongelma tässä vai kutsunko homekoirat?

ViestiKirjoittaja sunap päivämäärä To Kesä 13, 2013 20:49

Siellä on syvällä epäilyksen siemen, syystä tai ei, mutta se ei mihinkään häviä jos asiaa ei tutki.

Onko sulla käynyt terveystarkastajaa tai asteen ihmistä? No, mä voisin tilata ne homekoiratkin. Oletteko te nyt menneet evakkoon ihan niiden oireidenne vuoksi vai muuten vaan olleet muualla?
sunap
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 118
Liittynyt: Ma Maalis 10, 2008 23:58
Paikkakunta: pirkanmaa

Re: Oliko ongelma tässä vai kutsunko homekoirat?

ViestiKirjoittaja PetteriKivimäki päivämäärä To Kesä 13, 2013 22:27

Selvennätkö hieman: onko talo "kunnostettu täysin" ennen kun löysitte lahot vai jälkeen? Ja onko kunnostus tehty teidän toimestanne vai jonkun muun?

Kuvailemasi kasvusto on aika varmasti Coniophora puteana eli kavereitten kesken kellarisieni - lahottajasieni joka pärjää vähälläkin kosteudella, valkoinen on elossa eikä tuota mykotoksiineja, mutta kertoo kosteusvauriosta joka on luonut mikrobeille ympäristön elää ja voida hyvin.
Jumalauta, saunan takana on tilaa!
Ensi kesänä teen sinne kasvimaan.
Käyttäjän avatar
PetteriKivimäki
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2041
Liittynyt: To Touko 17, 2007 11:32
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Oliko ongelma tässä vai kutsunko homekoirat?

ViestiKirjoittaja Aaltju päivämäärä To Kesä 13, 2013 22:41

mvaarimo kirjoitti:Löytyykö uudeltamaalta (miel. länsi-uusimaa) luotettavia homekoiria?


Homekoiraan voi luottaa mikäli se kirjoittaa itse raportin löydöksistään. Uudeltamaaltakaan tuskin löytyy niin fiksuja homekoiria.
Aaltju
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 485
Liittynyt: Pe Elo 07, 2009 12:26
Paikkakunta: Kumisaapaskaupunki

Re: Oliko ongelma tässä vai kutsunko homekoirat?

ViestiKirjoittaja Zaffodi päivämäärä Pe Kesä 14, 2013 8:18

Onko tuo kuisti alkuperäinen vai myöhemmin tehty? Ulko-ovien edustat on sellainen paikka jossa kynnyksen juuresta pääsee helpolla vettä rakenteisiin joten siellä voi olla lahoa, esim. meillä mökillä oli lapioitavassa kunnossa puutavara oven alla.
Kaikki vaurioitunut tavara pitää tietty saada pois ja vaihdettua tuoreeseen joten tuo alajuoksu ja ulkoseinäkin pitää purkaa niin pitkälle kuin purettavaa riittää jotta uudet rakenteet eivät vaurioidu.
Onko siis vain kuistin alla rossipohja ja miten sen ajattelitte alipaineistaa? Oikeastihan sieltä pitää tosiaan poistaa se hajun lähde ja hoitaa tuuletus kuntoon. Joku sähköpohallin nurkkaan pöhisemään tietty tuulettaa hajut pihalle mutta ei poista sitä alkuperäistä ongelmaa ja voi jopa lisätä sitä kun kostea kesäilma imetään sinne sisään konevoimin. Jos tuollaisessa ongelmapaikassa pitäisi jotain konetta käyttää niin veisin sinne kuivurin.
Sisällä tietty kaikki paikat kannattaa imuroida jos on epäilyä home-itiöistä. Hyvällä hepa-suodattimella varustettu tehokas imuri ja kaikki pinnat sillä, myös ne katot tai nehän voi vaikka nihkeäpyyhkiäkin. Sohvan jos haluatte jättää ja jos siihen on oikeasti jotain tarttunut niin pesuun painehuuhtelupesuri vai mikä sellaisen nimi on, vesi-imuri joka sumuttaa pesuainetta pumpun voimalla (tietty vain jos sohva on kangassohva ja sen kestää, nahkasohvan voi pyyhkiä...). Meidän sohvasta saa tyynyjen verhoilut irti ja ne voi konepestä.
Otsonointi on tehokas desinfiointitapa koska kaasu leviää joka paikkaan ja kun sen antaa olla sitten ainakin pari kolme päivää niin alkaa oikeasti tehota. Itsellä kokemusta ruumiinhajun poistosta ja tulipalosaneerauksista, vie hyvin nuo hajut pois.
Teillähän oli kaikki paikat uutta ja ilmanvaihto seis joten ei pidä ihmetellä jos kämpässä haisee maalit sun sellaiset.
Zaffodi
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2289
Liittynyt: Pe Maalis 26, 2010 14:44
Paikkakunta: Turku

Re: Oliko ongelma tässä vai kutsunko homekoirat?

ViestiKirjoittaja sarte päivämäärä Pe Kesä 14, 2013 8:44

Aaltju kirjoitti:
mvaarimo kirjoitti:Löytyykö uudeltamaalta (miel. länsi-uusimaa) luotettavia homekoiria?


Homekoiraan voi luottaa mikäli se kirjoittaa itse raportin löydöksistään. Uudeltamaaltakaan tuskin löytyy niin fiksuja homekoiria.


Ääni tälle, kirjoittelinkin johonkin toiseen ketjuun jo, että homekoiran luotettavuus on suoraan verrannollinen ohjaajan ammattitaitoon. Koiran hajuaisti on niin tarkka, että käytännössä jokainen koira pystyy leikiten haistamaan homeen. On täysin ohjaajasta/kouluttajasta kiinni kuinka luotettava homekoiran ilmaisu on.
sarte
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 160
Liittynyt: Su Tammi 06, 2013 18:31
Paikkakunta: Orivesi

Re: Oliko ongelma tässä vai kutsunko homekoirat?

ViestiKirjoittaja PetteriKivimäki päivämäärä Pe Kesä 14, 2013 8:51

Kellarisieni on siis tuollaista tai viuhkamaisesti etenevää rihmastoa:
Kuva

Myös lattiasieni tekee valkoista rihmastoa, olen yhdessä autiotalossa vieraillessani törmännyt lattiasieneen ja järkytyin niin kauhiasti että pinkaisin saman tien käpälämäkeen. Keittiön lattialla ollut vanha puutuolikin oli puoliksi sienen valtaama.

Homekoirat Sagulin - itselläni erittäin hyvä kokemus ko koirista!
Jumalauta, saunan takana on tilaa!
Ensi kesänä teen sinne kasvimaan.
Käyttäjän avatar
PetteriKivimäki
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2041
Liittynyt: To Touko 17, 2007 11:32
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Oliko ongelma tässä vai kutsunko homekoirat?

ViestiKirjoittaja heinäkuu päivämäärä Pe Kesä 14, 2013 10:28

Onko oireet hävinneet evakossa? Kyllähän koirakäynti voi tuoda uutta näkökulmaa. Meillä käytetty, kellarista samasta kohtaa molemmat hauvat ilmaisivat kosteutta, mikä ei tietenkään paikkana ollut uusi asia.
heinäkuu
 

Re: Oliko ongelma tässä vai kutsunko homekoirat?

ViestiKirjoittaja rintsikan repijä päivämäärä Pe Kesä 14, 2013 12:23

Homekoirien vienti vanhaan rintsikkaan on kuin heittäisi rahat kaivoon, piste.
rintsikan repijä
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 191
Liittynyt: Ma Huhti 11, 2011 19:58
Paikkakunta: Ep

Re: Oliko ongelma tässä vai kutsunko homekoirat?

ViestiKirjoittaja mvaarimo päivämäärä Pe Kesä 14, 2013 12:26

Aihki kirjoitti:Miten hoidatte rossipohjan alipainestuksen? Mainitset että talo perusteellisesti kunnostettu ja ainoa mahdollinen paikka homeelle on seinät. Mitä lattialle ja sen alapuoliselle rossipohjalle on tehty? Onko maapohja puhdistettu kaikesta törystä ja laitettu kapillarikatko? Mietiskelen vain, että mistä tuo haju rossipohjasta tulee, jos se siis sieltä tulee...


Ainoastaan kuistilla on rossipohja, joka on siivottu kaikesta ylimääräisetsä niin hyvin kun mahdollista, vanhat valumuotit ym. Kuitenkin sieltä tulee tuuletusaukoista hirveä haju joka myös pääsee kustille raoista, riippuen ilmanpaineesta. Ajatus olisi nyt kokeilla kanavapuhallinta yhteen tuuletusaukkoon, niin ei pitäis ilman päästä tunkeutumaan asuintiloihin?
mvaarimo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 319
Liittynyt: To Marras 25, 2010 12:10
Paikkakunta: Raasepori

Re: Oliko ongelma tässä vai kutsunko homekoirat?

ViestiKirjoittaja mvaarimo päivämäärä Pe Kesä 14, 2013 12:28

sunap kirjoitti:Siellä on syvällä epäilyksen siemen, syystä tai ei, mutta se ei mihinkään häviä jos asiaa ei tutki.

Onko sulla käynyt terveystarkastajaa tai asteen ihmistä? No, mä voisin tilata ne homekoiratkin. Oletteko te nyt menneet evakkoon ihan niiden oireidenne vuoksi vai muuten vaan olleet muualla?


Minulla kävi "homenainen" ja hänen avulla löydettiin sii ulkoseinästä kyseiset ongelmat. Nyt asutaan evakossa kunnes tiedossa olevat ongelmat on korjattu. Olin yhteydessä kunnan terveydentarkastajaan, mutta sieltä ei ssanut apua.
mvaarimo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 319
Liittynyt: To Marras 25, 2010 12:10
Paikkakunta: Raasepori

Re: Oliko ongelma tässä vai kutsunko homekoirat?

ViestiKirjoittaja mvaarimo päivämäärä Pe Kesä 14, 2013 12:30

PetteriKivimäki kirjoitti:Selvennätkö hieman: onko talo "kunnostettu täysin" ennen kun löysitte lahot vai jälkeen? Ja onko kunnostus tehty teidän toimestanne vai jonkun muun?

Kuvailemasi kasvusto on aika varmasti Coniophora puteana eli kavereitten kesken kellarisieni - lahottajasieni joka pärjää vähälläkin kosteudella, valkoinen on elossa eikä tuota mykotoksiineja, mutta kertoo kosteusvauriosta joka on luonut mikrobeille ympäristön elää ja voida hyvin.


talo on kunnostettu täysin, ja muutettuamme aloimme oireilemaan. Itse olen tehnyt, asiantuntevalla avulla (rakennusmestareita ja timpuri).
mvaarimo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 319
Liittynyt: To Marras 25, 2010 12:10
Paikkakunta: Raasepori

Re: Oliko ongelma tässä vai kutsunko homekoirat?

ViestiKirjoittaja mvaarimo päivämäärä Pe Kesä 14, 2013 12:32

heinäkuu kirjoitti:Onko oireet hävinneet evakossa? Kyllähän koirakäynti voi tuoda uutta näkökulmaa. Meillä käytetty, kellarista samasta kohtaa molemmat hauvat ilmaisivat kosteutta, mikä ei tietenkään paikkana ollut uusi asia.


Muu perhe on ollut kokonaan evakossa, ja heiltä ovat oireet hävinneet, heillä pientä oireilua. Itsellä paranee vähän kunnes taas menen taloon tekemään jotain. Melkein heti mevät korvat lukkoon. Muita oireita ei itsellä juuri ole tällä hetkellä, kun korvat.
mvaarimo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 319
Liittynyt: To Marras 25, 2010 12:10
Paikkakunta: Raasepori

Re: Oliko ongelma tässä vai kutsunko homekoirat?

ViestiKirjoittaja PetteriKivimäki päivämäärä Pe Kesä 14, 2013 12:39

rintsikan repijä kirjoitti:Homekoirien vienti vanhaan rintsikkaan on kuin heittäisi rahat kaivoon, piste.


Jaa. Mulla pelasti talon ostamisen yhteydessä homekoirien käyttö ihan uskomattoman paljon. Niiden merkkaamisen takia aukaisin hyväkuntoisten sivukaisten seinät -> löysin rankarakenteen vakavat lahovauriot molemmilta pitkiltä seiniltä -> reklamaatio
-> julkisivuremontti yhteisellä sopimuksella myyjien kanssa.

Jos koirat eivät olisi käyneet, olis kantavissa rakenteissa vauriot todennäköisesti edelleen..
Jumalauta, saunan takana on tilaa!
Ensi kesänä teen sinne kasvimaan.
Käyttäjän avatar
PetteriKivimäki
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2041
Liittynyt: To Touko 17, 2007 11:32
Paikkakunta: Jyväskylä

Seuraava

Palaa alueelle Remontointi yleisesti

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 12 vierailijaa