Oven ostamisen pohdintaa - uusi vai vanha?

Kaipaatko vinkkiä ikkunoiden kunnostukseen? Mitä tehdä pinkopahveille?

Oven ostamisen pohdintaa - uusi vai vanha?

ViestiKirjoittaja Voittola päivämäärä Ke Kesä 06, 2007 10:34

Mitä mieltä olette siitä, jos yrittäisi löytää "uudeksi" ulko-oveksi vanhan oven? Meidän ulko-ovi on tosi heikossa kunnossa eikä mieleisemme muutenkaan (ei ikkunaa), ja omasta mielestämme hauskinta olisikin löytää tilalle vanha paneeliovi ikkunoineen. Mitä asioita pitäisikin nyt ottaa huomioon, kun alkaa sopivaa ovea etsimään jo olemassa olevaan oviaukkoon? Mitat tietenkin, mutta onko mitoissa esim. jossain määrin joustovaraa eli mihin suuntaan ja miten oven ja/tai karmien kanssa voisi pelailla? Jos vaikka löytyisi 10cm leveämpi ovi kuin tämänhetkinen aukko, niin kannattaako unohtaa ko. ovi ja jatkaa vain etsimistä?

Entäs te, jotka olette valinneet ihan oikeasti uuden oven, löysittekö valmismallistosta sopivaa vai oletteko kaikki teettäneet puusepillä sopiviksi? Olisiko uusi ovi kuitenkin tiiviimpi ja turvallisempi ratkaisu?

Meidän tapauksessa ovi tulisi eristettyyn kuistitilaan, tosin tarvitsisimme tulevaksi taka-oveksi toisen samanlaisen.
Voittola
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 159
Liittynyt: Ma Loka 09, 2006 11:31
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja Voittola päivämäärä Ma Kesä 11, 2007 9:04

Hmm, ei vielä kommentteja...itselle tuli tässä välissä vielä mieleen, että useimmat käytetyt ovet näyttävät olevan myynnissä ilman karmeja ja karmittomia ei ilmeisesti kukaan suosittele ostettavaksi...voisiko joku hieman avata tälläiselle totaalisen ei-puuseppätajuisellekin, että millaisia hankaluuksia sitten voisi tulla eteen, jos ostaisi karmittoman oven? Siis siinä karmien tekemisessä valmista ovea varten.

Meillä odottaisi pari oviaukkoa ovea, uudessa lisäosassahan voimmekin tehdä aukot vasta ovishoppailujen mukaisesti.

Ja heh, tuo oven muokkaus -kysymys tuossa aloitusviestissä kuulostaa kieltämättä hieman hassulle :oops: , mutta lähinnä tarkoitus oli kysyä, että missä määrin ovet yleensäkin ovat muokattavissa vai ovatko lainkaan? Ylhäältä/alhaalta niitä ainakin voi käsittääkseni esim. hioa, jos meinaavat jumiutua aukkoon? Mutta tuota 10cm ei varmaan voi napata pois leveydestä, taitaa tulla rakenneseikat vastaan...?
Voittola
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 159
Liittynyt: Ma Loka 09, 2006 11:31
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja Tomppa päivämäärä Ma Kesä 11, 2007 9:20

Kyllä karmin tekeminen valmiiseen oveen onnistuu.Puusepän juttusille vaan rohkeasti.
Yleensä ovia voi hieman kaventaa joka suuntaan mutta kannattaa olla tarkkana ettei oven mittasuhteet mene pilalle liialla kaventamisella tai madaltamisella.
Jos se olis helppoo,olisin tehnyt sen jo.
Tomppa
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2393
Liittynyt: To Maalis 30, 2006 13:42
Paikkakunta: Suomi

ViestiKirjoittaja MM päivämäärä Ma Kesä 11, 2007 13:20

Meillä on kaksi noin satavuotiasta ovea kunnostettu ulko-oviksi. Mies teki karmit itse, pikkusahalta sai tilatuksi valmiiksi höylättyä karmipuuta, ei tullut kovin kalliiksikaan. Vanhat maalikerrokset pois speedheaterilla, uusi pellavamaali pintaan, modernit P-tiivisteet, karmiruuvit, saranat ja lukot ja tulos on hieno. Olemme oviimme kaikin puolin todella tyytyväisiä.
MM
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 900
Liittynyt: Ma Elo 15, 2005 12:28

ViestiKirjoittaja äSSä päivämäärä Ma Kesä 11, 2007 14:15

Meilläkin ulko-oviongelma. Talossa on ulko-ovi, vanha. Haluaisin kovasti sen säilyttää ja kunnostaa. Hiominen ja maalaus tietenkin, tiivisteet jne. Mutta tuleeko siitä kunnollinen? Siis pitääkö lämmön sisällä ja pakkasen pihalla? Ulko-ovesta tullaan sisälle lämpimälle kuistille.
-äSSä-
*Et sinä tyhmä ole, sinä vain tiedät liian vähän."
äSSä
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 37
Liittynyt: Ti Huhti 03, 2007 13:55
Paikkakunta: Etelä-Pohjanmaa

ViestiKirjoittaja Voittola päivämäärä Ma Kesä 11, 2007 20:15

Aivan, samaa mietitään täällä eli meneekö esim. kuistin eristäminen ihan hukkaan, jos vanha ovi falskaa minkä ehtii...
Voittola
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 159
Liittynyt: Ma Loka 09, 2006 11:31
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja mich päivämäärä Ma Kesä 11, 2007 21:41

Nykyaikaisissa ovissa on eristeet sisällä ja selektiivilasit, eli kyllähän ne lämpöä pitää ihan eri malliin kuin vanhat ovet. Ennen oli kai enemmänkin tuplaovia, siinähän se eristävä ilmakerros on ovien välissä, jos tiivisteet on kunnossa.
Meidän ovena oli 70- luvun tummanruskea ovi jossa oli korkea keltainen ikkuna, you know. Purin siitä paneelit ja lasit pois, laitoin eristettä sisään ja värkkäsin pyöreän ikkunan. Itse oven runko oli ihan hyvässä iskussa. Ainakin yhden talven yli on kestänyt hyvin.
mich
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 243
Liittynyt: To Helmi 01, 2007 16:59
Paikkakunta: Lempäälä

ViestiKirjoittaja jmattis päivämäärä Ma Kesä 11, 2007 22:08

Vanha ovi on suunniteltu sen ajan vaatimusten mukaan, mikä tarkoittaa toisaalta loistavaa puun ja työn laatua, mutta toisaalta kehnoa lämpöarvoa. Tästä selvittiin ennen alemmilla sisälämmöillä ja lämmittämättömillä kuisteilla yms.

Kun ulko-ovi avataan kuitenkin aika monta kertaa päivässä, ja niitä päiviä on rmt:lle kertynyt aika monta, sanoisin pääsäännöksi, että kannattaa vaihtaa ovi uuteen. Niitä sopivia kyllä on saatavissa, sitä rautakaupan valkoista kuusruutuista tarjousovea ei tartte hyväksyä.

Saa sen vanhan oven kunnostaakin ja lopputulos on aina kunnioituksen arvoinen. Ks. homman sisällöstä vaikka http://www.nba.fi/tiedostot/d3729398.pdf
jmattis
Moderaattori
Moderaattori
 
Viestit: 944
Liittynyt: Ke Joulu 01, 2004 19:36
Paikkakunta: Turunmaa

ViestiKirjoittaja Tomppa päivämäärä Ti Kesä 12, 2007 9:00

Ja jälleen kerran muistutetaan että puuseppä on olemassa!Jos vanha ovimalli,kenties alkuperäinen,miellyttää silmää mutta on joko liian huonossa kunnossa tai liian heppoisesti eristävä niin ainahan voi teettää samanlaisen oven nykyaikaisin vaatimuksin.Sopii varmasti paremmin talon tyyliin kuin se rautakaupan huonolaatuinen mdf-ovi jota on naapurustossa jo joka toisessa talossa.
Tekniikan maailman ovitestin kun lukaisee niin viimeistään silloin ei enää tee mieli maksaa paskasta täyttä hintaa kun lähes samaan hintaa saa puusepältä juuri sellaisen oven kuin haluaa.
Jos se olis helppoo,olisin tehnyt sen jo.
Tomppa
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2393
Liittynyt: To Maalis 30, 2006 13:42
Paikkakunta: Suomi

ViestiKirjoittaja äSSä päivämäärä Ti Kesä 12, 2007 12:13

Sitä tässä mietitään, että miten saisi yhdistettyä vanhan ja edullisen. Tai vanhan näköisen ja edullisen. Joka tapaukses edullista etsitään.

Meillä yhtenä vaihtoehtona se, että nykyinen vanha ulko-ovi jää lämpimän kuistin ja sisätilojen väliin. Ja ulko-oveksi sitte uusi ovi. Mutta onkohan turhaa se ovi siinä kuistin ja sisätilojen välillä... Toisaalta taas ei siitä haluttaisi luopuakaan.

Ja sitten. Yläkertaan rakenteilla parveke ja siihenkin tietysti tarvitaan ovi. Mistä/minkälainen sopisi tyyliin? (Ja parveke tulee, sopii se sitten tyyliin tai ei. Jossain pitää joustaa.)
-äSSä-
*Et sinä tyhmä ole, sinä vain tiedät liian vähän."
äSSä
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 37
Liittynyt: Ti Huhti 03, 2007 13:55
Paikkakunta: Etelä-Pohjanmaa

ViestiKirjoittaja MM päivämäärä Ke Kesä 13, 2007 17:04

Oven lämpöarvolla ei kyllä ole mitään merkitystä. Sen osuus talon pinta-alasta on niin mitätön. Tiiviys sen sijaan on tärkeä. Jos vanha ovi on suora, ei mitään ongelmaa ole, sen sijaan kiero ovi voi olla vaikea saada tiiviiksi.
MM
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 900
Liittynyt: Ma Elo 15, 2005 12:28

ViestiKirjoittaja JukkaI päivämäärä Ke Kesä 13, 2007 19:59

Olen uusi näissä rintsikkahommissa mutta saamssa valmiiksi noin 100v vanhasta hirrestä rakennetun saunamökin. Omien kokemusteni mukaan esim. Helsingin kierrätyskeskuksesta valitut ovet ja ikkunat ovat aivan loistavia esimerkkejä työstä ja ammattitaidosta. En edes miettisi uutta ovea ennen kuin olisin katsastanut vanhojen tarjonnan.
JukkaI
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 172
Liittynyt: Ti Kesä 12, 2007 16:16
Paikkakunta: Riihimäki
Kotisivu: www.energisti.fi

Eräs vaihtoehto

ViestiKirjoittaja Jokapaikanhöylä päivämäärä La Tammi 26, 2008 16:18

Törmäsinpä forumia selaillessa tällaseenkin aiheeseen. Yksi konsti oven uusimiseen muuten on hankkia ns "mökkiovi". Näissä kyseisellä nimikkeellä mainostettavissa ovissa on tavallisia ulko-ovia matalammat mitat, eli ne sopii suoraan vanhaan oviaukkoon. Samaa kannattaa harkita sisätiloissa oveja jostain syystä uusittaessa...

Ehdottomasti kannattaa aina katsastaa vanhojen ovien kunnostettavuus ja/tai vaihto toiseen vanhaan oveen, mutta ellei kumpikaan ole mahdollista syystä X, niin nuo "mökkiovet" saattaa olla ihan silmään ja kukkaroon istuva ratkaisu :wink:
"Köyhän pitää osata kaikkea.."

"Älä koskaan tee tänään sitä, minkä voit jättää huomennakin tekemättä.."

"Ole säästäväinen, säästä itseäsi.."
Jokapaikanhöylä
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 791
Liittynyt: Pe Heinä 06, 2007 3:22
Paikkakunta: Oulainen
Paikkakunta: Oulainen

ViestiKirjoittaja jope päivämäärä Su Tammi 27, 2008 11:43

Mielestäni vanhan oven hankinta varsinkaan ilman siihen osuvia karmeja ei ole välttämättä se paras tapa. Sovitustyöhön menee aikaa ja energiaa sama tai enemmän kuin uuden tekemiseen. Jos kuitenkin löytää suoraan käyttökelpoisen oven niin sitten.
Jos päätyy uuteen oveen niin kyllä suosittelisin ostamaan kaupasta nykyisillä standardeilla,. Bulkkioven sovittaminen ja aukon korottaminen on helpompi ratkaisu kuin teettäminen omilla mitoilla. Jos valmisovi muuten sopii talon henkeen ja tarkoitukseen.
Asiaan vaikuttaa paljon myös työn kustannus. Jos itse tekee niin työn määrä on vapaampi. Jos pitää palkata joku tekemään niin ratkaisut olisi hyvä olla melko vähätuntisia.
Itse tehdessä ehkä paras tapa on korjata vanha ovi. Ei ole paha homma yleensä jos ovi ei ole kiero ja muutenkin ryhdissään. Uudet panelit,listat,potkulevyt ja helat. Reunat höylätään,särmät pyöristetään ja kolot kitataan. Maalia päälle ja hyvä tulee. Kiero tai vääntynyt ovi on vaikea korjata. Roskiin vaan.
shit happens
Käyttäjän avatar
jope
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 1467
Liittynyt: Ma Helmi 12, 2007 20:32
Paikkakunta: satakunta

ViestiKirjoittaja maanma päivämäärä Su Tammi 27, 2008 16:55

Jos vanhasta paneeliovesta tosissaan tykkää niin sisäpuolen paneelin voi irrottaa ja laittaa oven sisään uretaanilevyn. Myös yksilasinen kannattaa vaihtaa vastaavan kokoiseen lämpölasielementtiin. Jos ja kun samanlaista paneelia ei ehkä saa enää niin sisäpuolen voi muuttaa vaneri versioksi. Toinen vaihtoehto on vaihtaa molemman puolen paneelit.

Koreammat paneelit voi vaihtaa myös uuteen mökkioveen.

Tällaisia malleja on Turussa tarjolla http://www.nakolinna.com/03sisa.html
Myös karmipuuta saa kyseistä paikasta.
Käyttäjän avatar
maanma
Moderaattori
Moderaattori
 
Viestit: 2371
Liittynyt: Ma Tammi 10, 2005 22:21
Paikkakunta: 80m2, talo -48/50, pelletti, aurinko, sähkö, öljy
Paikkakunta: Turku

Seuraava

Palaa alueelle Remontointi yleisesti

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 19 vierailijaa