Nauloilla vai ruuveilla?

Kaipaatko vinkkiä ikkunoiden kunnostukseen? Mitä tehdä pinkopahveille?

Nauloilla vai ruuveilla?

ViestiKirjoittaja vesahy päivämäärä Ma Huhti 28, 2008 22:26

Tuleva ulkoverhousremontti hermostuttaa etukäteen niin, että näen jo untakin paneleista. Ja sitten kun päästään työn touhuun, niin iltaisin on sitten niin väsynyt, ettei enää unia jaksa katsella. Painajaiset saa taas karkoitetua vaikka rommilla.

Paneleiden paksuudesta, mallista ja kosteudestakin ollaan puhuttu jo muualla, mutta nyt iski taas uusi huoli. Viikonloppuna katselin vanhoja lautoja seinässä ja huomasin, että etelän puolella joka ainoa naula törrötti ulkona, kosteus- ja lämpötilavaihtelut ovat ne pikku hiljaa houkutelleet koloistaan. Niinpä sitten tuli mieleen, että josko uudet panelit panisi kiinni ruuveilla. Olisiko ihan hölmö idea? Kotiin kannetusta rautakaupan mainoslehdestä huomasin, että terassiruuvit maksavat 9,50 euroa 200 kappaleen rasia, ruostumattomattomat kestopuuruuvit 15,90 euroa 100 kappaleen rasiassa. Tiedän, että saan ruuvit hankittua selvästi alle noiden hintojen eikä niiden menekki kuitenkaan niin kamalan suuri olisi.

Rakennan mielelläni nimenomaan ruuvikiinnityksin. Kiinnitys tuntuu varmemmammalta, tukevammalta ja ennen kaikkea se on helpommin purettavissa kuin naulalla kiinni lyöty. Naula kun puree joskus niin lujaa kiinni, että koko mökki heiluu kun sitä kiskoo sorkkaraudalla irti.

Onko täällä muita, joita vaivaa sama hulluus?
Käyttäjän avatar
vesahy
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 3353
Liittynyt: Ma Maalis 17, 2008 19:18
Paikkakunta: Stadi + läntinen Uusimaa

Re: Nauloilla vai ruuveilla?

ViestiKirjoittaja Oto Hascak päivämäärä Ti Huhti 29, 2008 7:27

Kyllä itse tekisin jo ihan ulkonäöllisistäkin syistä ulkovuorauksen näkyvät kiinnitykset nauloilla. Ruuvi on rumannäköinen, tosin eihän se kymmenen metrin päästä katsottaessa mihinkään näy...

Joskus tulee runkoja kasailtua (siis kylppärit jne) sisälle taloihin ruuveilla ihan puhtaasti siitä syystä, että ei tule hajoitettua mitään olemassa olevaa ja rakenteet ovat tulevaisuudessa helpommin purettavissa.
Rakennuskonservaattori, restaurointirakentaja ja restaurointikisälli
http://www.suorakon.com
Oto Hascak
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2338
Liittynyt: La Huhti 08, 2006 15:26
Paikkakunta: Sastamala
Paikkakunta: Pirkanmaa/Sastamala
Kotisivu: www.suorakon.com

Re: Nauloilla vai ruuveilla?

ViestiKirjoittaja heikkih päivämäärä Ti Huhti 29, 2008 7:55

Jaa että onko muita? No juu, kyllä täytyy tunnustaa.

Naulahan on vain ruuvin huono korvike, jota käyttää silkkaa laiskuuttaan.

Tosin ulkoseinän laudoituksen voisi tehokkuussyistä laittaa naulaimella.
Sopiva upotus takaa naulan (ja ruuvin) kanssa ettei paneelin ravistuminen ihan heti saa kantoja pönöttämään.

Järeitä rakenteita tehdessä on kivempi käyttää torx-kantaisia ruuveja kuin isoja nauloja.
Aina ne viritelmät kuitenkin menee ensin väärin..
Käyttäjän avatar
heikkih
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 425
Liittynyt: Ke Heinä 18, 2007 10:40
Paikkakunta: Oulu

Re: Nauloilla vai ruuveilla?

ViestiKirjoittaja tuuma päivämäärä Ti Huhti 29, 2008 10:06

Täällä on myös ruuvien, erityisesti Torx-kantaisten suosija. Tein tuossa varaston pelkästään ruuveja käyttäen, runko ja levytys. Kyllä on mukavaa hommaa, ei tarvi paukuttaa ja upotus tulee luonnostaan ja todella tiukat kiinnitykset. Ainoa asia askarruttaa on että naula kun on sitkeämpi kuin ruuvi eli kestää taivutusta niin pelkona on omassa kyhäelmässä se että ruuvit napsahtaa liiasta jännityksestä poikki. Ulkoverhous voi kyllä näyttää kummalta :neutral: tietty jos melko pienikantaisella laittaa niin uppoaa "näkymättömiin" mutta onko sekään hienoa? En ehkä laittaisi :?:
-En tee virheitä, ne teen tekemättäkin...
Käyttäjän avatar
tuuma
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 15963
Liittynyt: Su Kesä 05, 2005 22:17
Paikkakunta: TUUSULA

Re: Nauloilla vai ruuveilla?

ViestiKirjoittaja vesahy päivämäärä Ti Huhti 29, 2008 10:22

Oto Hascak kirjoitti:Kyllä itse tekisin jo ihan ulkonäöllisistäkin syistä ulkovuorauksen näkyvät kiinnitykset nauloilla. Ruuvi on rumannäköinen, tosin eihän se kymmenen metrin päästä katsottaessa mihinkään näy...

Jos kannan päälle tulee vielä maalikerros, niin eiköhän se ole aika sama, onko siinä ruuvi vai naula? Kyllä sitä täytyy mennä ihan vierestä katsomaan, että sen erottaa. Työtä ruuvit tietenkin teettävät enemmän, mutta ei kohtuuttomasti. Torx-kannasta minäkin tykkään, se on käsiteltävyydeltään omaa luokkaansa.

Viime yönä näin taas sellaista unta, että tehtiin kilpaa levytystä. Tuntemattomaksi jääneellä Remontti-Ripalla oli pumppumeisseli, mulla isoisän aikainen metallirunkoinen porakone ja minä siinä taisin jalkoihin jäädä. No juu, tietenkin nämä unijutut kuuluisivat tuonen vapaan sanan puolelle.
Käyttäjän avatar
vesahy
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 3353
Liittynyt: Ma Maalis 17, 2008 19:18
Paikkakunta: Stadi + läntinen Uusimaa

Re: Nauloilla vai ruuveilla?

ViestiKirjoittaja ?keskellä kämmentä päivämäärä Ti Huhti 29, 2008 11:29

Sopiva upotus

Eikös se ole niin,
ettei ulkolaudoituksen pintaa sais ylimääräisesti rikkoa...?
Meinaan, että naulaimella juur menee se pinta vähän liikaa rikki...?
Mutta nopeuressa tiätysti voittaa!
jos ei tee mitään, ei tule vahinkojakaan :)
?keskellä kämmentä
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 745
Liittynyt: Su Loka 14, 2007 23:03
Paikkakunta: Tampere
Paikkakunta: Tampere

Re: Nauloilla vai ruuveilla?

ViestiKirjoittaja tuuma päivämäärä Ti Huhti 29, 2008 11:47

vesahy kirjoitti:Viime yönä näin taas sellaista unta, että tehtiin kilpaa levytystä. Tuntemattomaksi jääneellä Remontti-Ripalla oli pumppumeisseli, mulla isoisän aikainen metallirunkoinen porakone ja minä siinä taisin jalkoihin jäädä.

Kyllä jää Remontti-Ripa jalkoihin kun hommaat automaattisyötöllä varustetun vääntimen, olen ihaillut sellaisia mutta en ole vielä raaskinut ostaa :(
-En tee virheitä, ne teen tekemättäkin...
Käyttäjän avatar
tuuma
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 15963
Liittynyt: Su Kesä 05, 2005 22:17
Paikkakunta: TUUSULA

Re: Nauloilla vai ruuveilla?

ViestiKirjoittaja heikkih päivämäärä Ti Huhti 29, 2008 12:12

Tuuma: "Ainoa asia askarruttaa on että naula kun on sitkeämpi kuin ruuvi eli kestää taivutusta niin pelkona on omassa kyhäelmässä se että ruuvit napsahtaa liiasta jännityksestä poikki."

Talonmaalaukseen rakentelin kakkosnelosista telineet niin että oli kolmet 'tikkaat' ja niiden väleissä muutamat siltaelementit. Keltapassivoidut 5-milliset ruuvit vääntyivät aika pahoin tikkaan poikkipuissa. Huomasin sitten kun urakka oli ohi ja purkasin tikkaita.
Käyttäjän avatar
heikkih
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 425
Liittynyt: Ke Heinä 18, 2007 10:40
Paikkakunta: Oulu

Re: Nauloilla vai ruuveilla?

ViestiKirjoittaja Tomppa päivämäärä Ti Huhti 29, 2008 14:27

Tähän liittyen täytyy mainita kun toissa kesänä tein telineen talon maalausta varten kakkosnelosesta ja kasasin sen 100 mm ruuveilla.Seuraavana keväänä oli tarkoitus ottaa teline taas käyttöön talven jäljiltä kun hommaa jatkettiin.Lähes jokaisessa ruuviliitoksessa ainakin yksi ruuvi oli poikki.Olin ruuvannut kahta ruuvia rinnakkain ja vähintään toinen oli poikki.Naulaisin samantein telineen nauloilla kasaan ja tänä keväänä ei mitään ongelmaa.
Jos se olis helppoo,olisin tehnyt sen jo.
Tomppa
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2393
Liittynyt: To Maalis 30, 2006 13:42
Paikkakunta: Suomi

Re: Nauloilla vai ruuveilla?

ViestiKirjoittaja Pekka Huhta päivämäärä Ti Huhti 29, 2008 15:45

En laittaisi ulkovuorausta ruuveilla. Niinkuin Otokin, teen sisällä remonttitöitä paljon ruuveilla, mutta en kyllä millään viitsisi ruveta ulkovuorausta tekemään ruuveilla.

- Kuumasinkitty naula kestää ikuisuuden seinässä, samaan korroosionkestoon pääsemiseksi pitäisi valita rosteriruuvi. Sähkösinkittyjä ruuveja ei kannata ajatellakaan
- Edullisten ruuvien lujuus on todella huono, siinä missä naula vähän pakittaa ulos puusta, ruuvi on jo poikki
- Ruuvinkannat ovat aina huomattavan paljon isompia kuin naulankannat ja itsesenkkaavuudesta huolimatta kanta on näkyvämpi
- Tuurnalla upotettu naulankanta häviää pintaan lähes täysin.
- Ja kun olet sen laudan kanssa ihan oikeasti nähnyt vaivaa ja tehnyt ajatustyötä, niin älä nyt pilaa sitä seinää tikkaamalla sitä puolilleen rumia ruuveja :-D

Ruuveissakin on eroja. Mulla on ihan samoja kokemuksia tuosta ruuvien katkeilusta, sekä tellingeissä etttä sitten venekatoksessa. Mä olen laatinut paljon noita kaarihalleja purjeveneille ( http://www.puuvene.fi/Lehti/2001-3/katos.html ) ja noissa kaarissa oli yleensä keväisin ruuveja poikki ihan tolkuttomasti. Halvat piilteemat oli poikki melkein järjestään, mutta vaikka kuinka veteli Spaxeja ja Württejä sinne tueksi, niin poikki ne tahtoi nekin olla.

Naulahan ei mee poikki just paljon millään. Ja kun kuumasinkitty naula muutaman vuoden hapettuu seinään kiinni niin siinä tulee puunpalat pinnassa mukana kun naulaa lähtee sorkalla vetämään ulos.


Tosiaan, sisällä tämmöinen perinnemieskin käyttää ruuveja ihan surutta, mutta ulkovuorauksen kiinnittämisessä niissä ei kyllä ole just paljo mitään järkeä.

Pekka
Askartelua ja ajanhukkaa: http://www.sihistin.fi/
Pekka Huhta
Moderaattori
Moderaattori
 
Viestit: 3433
Liittynyt: Ma Loka 18, 2004 15:40
Paikkakunta: Espoo

Re: Nauloilla vai ruuveilla?

ViestiKirjoittaja Oto Hascak päivämäärä Ti Huhti 29, 2008 20:34

vesahy kirjoitti:
Oto Hascak kirjoitti:Kyllä itse tekisin jo ihan ulkonäöllisistäkin syistä ulkovuorauksen näkyvät kiinnitykset nauloilla. Ruuvi on rumannäköinen, tosin eihän se kymmenen metrin päästä katsottaessa mihinkään näy...

Jos kannan päälle tulee vielä maalikerros, niin eiköhän se ole aika sama, onko siinä ruuvi vai naula? Kyllä sitä täytyy mennä ihan vierestä katsomaan, että sen erottaa.
Ei se ruuvinkanta missään nimessä sieltä "silmille hyppää", mutta autas armias, kun ensimmäisen kerran jossakin tuollaisen ulkovuorauksen näkee, niin sitten sitä tulee jatkuvasti tuijoteltua ja nukkumaan mennessä ajateltua... :mrgreen: Mulla tälläiset asiat rupee siis mielessä kummittelemaan, enkä siis itseäni pidä missään nimessä puristina! :shock: :lol: Monesti riittää jo pelkkä tietokin jostakin kyseenalaisesta ratkaisusta, vaikka sitten piilossa olisikin, ja sen kanssa ei vaan pysty elämään. Henkimaailman asioita. :wink:
Rakennuskonservaattori, restaurointirakentaja ja restaurointikisälli
http://www.suorakon.com
Oto Hascak
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2338
Liittynyt: La Huhti 08, 2006 15:26
Paikkakunta: Sastamala
Paikkakunta: Pirkanmaa/Sastamala
Kotisivu: www.suorakon.com

Re: Nauloilla vai ruuveilla?

ViestiKirjoittaja HillyMan päivämäärä Ti Huhti 29, 2008 22:00

Helppo tehä huoltomaalaus kun kerää ne paneelit maasta ja maalaa ja kiinnittää uudestaan seinään, poikkiruostuneet ruuvien jämät voi olla ikäviä. :wink:
"Hyvä tuppaa tuleen vaikka keskinkertasta yrittää "
Käyttäjän avatar
HillyMan
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2144
Liittynyt: Ti Helmi 14, 2006 19:33
Paikkakunta: Hyvinkää

Re: Nauloilla vai ruuveilla?

ViestiKirjoittaja tuuma päivämäärä Ti Huhti 29, 2008 22:11

HillyMan kirjoitti:poikkiruostuneet ruuvien jämät voi olla ikäviä. :wink:

Joo tuo ruoste syö viimeistään jos ei nuo jännitykset.

Kysymys, mikä ero: Rosteri vai haponkestävä? Keltapassivoitu vai vihreä tai ruskea "terassiruuvi"? Mitä nuo terassiruuvit pitää sisällään onko ne eloksoitua alumiinia vai miksi ne ei muka ruostu. Ihmetyttäny vaan vaikka alkuperäisen aiheen viereen jo menee aika pahasti. Gyproc ruuvit ainakin ruostuu yhdessä kosteassa yössä.
-En tee virheitä, ne teen tekemättäkin...
Käyttäjän avatar
tuuma
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 15963
Liittynyt: Su Kesä 05, 2005 22:17
Paikkakunta: TUUSULA

Re: Nauloilla vai ruuveilla?

ViestiKirjoittaja Pena päivämäärä Ke Huhti 30, 2008 7:12

Rakennuslehti kertoi taannoin tutkimuksesta, että esireijitys lisää (nauloilla kiinnitetyn) julkisivupanelin ikää kolmanneksen. Mitä tuo kolmanne sitten ajassa tarkoitti, en muista. Harkinnanarvoinen ajatus jokatapauksessa.
Kuumasinkitty naula vasaralla lyötynä siten, että naulan kanta ei riko laudan pintaa. Sitä suosittelen.
Pena
Uusi jäsen
 
Viestit: 2
Liittynyt: Ma Joulu 03, 2007 11:03
Paikkakunta: Tampere

Re: Nauloilla vai ruuveilla?

ViestiKirjoittaja jmattis päivämäärä Ke Huhti 30, 2008 7:47

Yks perinnepää-mielipide vielä: jos on luonne sellainen kuin minulla, että torxeja tai ristipäitä ei hyväksy näkyvissä ruuvinpäissä
(urakanta sen olla pitää :-D ), ja että pintalaudoissa ei käytetä edes pyssynauloja niin: ääni nauloille ja vasaralle.

RMT ja pintalaudoissa torx-ruuvikiinnitys? Minusta ihan käsittämätön yhdistelmä.
jmattis
Moderaattori
Moderaattori
 
Viestit: 944
Liittynyt: Ke Joulu 01, 2004 19:36
Paikkakunta: Turunmaa

Seuraava

Palaa alueelle Remontointi yleisesti

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa