Vinkkejä lautalattian kunnostamiseen kaivataan

Kaipaatko vinkkiä ikkunoiden kunnostukseen? Mitä tehdä pinkopahveille?

Vinkkejä lautalattian kunnostamiseen kaivataan

ViestiKirjoittaja Mirkkis päivämäärä Ke Heinä 27, 2005 10:13

Meidän talossamme lautalattiat tasoitettu jollain kitin tyyppisellä tasoitteella ja siinä päällä on linoleummatto. Tuo tasoitteen poistaminen on aihetttanut hieman pohdiskelua ja olemme kysyneet siihen neuvoakin parista paikasta. Käytännössä neuvo on ollut että vain hiomalla ja kannattaa palkata ammattilainen tekemään. Me emme kuitenkaan millään halua tuota uskoa ja vähintäänkin haluaisimme uskoa pystyvämme tekemään lattian kunnostustyön itse.

Kokeilimme tasoitteen poistoa ensin vain mekaanisesti hiomalla ja skrabaamalla, mutta se tuntui erittäin epätoivoiselta. Sitten kokeilimme speedheaterillä ja hieman se tuntui auttavankin - se ei suoranaisesti pehmentänyt itse tasoitetta, mutta lämmitti sen alla olevaa maalikerrosta, joka taas nosti tasoittetta ylös ja helpotti sen poistamista. Vaikealta ja erittäin hitaalta tuntui kuitenkin noinkin ja tuossa tuntuu että on vaikea välttää lattian "kärventymistä". Eli olisiko kenelläkään parempia vinkkejä? Olemme kyllä valmiita vuokraamaan tarvittavia jyrsimis- tai hiomiskoneita jos se on vastaus.

Lisäksi olemme pohdiskelleet erilaisia vaihtoehtoja lattian käsittelylle. Alunperin olimme ajatelleet maalattua pintaa, mutta pelkään että jos lattia hiotaan oikein sileäksi hiomakoneella niin siitä tulee ikään kuin liian tasainen maalattavaksi. Onko kenelläkään kokemuksia?

Entä mikä olisi hyvä tapa lattioiden käsittelylle jos haluamme käsitellä ne öljy(vahalla) mutta toivoisimme niiden säilyttävän mahdollisimman vaalean sävyn. Muistan kuulleeni joskus lattioiden lipeäkäsittelystä ennen öljyämistä - tietääkö kukaan siitä mitään tarkemmin?
Mirkkis
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 38
Liittynyt: Ma Heinä 25, 2005 13:46

ViestiKirjoittaja Jukka68 päivämäärä Ke Heinä 27, 2005 11:09

Ei ole kokemusta tasoitteen poistosta lattiasta,mutta näin toimin meidän lattioiden kanssa:
Lattioissa oli miljoona kerrosta maalia.Maalikerrokset hiottiin lattianhiomakoneella, joka oli kyllä aika savotta!En muista hiomakarkeutta, mutta aika rajua kamaa oli ennen kuin rupes lähteen.Siitä sitten vain aina hienompaan karkeuteen päin. Jos aiot petsata/värjätä lattiaa jollakin opilla,lattiassa ei kärsi olla lankun poikkipäin naarmun naarmua, näkyy tosi ilkeästi,eli hiontatyö on tehtävä tosi hyvin,siksipä tein työt itse :wink:
Sitten väri(vaalean ruskea) lattiaan ja lakkaukset ja mielestäni tuli hyvä.
Vanhassa vaalean harmaaksi maalatussa lattiassa näkyi kaikki roskat ja hiuksen pätkät ja kun maali kulu pöydän ympäriltä ja mistä enempi lliikutaan, ei lattiaa voinut kyllä sieväksi kehua. Ja kun ei olla siivoushulluja ja talossa käy melkoinen ralli,niin siksi lakattu lankkulattia,kestää näköjään aika kovaa käyttöä.

Tuosta lipeäkäsittelystä taisi kerrattain olla Meidän Talo -lehdessä juttua...
Jukka68
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 434
Liittynyt: Pe Maalis 11, 2005 11:39
Paikkakunta: Oulun lääni

ViestiKirjoittaja jmattis päivämäärä Ke Heinä 27, 2005 12:03

meillä on tuo lautalattia esillä vasta keittiössä, muualla saa muovimatot ja kovalevy suojata edelleen remontin ajan...

lattia on alunperin maalattu ja sama jatkuu. kovalevyn naulanreiät lakkakitillä, raot (pari nelimillistä ja muut pieniä) oiva-tasoitteella ja päälle uulan lattiamaalia (jos lattia pitää saada pian käyttöön, maaliksi kannattaa valita esim. permo: uulan tavara kovettuu kunnolla noin kuukaudessa eli esim. huonekaluja ei kannata laittaa liian pian paikoilleen.)

lakkaa käytettäessä täälläkin on ollut puhetta venelakoista, vilkaise aiempia. petsiä en enää suosittele: tasaisen värin aikaansaaminen on melkein mahdotonta jos puu on joistain kohdista korventunut ja toisista ei... (mieluummin sitten sävytettyä lakkaa).

ei haluttu hioa lattiaa tasaiseksi vaan pinnat käytiin pienemmällä koneella (epäkeskolla) niin että vanha lautalattiaulkonäkö säilyi - ja hiukka hihiteltiin kun gloorian seuraavassa numerossa ihasteltiin jonkun vanhan kartanon vastaavaa...

lattiahiomakoneen käytössä on syytä harjoitella jossain muualla kuin salin keskilattalla: vuokrakoneella tekee helposti laineitakin.

tuon mönjän poistossa tuskin oikeasti auttaa muu kuin raaka työ eli toivotan voimia. ulkokäyttöön tarkoitettua maaliskrapaa sopii kokeilla, pikkutarkka vetää pinnat vielä siklillä.
jmattis
Moderaattori
Moderaattori
 
Viestit: 944
Liittynyt: Ke Joulu 01, 2004 19:36
Paikkakunta: Turunmaa

ViestiKirjoittaja Pekka Huhta päivämäärä Ke Heinä 27, 2005 12:07

Minkäslaista se "kitti" on? Aika usein nimittäin lattioita on oikaistu sementti- tai kipsipohjaisilla tasotteilla. Ensin sementtivelliä pahimpiin monttuihin ja sitten ovensuusta kaadetaan sisään ämpärillinen kipsivelliä, joka tasoittuu itsekseen vaateriin. Kiviainespohjaisiin ei oikein lämpö pure, enintään juuri sen pohjan pehmenemisen verran.

Meillä oli jollain sementti/kipsivellillä tasattu lattia ja kyllähän sen putsaamisessa useampi päivä meni. Lainattiin vuokraamosta lattianhoitokone, eli sellainen pyyörivä joilla vahataan lattioita. Tähän vaan pantiin karkeuden 16 hiekkapaperikiekko päälle ja jyrryyteltiin sillä pahimpia sementtejä pois.

Lattialankut olivat joka tapauksessa aalloilla ja mekään emme halunneet jynssätä lattiaa liian sileäksi. Kun iso osa sementistä oli poistettu ja lautojen harjat kevyesti hiottu niin loppu homma tehtiin ihan kovametalliskraballa ja erilaislla lastoilla ja piikeillä. Aika hyväksi osoittautui kun sai teräväksi teroitettua kivimeisseliä (terän leveys jotain 30 mm) työnnettyä pitkin lattiaa niinkuin petkelettä jäätä poistaessa.

Lattianhoitokone on aika tehoton, mutta turvallinen. Parkettihiomakonetta voi käyttää myös mutta se vaatii jo paljon enemmän ammattitaitoa ettei lattiaan tule ikäviä raitoja.

Maalaa lattiat ihmeessä! Se kuuluu vanhaan taloon ja näyttää oikein kivalta. Jos otat pinnan niin puhtaaksi että sen voi lakata tai öljytä niin se on pakko jyrsiä ihan tasaiseksi ja kuolleeksi.

Pikkuvinkki maalaukseen: Kun vanha maali on ollut pehmeää niin siihen ei kannata laittaa mitään Betoluxia päälle vaikka kuinka kauppias lupaa että se käy puulattialle. Betolux on niin kovaa että se lohkeilee vanhan maalin päältä pois. Permo tai Uulan lattiamaali sopivat vanhan öljylattiamaalin päälle paremmin.

Ja jos vanha lattia on edes osapuilleen oikean sävyinen niin kannattaa valita samantyylinen väri. Vanha maali pakkaa tulemaan saumoista aina näkyviin ja isot kontrastit näyttävät aika epäsiisteiltä.

Pekka
Askartelua ja ajanhukkaa: http://www.sihistin.fi/
Pekka Huhta
Moderaattori
Moderaattori
 
Viestit: 3433
Liittynyt: Ma Loka 18, 2004 15:40
Paikkakunta: Espoo

ViestiKirjoittaja maanma päivämäärä Ke Heinä 27, 2005 18:19

Jukka68 kirjoitti:Maalikerrokset hiottiin lattianhiomakoneella, joka oli kyllä aika savotta!En muista hiomakarkeutta, mutta aika rajua kamaa oli ennen kuin rupes lähteen.Siitä sitten vain aina hienompaan karkeuteen päin. Jos aiot petsata/värjätä lattiaa jollakin opilla,lattiassa ei kärsi olla lankun poikkipäin naarmun naarmua, näkyy tosi ilkeästi,eli hiontatyö on tehtävä tosi hyvin,siksipä tein työt itse :wink:

Minä käytin 4 kerran perushionnassa 40:tä. Sitten kaksi kertaa 80:llä ja 120llä. Lopuksi 180 ja 240. Hionta tehdään noin 45 asteen kulmassa lautoihin nähden eikä kone saa jäädä hetkeksikään jurraamaan paikalle (kun miettii kulmassa mistä seuraavaksi).

Meidän maton alla ollut lattia oli hyvin rakoinen ja pullisteleva. Minä laitoin Tikkurilan puukittiä. Puukitti ei pysy kovin pitkään notkuvien lautojen isoissa raoissa. Kiila-liima paikkaus tulee korjauksena kun menee pahaksi, nyt ei vaan ehtinyt koko keittiön lattiaa korjata.
Käyttäjän avatar
maanma
Moderaattori
Moderaattori
 
Viestit: 2371
Liittynyt: Ma Tammi 10, 2005 22:21
Paikkakunta: 80m2, talo -48/50, pelletti, aurinko, sähkö, öljy
Paikkakunta: Turku

ViestiKirjoittaja Jukka68 päivämäärä Ke Heinä 27, 2005 20:23

Joo nimenomaan aluksi "nurkasta nurkkaan" niinkuin maanma mainitsi. Alotuskarkeus oli minulla 16,taisi olla karkeinta mitä saatavilla oli .
Jukka68
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 434
Liittynyt: Pe Maalis 11, 2005 11:39
Paikkakunta: Oulun lääni

ViestiKirjoittaja Pekka Huhta päivämäärä To Heinä 28, 2005 8:46

Parkettikone on kyllä hyvä ja tehokas peli, mutta jos alkuperäinen kysyjä halusi säästää lautojen pienen epätasaisuuden ja kuperuuden niin se tekee kyllä vähän liiankin "steriiliä" lattiapintaa.

Hioin kaverin rm-talon alakerran lattiat parkettikoneella ja kyllähän niistä ihan hyvät tuli. Kun olen omassa talossa tottunut 145 mm leveisiin ja aika voimakkaasti kuperiin lattialankkuihin niin kyllä se parkettikoneen tekemä jälki vähän elottomalta näytti. Mutta onneksi laudat oli sen verta raoilla ettei siitä nyt sentään mitään urheiluhallin lattiaa tullut kuitenkaan vaan pintaan jäi elävyyttä.

Jos sen haluaa nopeasti ja tasaiseksi niin parkettikone, jos haluaa säästää lautapinnan pienen epätasaisuuden ja elävyyden niin sitten pitää tyytyä noihin yllä mainittuihin vähän työläämpiin konsteihin.

Pekka
Askartelua ja ajanhukkaa: http://www.sihistin.fi/
Pekka Huhta
Moderaattori
Moderaattori
 
Viestit: 3433
Liittynyt: Ma Loka 18, 2004 15:40
Paikkakunta: Espoo

ViestiKirjoittaja Mirkkis päivämäärä La Heinä 30, 2005 11:08

Kiitokset taasen kaikille vastauksista.

Pekka kysyi millaista se kitti on ja on kyllä koostumukseltaan aika lailla kipsimäistä eli voisin hyvin kuvitella että olisi samantyyppinen tapaus kuin teillä. Laitan tähän vielä pari kuvaa lattiastamme. Ensimmäisessä kuvassa näkyy etualalla pala eläkerran eteisaulan maalattua lattiaa jota ei ollut peitetty linoleumilla, oikealla vessan alla ollutta lautalattiaa jota ei ollut tasoitettu eikä maalattu ja sitten vasemmalla takana tuo kipsimömmöllä tms. tasoitettu lattia.

Kuva

Tässä vielä kuva "mömmölattiasta" lähempää:
Kuva

Käytämme varmaan ensin tuota yhtä yläkerran huonetta koekaniinina. Kuulostaisi siltä että tuo lattiahiomakone olisi kokeilemisen arvoinen, parkettikone on varmaankin silloin hyvä vaihtoehto jos haluaa jättää lattian puupinnalle, mutta meillä olisi tosiaan ensisijainen toivomus malaata tuo lattia. Eli kokeillaan varmaan maalausta ensin yläkerrassa ja ja ne kokemukset viitoittakoot tietä alakerran suhteen. Voin laittaa kokemuksia tänne sitten että miten kävi ja millainen tuli.
Mirkkis
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 38
Liittynyt: Ma Heinä 25, 2005 13:46

ViestiKirjoittaja Anak päivämäärä La Heinä 30, 2005 22:51

Kipsiähän se. Nimittäin näyttää niinkuin kuva olis otettu meidän lattiasta (siis entisestä). Onnistuu hionta ihan hyvin mutta pölisee sitten todella hyvin... Ja meidän lattianhioja on ilmeisesti jokin teräskeuhko, nimittäin ei käyttänyt hengityssuojainta. Sitten vähän aikaa hioi ja tupakkatauko ja taas jatkui. :shock:

-Antti
Anak
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 312
Liittynyt: Pe Helmi 04, 2005 17:23
Paikkakunta: Pirkanmaa

ViestiKirjoittaja liisa päivämäärä Su Heinä 31, 2005 14:06

>Entä mikä olisi hyvä tapa lattioiden käsittelylle jos haluamme käsitellä ne öljy(vahalla) mutta toivoisimme niiden säilyttävän mahdollisimman vaalean sävyn. Muistan kuulleeni joskus lattioiden lipeäkäsittelystä ennen öljyämistä - tietääkö kukaan siitä mitään tarkemmin?

Heips!

Me olemme lipeäkäsitelleet lattiamme ennen öljyämistä. Etu on se, ettei aurinko pääse raidoittamaan lattiaa ja se on tasaisen vaalea. Homma on tehtävä huolellisesti ettei jää vaaleita reunuksia yms. Karhunkielellä hiominen oli tosin aikamoisen kovaa hommaa... Käytimme seuraavia netistä löytyneitä ohjeita: http://www.conwoy.fi/suomea/puulattiaoljy.html
Lattiat ovat mielestämme kyllä näin käsiteltyinä tosi kauniit!
liisa
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 53
Liittynyt: Pe Joulu 31, 2004 15:50
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja MCI päivämäärä Ma Elo 08, 2005 22:39

Tulevassa talossa on n. 70-80 -luvulla laitettu parketti, joka on paikoin pahasti kulunut. Onnistuuko tuollaisen itse hiominen ja lakkaus. Vai tuleeko siitä perinteinen "tein itse ja säästin" -projekti? En nyt itseäni aivan tumpelona pidä, mutta lattiahommissa en ole ennen ollut mukana.
MCI
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 47
Liittynyt: Ma Elo 08, 2005 19:39
Paikkakunta: Valkeakoski
Paikkakunta: Valkeakoski

ViestiKirjoittaja Perenna päivämäärä Ti Elo 09, 2005 5:39

Mirkkis, olisiko sinun mahdollista vielä laittaa niitä lattiakuviasi kuvapalvelimelle joksikin aikaa?
Käyttäjän avatar
Perenna
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 119
Liittynyt: Ma Elo 08, 2005 17:09
Paikkakunta: Päijät-Häme / Helsinki

ViestiKirjoittaja Mirkkis päivämäärä To Elo 11, 2005 11:28

Höm, höm - mistäköhän johtuupi että nuo kuvat eivät enää näkyneet. Tässä uusintayritys:

Kuva

Kuva

Olen muuten nyt löytänyt uuden paremman niksin lattioiden kipsitasoitteen poistoon. Se löytyi aivan vahingossa, kun vettä joutui lattialle ja huomasimme että vesi pehmentää kipsiä tehokkaasti. Tietysti tuon vedellä lotraamisen kanssa pitää olla varovainen, mutta melko pienikin pinnan kostuttaminen näyttää helpottavan kyllä irrottamista. Tarkoitus olisi viimeistään ensi viikolla käydä vuokraamassa se sellainen "hellempi" hiomakone jolla sitten hiomme loput tasoitteet pois. Ja matka jatkuu...
Mirkkis
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 38
Liittynyt: Ma Heinä 25, 2005 13:46

ViestiKirjoittaja Pekka Huhta päivämäärä To Elo 11, 2005 22:52

Vau. Vettä kipsiin, oispas keksitty :) Pitää koittaa eteisessä kun sinne joskus ehditään.

No, meillä oli tosiaan sementtitasoite kipsin alla ja minusta tuo kipsi tuntui suoraan sanottuna enkelin kakalta siihen verrattuna :) Lähti kovapalaskraballa ja ajatuksella pois. Sitä sementtiä oli paljon koska lankut oli pirun leveitä ja kuperia ja raakatasoitetta oli tarvittu paljon. Alta satamilliset lattiat yksi toinen vanhan talon omistaja julisti rimalattioiksi ;)
Ikinä en oo muuten saanut sandvikin kovametalliterää sudittua ihan pyöreäksi muulla kamalla kun sillä meidän sementillä.

Kaikkea ei muuten ole pakko saada laudan raoista pois. Sitäkin kokeiltiin, mutta laudat vaan sälöilee. Eka maali pitää vaan ohentaa aika ohueksi niin se painuu kipsiin ja sementtiin. Saumat elää joka tapauksessa sen verran että mikä hyvänsä kitti porsii vähän.

Itse asiassa jossain mun vuosisadan alun maalarikirjassa saumoihin käsketään ajamaan jotain ihan järkyttävän kovaa kittiä jossa oli rautaviilajauhoa ja kaikkea muuta töhkää josta luvattiin tulevan tosi kova kitti.


Niijjuu, siitä piti sanoa että jos vettä laitatte niin antakaa kuivaa pari viikkoa ennen maalausta että ei käy vahinkoa maalin kanssa.

Pekka
Askartelua ja ajanhukkaa: http://www.sihistin.fi/
Pekka Huhta
Moderaattori
Moderaattori
 
Viestit: 3433
Liittynyt: Ma Loka 18, 2004 15:40
Paikkakunta: Espoo

ViestiKirjoittaja rastaantaival11 päivämäärä Pe Elo 12, 2005 20:50

Meillä oli vähän sama tilanne, eli lankkulattia oli tasoitettu (ilmeisesti saneerauslaastilla tms.) paksusti, ja muovimaton alapinta oli tarttunut tosi lahjakkaasti kiinni tasoitteeseen (ja kai siinä oli joku liimakin välissä, niin kovassa oli). Rapsutin ja raaputin laastikerroksia ja karvapeitettä puukolla n. puolitoista tuntia edeten ehkä puoli neliötä, ja usko meni.

Löydettiin sitten ramirentistä vuokralle sellanen lattiamaton poistokone, sähköllä toimiva, imurinnäköisen härvelin päässä n.25 cm leveä lasta joka tärisi tosi kovaa. Sillä saatiin laastit matonjämineen päivineen suht. kätevästi pois.

Sen lisäksi toki piti vuokrata vielä parketin hiomakone, jolla lankku saatiin suht. tasaiseksi.
rastaantaival11
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 14
Liittynyt: La Heinä 16, 2005 17:27

Seuraava

Palaa alueelle Remontointi yleisesti

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa