Lankkulattian lipeäkäsittely vai öljyvaha?

Maalaus ja varsinkin maalit jakavat mielipiteitä ja ansaitsevat oman osion

Lankkulattian lipeäkäsittely vai öljyvaha?

ViestiKirjoittaja marko päivämäärä Su Tammi 14, 2007 1:32

Uutta mäntylankkulattiaa ollaan tekemässä. Sain käsiini oikein kunnon vähäoksaista lankkua (32*160mm). Alunperin piti käsitellä Osmon läpikuultava valkoisella vahalla. Mutta kun lueskelin täältä aiempia kirjoituksia, niin esiin tuli vahan inhottava poistaminen jos siihen tulee tarvetta.

Eli jos käytän esim. Osmon öljyvahaa, niin silloin en voi jatkossa kuin vahailla, näin olen ymmärtänyt. Ei ole nyt ajatuksena maalatakkaan, mutta kova paikka tehdä ko. lattialle "peruttamaton" käsittely.

Emme halua maalattua eikä lakattua pintaa. Onko kenelläkään kokemuksia lipeäkäsitellyistä pinnoista? Onko vaikea tehdä? Kestääkö vaaleus? Entä sen päälle tuleva öljy. Mikä on hyvää öljyä (kova pinta). Entä saako tämän helpommin hiottua lakkaus/maalaus kuntoon?

Olen monessa turvautunut käyttämään kaikkea vanhaa hyväksi koettua tapaa ennemmin kuin juosta tekniikan viimeisten oikkujen perässä. Joten ajatuksena istuu paremmin tuo lipeä+öljy...Ja jos joku tietää, niin hyviä valmisteita voisi "mainostaa".

T: Marko
marko
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 14
Liittynyt: La Loka 07, 2006 21:43

ViestiKirjoittaja Vahiksen mamma päivämäärä Su Tammi 14, 2007 13:37

Do diin, lipeäkäsittelyyn en osaa vastata, vaan mielellään otan itsekin kommentteja aiheesta. Valkoinen lattia ittelläkin suunnitteilla ja tuo vaha ollut ensin mielessä, mutta alkanut arveluttamaan juuri samaisesta syystä kuin markoakin.

Mutta, näinkin viimeisessä Plaza Koti -lehdessä ihana valkoiseksi petsatut lattiat. IHANAT! Itse miellän petsauksen aina tummentamiseksi.. Mutta lienee siis valkoista petsiäkin?
Vahiksen mamma
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 142
Liittynyt: Ke Syys 13, 2006 8:20

ViestiKirjoittaja J&J päivämäärä Su Tammi 14, 2007 14:55

Muutama viikko sitten oli joka kodin asuntomarkkinoissa:

http://www.mtv3.fi/jka/
-Koti kunnossa - Puulattian asennus ja lipeäkäsittely
Käyttäjän avatar
J&J
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 288
Liittynyt: La Elo 06, 2005 10:37
Paikkakunta: Jyväskylä

ViestiKirjoittaja MM päivämäärä Ma Tammi 15, 2007 16:20

Mänty on pehmeä puu. Vahattuna siihen tullee melkoiset kolot jos yhtään makuuhuonetta kovemmassa kulutuksessa. Jos on, niin laittaisin petsin ja lakan. Viimeinen lakkakerros voisi olla himmeä jos haluaa vahamaista ulkonäköä. Seuraavalla kunnostuskerralla sitten maali.

Meille on makuuhuoneeseen suunnitteilla koivulattia. Koska koivu on kovempaa ja kulutus vähäistä, olemme ajatelleet osmoa sinne. Miksi se pitäisi joskus poistaa? En näe syytä. Uutta vahaa pintaan jos ja kun on sen aika.
MM
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 900
Liittynyt: Ma Elo 15, 2005 12:28

ViestiKirjoittaja Pekka Huhta päivämäärä Ma Tammi 15, 2007 16:40

MM kirjoitti:Meille on makuuhuoneeseen suunnitteilla koivulattia. Koska koivu on kovempaa ja kulutus vähäistä, olemme ajatelleet osmoa sinne. Miksi se pitäisi joskus poistaa? En näe syytä. Uutta vahaa pintaan jos ja kun on sen aika.


Ennustajaeukko näkee täällä päässä hämäriä väreilyjä aikaperspektiivissä ja ennustaa että vaikka koivulattia kestääkin 70-120 vuotta, niin Osmon tehdas on tuskin pystyssä enää silloin :razz:

Piisaako syyksi :-D

Pekka

P.S: Ihmiselämä on aika lyhkönen aika talomittakaavassa. Tuskin meidänkään talon edellinen isäntä tuli ajatelleeksi 1939 taloon muuttaessaan elävänsä 2000-luvulle asti samoissa huoneissa. Monikohan silloisen sisäänmuuttoremontin maaleista löytyy vielä maalitehtaan valikoimista... :)
Askartelua ja ajanhukkaa: http://www.sihistin.fi/
Pekka Huhta
Moderaattori
Moderaattori
 
Viestit: 3433
Liittynyt: Ma Loka 18, 2004 15:40
Paikkakunta: Espoo

ViestiKirjoittaja marko päivämäärä Ma Tammi 15, 2007 18:32

Jos haluaisin todella kovan ja kulutuskestävän pinnan, niin valitsisin laminaatin tai laatan. Mutta puu on aina puuta, mielestäni lankkulattia on parhaimman näköinen ja tuntuinen, sekä sopii -38 rakennettuun taloomme. Pehmeää se on, mutta saahan elämisen jäljet näkyä, minusta.

Ja ko. materiaalin hankinta-arvo oli sen verran isompi verrattuna "koo-kaupan" mökkilautaan, että on mielestäni aiheellista katsella asiaa pidemmällä tähätimellä.

Pekka Huhta sanoi parikin hyvää syytä miksi mietin laittaako vahaa vai jotaikin muuta.

Tuo vaalea petsaus ja himmeä lakka voisi olla yksi vaihtoehto. Mutta olisikohan öljytyn pinnan "vuosihuollot" helpompi tehdä...
marko
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 14
Liittynyt: La Loka 07, 2006 21:43

ViestiKirjoittaja Pekka Huhta päivämäärä Ma Tammi 15, 2007 21:15

Nämä nyt on omia mielipiteitä ja pohdintaa, ota ne sellaisena.

Kalkkikuurattu lattia on todella kaunis ja se kuuluu asiaan vanhassa hirrestä veistetyssä multipenkkitalossa, tuvan lattiana. Semmoisessa se on kotonaan, ja sillä käytöllä ja erityisesti huollolla se on hyvä lattia. Kalkkikuuraus tai suopakuuraus edellyttäisi kuitenkin jatkuvaa pesua ja ennen kaikkea sitä että vettä voi käyttää reilummin. Multapenkkitalossahan ei ole lattian alla täytteitä kastumassa, vaan vettä voi hölvätä pestessä vähän enempi ilman että täytyy pelätä täytteiden kastumista.

Tuvan lattia kestää myös hiekkaisilla pieksuilla tai raudoitetuilla tallisaappailla kävelyn. Eihän semmoista mikään oikee pintakäsittey kestä niin on parempi että ei ole varsinaista pintakäsittelyä ollenkaan. Pestään suovalla kerran viikossa ja kalkitaan jouluksi ja juhannukseksi.

Tuo on siis mun näkemys kalkkikuuratusta lattiasta. Sillä ei ole paljon tekemistä nykykäytön kanssa. Sillä saa "aikakauden" tyyliä, mutta se aikakausi on oikeastaan vuosisadan alusta maalta eikä 40-luvun kaupunkiasunnoista. Eli se on kauneudestaan huolimatta samantyyppinen kömmähdys kuin 1800-luvun lopun kartanokaakeliuunin muuraaminen rintamamiestaloon: kaunis itsessään, mutta vähän aikakaudestaan eksyksissä.

Jos jaksat kuurata, pestä ja vähän öljytäkin sitä lattiaa, niin siitä tulee kyllä kaunis. Se vaan edellyttää aika kova työtä ja sitä että pölynimurin sijaan sinne köökkiin pitää aina tehdä pesuvedet ja mopata se jotta pinta pysyy kauniina. Pinta johon yhdet naulasaappaan jäljet hukkui muiden kolojen joukkoon ja josta ei niin pieksunpohjasta irronnut paskakaan erottunut on nykyhygienian aikana helposti vähän roisin näköinen. Sitä siis pitää huoltaa aika tavalla koko ajan tai sitten hyväksyä sen pienet puutteet.

Käy kurkkaamassa vaikka Rakennusapteekissa miltä kuuratut lattiat näyttää. Ne on kauniit ja ne kestää kovaakin kulkua niinkuin nyt puu kestää. Oikeastaan tommosessa puolijulkisessa tilassa se on loistava pinta, kun ei tarvitse surra kolhiintuvaa maalia.

Kyllä siitä hyvä tulee, mutta se on jatkuva prosessi eikä kertaluontoinen pintakäsittely. Jos sen jättää hoidotta niin siitä tulee nuhjaisen ja ikävän näköinen.

Pekka

P.S: komeen kokoista lankkua. Mistä tommosta sai pontattuna, vai oliko ponttaamatonta?
Askartelua ja ajanhukkaa: http://www.sihistin.fi/
Pekka Huhta
Moderaattori
Moderaattori
 
Viestit: 3433
Liittynyt: Ma Loka 18, 2004 15:40
Paikkakunta: Espoo

ViestiKirjoittaja marko päivämäärä Ma Tammi 15, 2007 22:46

Rakennusapteekin lattiat on makeet :)

Ymmärtääkseni lipeä vaalentaa/ pitää puun pinnan vaaleana ja tarvitsee prosessiin auringon valoa. Tämä on siis pohjakäsittely. Pintaan öljyä (taitaa sitäkin löytyä vaaleana). Lattian hoito on suopaliuospesu imurin sijaan. Lisää öljyä pintaan tarpeen mukaan, noin 1 vuodessa. Näinkö se menee?

-tällä hetkellä olen kaatumassa lipeän ja öljyn kanssa samalle lattialle.

Pekka Huhta, mitä se kalkki kuuratussa lattiassa tekee? Irroittaa likaa? Koventaa? Vaalentaa? Tappaa "paskaa"? :)

Pekalle: Puolitutun sahurin kätköistä löytyi 3-4 vuotta kuivassa maannutta lankkua. Sieltä raahattiin pikku höyläämölle, ohjeeksi niin paksua ja leveetä kun tosta tulee :) Sahuri aikanaan valkannut juuri lattialankuksi. Olen enemmän kuin tyytyväinen. Tuollasta ei taida "koo-kaupasta" saada kovallakaan rahalla. Ja pontti niihin tuli.
marko
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 14
Liittynyt: La Loka 07, 2006 21:43

ViestiKirjoittaja Pekka Huhta päivämäärä Ma Tammi 15, 2007 23:22

Lipeä ja kalkki toimivat samansuuntaisesti, molemmat ovat emäksisiä ja vaalentavat puuta. Kalkki tietysti kuivuessaan vaalentaa lattiaa vielä lisää, kun kalkki kiteytyy lattiaan. Eli sillä saa vielä vaaleamman lattian kuin lipeällä, mutta väri ei ole tasainen eikä pysykään tasaisena, vaan liikkumisen jäljet näkyvät sillä että pinta kiillottuu hukan alueilla joilla liikutaan ja muualla sitten se on enempi kalkkimaisen matta. Kalkittuakin lattiaa kuurataan suovalla aina kalkitsemisten välillä ja kalkki kuluu pikkuhiljaa pois. Lattian voi sitten aina toisinaan kalkita uudestaan, jos tykkää että pitää saada vaaleampaa lattiaa taas. Ja kyllähän se kalkki pöpöjäkin tappaa, sen takiahan kellaritkin aina välillä kalkattiin.

Periaatteessa kai lattia pestään vain rasvaisella suovalla. Itse olen laittanut meidän loppuun asti haalistuneiden linoleumlattioiden pesuveteen puolet suopaa ja puolet pellavaöljyä, niin että tulee sinne pikkuisen öljyäkin joukkoon. Pelkkää öljyä on huono levittää ettei sitä tuu liikaa, mutta vesi-suopa-emulsiona se levittyy hyvin ja riittävän ohuesti. Öljy jättää vähän kiiltoa siihen linoon, ja se sekoittuu ihan hyvin veteen kun kaataa pari korkillista suopaa ja öljyä ämpäriin, sekoittaa ne ja kaataa pesuveden päälle. Vois ihan hyvin soveltua tähänkin, ihan pelkkää öljyä hölväämällä se lattia on pitkään tahmainen ja kerää likaa.

Jos tykkäät niistä Apteekin lattioista niin kysäisepä niiltä kaseiinikäsitelyistä lattioista. Muistelen että niillä oli semmosiakin siellä, mutta menetelmä on multa hukassa. Kai se on vaan ohutta kaseiiniliimaa lattialle, mutta ei oo kokemusta tai näkemystä että minkälaisen pinnan se tuottaa. Maidollahan niitä lattioitakin hoidettiin, kuulemma, pestiin kurrilla kun haluttiin hienoa.

Oisko Apteekin käsikirjassa noistakin, en muista. Jostain oon siitäkin lukenut.

Pekka
Askartelua ja ajanhukkaa: http://www.sihistin.fi/
Pekka Huhta
Moderaattori
Moderaattori
 
Viestit: 3433
Liittynyt: Ma Loka 18, 2004 15:40
Paikkakunta: Espoo

ViestiKirjoittaja MM päivämäärä Ti Tammi 16, 2007 12:40

Öljyssä tai öljyvahassa houkuttelee se, että pinta on tosiaan helpommin huollettavissa kuin lakattu. Lakattu on helppo pitää siistinä uutena, mutta sitten kun se säröilee se pitäisi hioa koneellisesti kokonaan pois ennen uusintalakkausta. Tai maalata päälle. Lakatun lattian ikä on siis helposti vain semmoinen 10-15 vuotta.

Onko kellään kokemuksia vanhoista öljyvahatuista lattioista?

Jos osmo kaatuu niin luulisi muita valmistajia löytyvän?
MM
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 900
Liittynyt: Ma Elo 15, 2005 12:28

ViestiKirjoittaja marko päivämäärä Ti Tammi 16, 2007 21:36

Niin miten on? Myyntipuheissa kerrotaan, että lattioiden öljyämisen suosio on kasvamassa. Voiko sen hoitaminen olla niin "monimutkaista" ja säntillistä pysyäkseen kauniina. Vai unohdetaanko tämä mainita tilatessa, sillä monen mielestä esim. lipeäkäsitelty lankkulattia on hieno.

Kuten MM esittikin jo, niin onko täällä ketään "vanhan" öljylattian omistajia, jotka voisivat valoittaa, onko se vaikeaa pitää hyvännäköisenä?

Marko
marko
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 14
Liittynyt: La Loka 07, 2006 21:43

ViestiKirjoittaja pallazz päivämäärä Ke Tammi 17, 2007 9:20

Meille laitettiin alakertaan syksyllä 2005 mäntylankuista lattia, jonka käsittelin ensin lipeällä ja sitten kahteen kertaan öljyllä, jossa oli valkoista pigmenttiä mukana. Tuotteet olivat norjalaista sarjaa Norske Trepleie. Käsittely oli helppoa isolla lastalla.

Ollaan oltu hyvin tyytyväisiä tuohon lattiaan vaikkei se nyt tietysti ole siinä vielä kauaa ollutkaan. On muuten pysynyt vaaleana, mutta maton alla on kellertävämpi kohta. Joulusiivoa tehtäessä matto oli pidemmän aikaa pois ja minusta vaikutti siltä, että kellertävä kohta vaaleni huomattavasti lyhyessä ajassa - poistuisiko auringonvalolla kokonaan, en tiedä.

Lattia on kaunis, lämmin jalan alla ja helppo pitää puhtaana. Myös punaviini ja mehutahrat irtoaa vaikkei niitä heti pyyhkisikään. Kulutuskohdat ovensuussa ja tietokonepöydän edessä tummuvat, mutta palautuvat ennalleen pestäessä. Käytän Osmon öljylattioille tarkoitettua pesuainetta ja imuroin ihan normaalisti.
pallazz
Uusi jäsen
 
Viestit: 8
Liittynyt: Ma Tammi 23, 2006 11:58
Paikkakunta: Helsinki
Paikkakunta: Helsinki
Kotisivu: http://pallazz.vuodatus.net

ViestiKirjoittaja MM päivämäärä Ke Tammi 17, 2007 17:26

Kenkätelinettä kun tuossa käsittelin niin tulin siitten taas miettineeksi tuota vahaa. Vahan sävy ei ollut tarkoitettu, niin tempaistiin semmoinen "emännän anttiikkipetsi" eli yksinkertaisesti vernissaa johon hiukan vihreää umbraa pigmentiksi. Levitys sudilla ja sitten chifonetilla ohennus ja tasoitús. Nätti tuli eikä kauaa tuhissut, eikä tarvitse haistella mitään liuottimia.

Että jos vetäisi sen lattian samalla systeemillä. Vernissan päälle kun halutessaan voi vetää ihan mitä tahansa. Olisi huokea lattiapinnoite osmovahaan verrattuna.
MM
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 900
Liittynyt: Ma Elo 15, 2005 12:28

Re: Lankkulattian lipeäkäsittely vai öljyvaha?

ViestiKirjoittaja Marjamäki päivämäärä Ti Joulu 29, 2009 23:09

Vähän on iäkkäämpi viestiketju, mutta olisiko jollain tuoretta kokemusta näistä ei-lakatuista-maalatuista-vahatuista lattioista?
Etenkin tuo kaseiinikäsittely kuulosti mielenkiintoiselta. Tavoitteena olisi ei-liukkaat puuntuntuiset ns. harmaat lattiat yläkerran makuuhuoneisiin ja uuteen laajennuksen olohuoneeseen. vanhan puolen tupakyökki ja makkari on nyt lakattu ja maalataan harmaaksi. tuossa taannoin kävin vähintään satavuotiaassa skånelaismökissä jossa oli aikalailla käsittelemättömän tuntuiset puulattiat. ihan kivalta näytti, vaikka ilmeisesti olivat vailla juurikin jotain suopaa tms. huoltoa. kulumat ja naarmut eivät siis meitä haittaa, ja mäntyä olisi tarkoitus saada lattiaan.
Marjamäki
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 11
Liittynyt: Ti Touko 05, 2009 23:53
Paikkakunta: Keskisuomi

Re: Lankkulattian lipeäkäsittely vai öljyvaha?

ViestiKirjoittaja Lare päivämäärä La Touko 28, 2011 13:00

Vanha on joo viestiketju, mutta googlella on 4. hitti kun laittaa hakusanoiks osmo öljyvaha. Siksipä lisäänkin tähän hieman tietoa.

Eli juuri nykäsin toisen kerroksen osmon väritöntä oljyvahaa uuteen yläkerran koivulankkulattiaan ja koivusta tehtyihin portaisiin. Vaha näyttää tuovan puun syyt, oksat ja muut kuviot todella hyvin esille. Itseäni se ei haittaa ja pidän siitä, että luonnon kuviot näkyvät. Joku muu ehkä ei tykkää noin kirjavasta lattiasta.

Levityksen tein Osmon mikrokuitutelalla ja seinien vierustat pensselillä. Tuo mikrokuitutela on aika hintava, mutta sen avulla levittäminen käy todella helposti, 58 m2 meni ekalla kerralla n. 2 tunnissa ja toinen kierros 1,5 tunnissa.

Mutta sitten juttelin hiojaäijän kanssa ja hän kertoi, että ei ole mitään estettä lakata vahattua pintaa. Hän sanoi tehneensä paljon huonekaluja, joissa hän nimenomaan vahaa ensin osmolla, antaa sitten kuivua pari viikkoa ja vetää lakkaa päälle. Näin puun kuviointi tulee hyvin esille ja lakalla saa sitten kestävän pinnan. Eli siis käytännössä osmotun pinnan lakkaus pitäisi onnistua ilmeisesti.

Sitten vielä huomautus Osmon hiontahommiin. Parikin eri hiojaäijää kertoi, että kun osmottua pintaa hiotaan, pitää purujen kanssa olla erityisen tarkka. Toisella oli syttynyt hiontakone ulkona palamaan kun hän oli lopettanut hommat ja vienyt vehkeitä pihalle. Toinen oli jättänyt koneen työn päätteeksi taloon ja koko talo oli palanut. Eli todella kannattaa olla tarkkana purujen ja myös mahdollisten rättien kanssa. Itse poltin rätit työn päätteeksi.
Lare
Uusi jäsen
 
Viestit: 1
Liittynyt: Ma Helmi 07, 2011 20:20
Paikkakunta: Petäjävesi

Seuraava

Palaa alueelle Maalaus ja maalit

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa