Sulanapitokaapelia putkiin - neuvoja?

Keskustelu lämmitysjärjestelmien valinnasta ja huollosta, ilmanvaihdosta, putkisto- ja sähköremonteista ja muusta näihin liittyvästä.

Sulanapitokaapelia putkiin - neuvoja?

ViestiKirjoittaja maalaistallukka päivämäärä To Helmi 02, 2012 10:06

Superpakkaset on taas muistuttaneet tästäkin mahdollisuudesta, että laittaisi sulanapitokaapelia vesiputkien sisään, jäätymistä estämään. Mutta tuossa onkin sitten kaikki, mitä asiasta tiedän käytännön tasolla. Eli antakaas vinkkejä ja neuvoja. Naisenlogiikkani sanoo että ei se voi sen varsinaisen vesiputken sisään mennä, eli miten homma käytännössä toimii? Ja ylipäätään toimiiko, suositteletteko? Putkari kai tuota asentamaan tarvitaan, mutta onko millainen operaatio ammattilaiselle?

KIITOS! :-)
maalaistallukka
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 35
Liittynyt: Ma Tammi 16, 2012 15:54
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Re: Sulanapitokaapelia putkiin - neuvoja?

ViestiKirjoittaja dodgi päivämäärä To Helmi 02, 2012 10:27

Kyllä sen kai sinne sisällekin saa, mutta kuten sanoin on vähän hankalampi juttu. Laita se sulanapitokaapeli useasta kohtaa nippusiteellä/ jeesusteipillä yms tiukasti kiinni siihen putken kylkeen. Näin on meillä ollu useamman vuoden ja toimii, eikä sunkaan tarvii siihen hommaan tilata kallista ammattimiestä
dodgi
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 57
Liittynyt: Ti Kesä 05, 2007 21:24
Paikkakunta: Vantaa

Re: Sulanapitokaapelia putkiin - neuvoja?

ViestiKirjoittaja maalaistallukka päivämäärä To Helmi 02, 2012 11:28

Ei taida toimia noin meillä. Putki menee lattiasta betonin sisään talon alle ja sieltä pumpulle/kaivolle. Ei siihen mitään voi ympärille kietoa muuta kuin sille hyvin lyhkäselle matkalle minkä se näkyy talon sisällä (kaapissa) ja mitä se sitten auttaisi.

Eli lisää neuvoja, jos ootte noita laitelleet?
maalaistallukka
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 35
Liittynyt: Ma Tammi 16, 2012 15:54
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Re: Sulanapitokaapelia putkiin - neuvoja?

ViestiKirjoittaja Juha_P päivämäärä To Helmi 02, 2012 11:39

Minkä kokoinen se putki on. Ja mitä ainetta?

Jos se on riittävän iso eikä jyrkkiä mutkia niin saa sinne sisäänkin kaapelin. Putkeen pitää laittaa T-haara jonka kautta läpivientitulpalla kaapeli menee putken sisään.
Mutta jos se putki on ohut ja jyrkkiä mutkia matkalla niin ei sitä taida saada sinne sujutettua kovinkaan pitkälle.

Kannattaa pyytää putkimies tutkimaan tilanne. Kokenut putkimies sanoo heti onnistuuko ja kuinka ison työn takana T-haaran yms asentaminen on.
Käyttäjän avatar
Juha_P
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 1873
Liittynyt: Ma Tammi 10, 2011 11:46
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Sulanapitokaapelia putkiin - neuvoja?

ViestiKirjoittaja Limes päivämäärä To Helmi 02, 2012 11:58

Putkimiestä tai ainakin putkimiehen tietotaitoja tossa taitaa tarvita.
Ehkä osaa neuvoa myös sen onko parempi/helpompi laittaa kaivon päästä, tuntematta kysyjän putkistoja on joko molemmat
tai vain toinen mahdollista. Jos molemmat niin helpompi. Ainakin sois siellä kaivon päässä esteettisesti näkymätön.
Kun tarviihan se sähköäkin.

Kuten jo mainittiin niin T-haara ja linkin mukainen paineläpivienti pitää olla.

https://www.netrauta.fi/portal/rakentam ... nti___ja_1


Mulla kun on vajaan viikon vanha vesimittari kytkentöineen niin siinä oli mukana tulleissa kilkkeissä sellainen kulma jossa on tuon läpiviennin paikka ittessään.
Helppo laittaa jos tarvetta tuloo.
Limes
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 1179
Liittynyt: Ma Heinä 23, 2007 14:31
Paikkakunta: Saarijärvi

Re: Sulanapitokaapelia putkiin - neuvoja?

ViestiKirjoittaja jope päivämäärä To Helmi 02, 2012 11:59

Helppo homma jos putki vedot on suht suoria ja miksei olisi jos on itselleen alunperin hyvin tehnyt. Lisäksi näytti olevan oma kaivo eli ei tarvi vesilaitokselta tilailla sulkuventtiilin vääntäjiä. Eli käytännössä pumpusta paineet pois, talosta ulostulopäästä releet auki ja tarvittavien liitososien hankinta jotta saadaan kaapeli putkeen ja sama homma uudestaan päinvastaisessa järjestyksessä. Kuten jo sanottu yleensä tarvitaan t-haara jonka yhdessä päässä on kiristettävä läpivienti josta se kaapeli syötetään. Ei maksa suolaa... Kaapeli kannattaa hankkia vasta kun kokeilemalla on selvitetty kuinka pitkälle vesijohtoon voi kaapelia työntää jos siellä on jotakin mutkia,liitoksia ym esteitä...
shit happens
Käyttäjän avatar
jope
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 1467
Liittynyt: Ma Helmi 12, 2007 20:32
Paikkakunta: satakunta

Re: Sulanapitokaapelia putkiin - neuvoja?

ViestiKirjoittaja Elämä on päivämäärä To Helmi 02, 2012 13:20

Läpiviennin kanssa kannattaa olla tarkkana, se voi ajanmyötä löystyä kun kaapeli lämpiää ja jäähtyy. Tarkistuskiristys silloin tällöin jos ei liitos ole niin näkyvillä että näkee jos alkaa tippasemaan. Kaapelia kannattaa ohjata kellokytkimellä, vaikka muutaman euron autonlämmitykseen tarkoitetulla. Vaikka kaapeli olisi itsesäätyvää, silti se kannattaa koska itsesäätyvänkään teho ei mene nolliin vaikka vesi putkessa olisi kuinka lämmintä. Ja 24h/vrk, 100 päivää vuodessa alkaa tuntumaan pienilläkin tehoilla.
Elämä on
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 178
Liittynyt: Pe Marras 27, 2009 14:57
Paikkakunta: Rauma

Re: Sulanapitokaapelia putkiin - neuvoja?

ViestiKirjoittaja Wolfheart päivämäärä To Helmi 02, 2012 13:42

Meillä kunnalta tuleva vesiputki tuppa jäätymään jo toissa talvena. Niin silloin soittelin kunnan miehet avaamaan sen, niin samalla ehdottivat että asentaisivat siihen tuon sulanapitokaapelin. Kaapeli tosiaan laitettiin siihen putken sisään, putkihan oli ~75mm muovi/kumi? putkea. Hintaa tälle asennukselle tuli kaikkinensa ~200e.
Wolfheart
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 20
Liittynyt: Ke Joulu 15, 2010 21:00
Paikkakunta: Valkeakoski

Re: Sulanapitokaapelia putkiin - neuvoja?

ViestiKirjoittaja maalaistallukka päivämäärä To Helmi 02, 2012 14:33

Millä se on kätevintä kokeilla, miten pitkälle se kaapeli menee? Mitä nyt katselin noita netissä myytäviä niin lyhyimmät joka tapauksessa 10 metrin kaapeleita, luulisin sen riittävän reilusti? Toki en asiaa tiedä, mutta en usko että jäätymisvaaraa on putken ollessa maassa. Vain se kohta, kun lähestyy pintaa (joskin talon alta) ja betonilattian läpi sisään. Tuossa betonilattiassa on lattialämmitys mutta se on pidettävä kovalla tuon putken takia, ja aina sekään ei ole riittänyt. Putken mutkista en osaa sanoa, kun ei ole itse laittama.

Itse putket on kuparia, semmoinen ohut suikero. Lattian läpi allaskaapin sisään tulee semmonen ehkä 5 cm läpimitaltaan muoviputki, jossa venttiili, pääsulku jne ja siitä lähtee jako talon vesipisteisiin noita ohuita kupariputkia pitkin. Eli se kaapeli ujutettaisiin tuosta muoviputken päästä jotenkin sinne sekaan, ilmeisesti siellä on tyhjää sen verran? Vai sinne ohuen kupariputkenko sisään se pitäisi laittaa? Sori että saatte rautalangasta vääntää. Joku osaavampi tuohon hommaan on toki otettava tekijäksi, mutta tahdon itsekin ymmärtää ettei taas vedätetä ihan kuusnollana. Ja käytön takia myös hyvä tietää toimintaperiaate.

Joku ehdotti kellokytkintä. Miten se siihen asennetaan? Eikö sitten tuota kaapelia saa manuaalisesti napsautettua pois päältä/virrat pois kun sitä ei tarvita? Totuus on että eihän tuolla käyttöä ole kuin nämä kriittisimmät talviviikot, joten turhauttaisi maksaa sitä (sähkölaskussa) ympäri vuoden.
maalaistallukka
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 35
Liittynyt: Ma Tammi 16, 2012 15:54
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Re: Sulanapitokaapelia putkiin - neuvoja?

ViestiKirjoittaja Juha_P päivämäärä To Helmi 02, 2012 14:48

maalaistallukka kirjoitti: Lattian läpi allaskaapin sisään tulee semmonen ehkä 5 cm läpimitaltaan muoviputki, jossa venttiili, pääsulku jne ja siitä lähtee jako talon vesipisteisiin noita ohuita kupariputkia pitkin. Eli se kaapeli ujutettaisiin tuosta muoviputken päästä jotenkin sinne sekaan, ilmeisesti siellä on tyhjää sen verran?


No tämähän kuulostaa lupaavalle. Pääsululta kaivolle menee sitten vissiin muoviputki 25mm tai 32mm vai peräti 40mm. Sinne sulanapitokaapeli menee, että sujahtaa.
Eli mustan putken ja pääsulun väliin vaan se T-haara + muut kikkeet.
Käyttäjän avatar
Juha_P
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 1873
Liittynyt: Ma Tammi 10, 2011 11:46
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Sulanapitokaapelia putkiin - neuvoja?

ViestiKirjoittaja Elämä on päivämäärä To Helmi 02, 2012 16:55

"Joku ehdotti kellokytkintä. Miten se siihen asennetaan? Eikö sitten tuota kaapelia saa manuaalisesti napsautettua pois päältä/virrat pois kun sitä ei tarvita? Totuus on että eihän tuolla käyttöä ole kuin nämä kriittisimmät talviviikot, joten turhauttaisi maksaa sitä (sähkölaskussa) ympäri vuoden."
Se kellokytkin voi olla ihan sellainen minkä saa asentaa suoraan pistorasiaan, siihen perään kaapelin töpseli ja ympärillä on kehässä "kynsiä" millä valitaan esim.15min välein onko kaapeli päällä vai ei. Ulkorakennuksen putkessa on 20m kaapeli ja se on pakkaskaudella 15min päällä 3 tunnin jaksossa. Tällä saan vähennettyä sähkönkulutusta paljon. Toinen vaihtoehto on laittaa kaapeli päälle vai silloin kun putki on jäätynyt mutta itse en halua ottaa riskiä että putki halkeaa, vaikka putki onkin muovia mutta silti se jossain vaiheessa voi mennä rikki. Mieluummin maksan muutaman euron enemmän vuodessa sähköstä kuin alan kaivamaan ja vaihtamaan putkea.
Elämä on
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 178
Liittynyt: Pe Marras 27, 2009 14:57
Paikkakunta: Rauma

Re: Sulanapitokaapelia putkiin - neuvoja?

ViestiKirjoittaja tessu päivämäärä Pe Helmi 03, 2012 3:39

Ei siinä muuta kuin sinne muoviputkeen sujuttaa sen sulanapitokaapelin sisään,ensin kokeilee ohkasella muoviputkella tms minne asti sen saa helposti ja sen jälkeen katsoo minkä wattisen kaapelin siihen saa,ne kun on täysvalmiita paketteja asennettaviksi ja määrämittaisena lämpiää sen minkä lupaakin.
Jollei kaivonpäässä ole jäätymis ongelmia että se on vaan se betonilattia niin siihen sisälle se sitten pitää laittaa TAI jos oiken haluaa rempata niin avais lattian ja eristäis sen putken kohdan,mikä tuntuukin jo vaivalloiselta,mutta noinkin joskus on jouduttu tekemään.
Aikas kylmä se lattia sitten kumminkin on jos niinpaljon kylmää hohkaa,ei kai se putki ole vielä ulkoseinän vieressä?
Putkimies kyllä kertoo mitä sille kannattaa tehdä laitetaanko kaapeli VAI voisiko sitä tilaa lämmittää paremmin,ei kai siinä lattiassa vielä käy vetoa? se sitten jäähdyttääkin koko laatan sopivasti?
tessu
 

Re: Sulanapitokaapelia putkiin - neuvoja?

ViestiKirjoittaja Oto Hascak päivämäärä Pe Helmi 03, 2012 7:18

maalaistallukka kirjoitti:Superpakkaset on taas muistuttaneet tästäkin mahdollisuudesta

Superpakkaset? Tavallinen tammi-helmikuun kelihän tuolla on. :wink:

Sulanapitokaapeli on hyvä peli, ei auta kieltää. Eilen tultiin Psykolookin kanssa töistä kotiin ja itse säntäsin ensimmäisenä paskalle. Siinä lehteä selatessani keittiöstä kuului huuto, että ei tuu sitten vettä. Jännäkakka sai jälleen ihan uuden merkityksen.

Mulla sattuneista syistä kulkee vesiputki rontti 8 metriä ryömintätilassa maanpinnalla. Se on kyllä eristetty styroksikouruilla ja hankalammista paikoista tavan selluvillalevyillä. Siinä pöntöllä istuessa alkoi pukata kylmää hikeä ja muistelin putkimiehen sanoja. Sanat muistuivat erityisen elävästi mieleeni ja aika tarkka lainaus on kutakuinkin seuraava: et sä mitään sulanapitokaapeleita tarvitse! Eristät styroksikouruilla, niin ei varmasti jäädy. Tämän hän sanoi sen jälkeen, kun oli jättänyt painenipan asentamatta sulanapitokaapeleille.

Onneksi olin painenipan puuttumisesta teippaillut kaapelin vesiputken alapintaan eristeiden sisään. Suoritin tarpeeni loppuun ja lykkäsin kaapelin seinään. Varttin kuluttua hana alkoi päästä hissukseen vettä läpi ja parissakymmenessä minuutissa vesi kulki vapaasti. Olkoon kaapeli nyt päällä, kunnes lämpötila nousee inhimilliselle tasolle.
Rakennuskonservaattori, restaurointirakentaja ja restaurointikisälli
http://www.suorakon.com
Oto Hascak
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2338
Liittynyt: La Huhti 08, 2006 15:26
Paikkakunta: Sastamala
Paikkakunta: Pirkanmaa/Sastamala
Kotisivu: www.suorakon.com

Re: Sulanapitokaapelia putkiin - neuvoja?

ViestiKirjoittaja Keijo päivämäärä Pe Helmi 03, 2012 9:33

Putkimiehiä on monenlaisia. Mulla putkimies totesi, että käytännössä kaapeli on hintansa ja sähkönsä tienannut, jos se edes kerran estää sulatusoperaation. Täytyypä pistää omasta töpseli seinään...
Keijo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 859
Liittynyt: Ma Joulu 05, 2005 17:22

Re: Sulanapitokaapelia putkiin - neuvoja?

ViestiKirjoittaja akim päivämäärä Pe Helmi 03, 2012 11:18

Itsellä mittarille maan alla tuleva päävesijohto meni aikaisempia talvina jäihin kovilla pakkasilla. Eristin sen syksykkö n. 80 cm syyvyteen. Jos ei tänään ole jäässä, niin eritys auttoi, tai auttoi se joka tapauksessa kun ei ollut viikko sitten vielä jäässä. Putken sisään laitoin vielä sulanapitokaapelin, jonka sähköpuolta ei ole vielä kytketty.

WC:n alle en sitten tajunnut eristää istuimelle ja hanalle meneviä muovisia suojaputkia. Jäihinhän ne menivät kun pakkanen laski alle -20:n. Tosin lattialämmitys ei ole vielä päällä,joten sekin voisi pitää jatkossa putket sulana. Kylpyhuoneeseen ja keittiöön menevät putket puolestaan eristin koko matkalta eristekourulla selluvillan sekaan ja laitoin putkinipun väliin vielä sulanapitokaapelin. Tosin eivät ole vielä jäätyneet. Saa nähdä tänään miten käy.

WC-tilan alle yritän tänään askarrella pakkasvahdin lämmittämään jatkossa. Ovea ei vielä ole paikoillaan, joten Feinin multimasterilla ajattelin tehdä pienen kolon tulevan ovenkarmin alta alapohjaan ja asetella sieltä pakkasvahdiin paikoilleen.
Käyttäjän avatar
akim
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 327
Liittynyt: To Maalis 01, 2007 17:39
Paikkakunta: Tuusula + Keski-Suomi
Kotisivu: http://vanha-talo.blogspot.com/

Seuraava

Palaa alueelle Lämmitys, ilmanvaihto, putket ja sähkö

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa