400V vikavirtasuoja

Keskustelu lämmitysjärjestelmien valinnasta ja huollosta, ilmanvaihdosta, putkisto- ja sähköremonteista ja muusta näihin liittyvästä.

400V vikavirtasuoja

ViestiKirjoittaja ip98 päivämäärä Su Loka 07, 2018 16:30

Autotallirakennukseen olisi tarkoitus saada 3 vaihe-vikavirtasuoja, tämän hetkinen kytkentä on 80-luvun alusta ja on seuraavanlainen.
Päärakennuksessa on pääkeskus (vanhat tulppasulakkeet), josta lähtee 3x20A sulakkeiden takaa kellarin välikoteloon 5x6s MMJ kaapeli. Ko. välikotelossa on PE ja N kiskot erillään ja kytketty täten myös N ja PE omiin rimoihin. Välikotelosta lähtee 3x6+6 maakaapeli autotallille, kotelossa on maakaapelin armeeraus liitetty vain PE kiskoon.
Autotallissa on oma ryhmäkeskus (vanhat tulppasulakkeet), jossa on N ja PE kiskot liitetty toisiinsa. Ryhmäkeskuksen perässä ei ole nollattuja pistorasioita vaan kaikkiin sähköpisteisiin menee 3-/5-johtiminen piuha.

Ja kysymys. Vikavirtasuojaa ei voine asentaa kellarin välikoteloon, koska lähtevä maakaapeli on vain 4-johtiminen?
Jos sen asentaa autotallille, niin miten kytketään, kun maakaapelissa ei ole erikseen N- ja PE-johdinta.

Lopullinen kytkentä jää sähkömiehelle (kun joskus sellaisen saisi paikalle pikkuhomman takia), mutta hyvä olla itsekin kartalla, kun aihe kiinnostaa.
Viimeksi muokannut ip98 päivämäärä Ma Loka 08, 2018 14:05, muokattu yhteensä 1 kerran
ip98
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 50
Liittynyt: Ti Syys 23, 2008 11:04
Paikkakunta: Harjavalta

Re: 400V vikavirtasuoja

ViestiKirjoittaja lmfmis päivämäärä Su Loka 07, 2018 20:19

Vanha kunnon potentialintasaus...sähkäris tekee ja mittaa. Ei kuulu tee-se-itse miehille...
Käyttäjän avatar
lmfmis
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 3364
Liittynyt: Pe Huhti 17, 2009 10:49
Paikkakunta: Espoo
Kotisivu: viewtopic.php?f=9&t=8430

Re: 400V vikavirtasuoja

ViestiKirjoittaja pvalila päivämäärä Su Loka 07, 2018 21:11

Sähkärin huoli tuo tosiaan on, mutta jos ihan vain vikasuojan järkevää paikkaa ajattelit, niin autotallin tulppamalliseen tauluun se kannattaa tunkea. Eka syy tähän on se, ettei ole kiva juosta puolen mailin lenkkiä asuintalon puolelle, kun vikavirtasuoja jostain pahastuu ja laukeaa.

Toinen juttu liittyy siihen, että vasta vikavirtasuojasta eteenpäin pitää maan ja suojamaan mennä eri piuhaa pitkin.

***********
Kuinka vikavirtasuoja sitten toimii? Normaalissa yksivaihelaitteessa on kaksi piuhaa, toista pitkin juoksee vaihe ja toinen on maa. Joka hetki kumpaakin pitkin kulkee yhtä suuri virta, täsmälleen yhtä suuri. Jos piuhojen jatkeena on viallinen laite (esim. kuori rikki, jolloin käyttäjän käsi osuu jännitteelliseen sisäosaan) saattaa osa laitteen sisällä olevasta virrasta karata väärää tietä ulos: tällöin maapiuhan ja vaiheen kautta ei enää kuljekaan yhtä suuri virta vaan virtojen erotus on yhtä suuri kuin tuo väärää tietä ulos karannut virtamäärä.

- Tyypillisesti noin 30 mA karkaaminen väärille poluille saa vikavirtasuojan laukeamaan.

Edellä selitetyn jälkeen on selvä, ettei rasiassa nollaaminen ole lainkaan sopiva temppu! Kun käyttäjä ottaa käteensä laitteen, jonka runko on maatettu, avautuu systeemiin kaksi rinnakkaista maadoitusreittiä: osa virrasta maadoittuu maapiuhan ja sähkötaulun kautta hallitusti mutta valitettavasti pieni osa virrasta maadoittuu käyttäjän kropan kautta ties minne.

- Tällöin vikavirtasuoja huomaa, etteivät vaihe ja maa ole enää yhtä suuria ja katkaisee virransyötön. Eli laitteiden käyttö onnistuisi vain niin, että käsissä ovat koko ajan kumihanskat, jotka estävät käyttäjän kautta maadoittumisen.

Sähköiskun pelkoa tällaisessa systeemissä ei ole, koska laitteen runko on tässäkin kytkennässä maapiuhan kautta vedettynä turvalliseen maapotentiaaliin: ongelmana on siis vain tuo vikavirtasuojan ei-toivottu laukeaminen.

(Jos jokin meni selostuksessa pieleen niin imfmis tai muut asian peremmin tuntevat korjatkoon)
Käyttäjän avatar
pvalila
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 17436
Liittynyt: Ke Joulu 06, 2006 16:54
Paikkakunta: Vantaa

Re: 400V vikavirtasuoja

ViestiKirjoittaja ip98 päivämäärä Ma Loka 08, 2018 8:21

Oppi se ojaan kaataa, eikö niin lmfmis? Sangen ärsyttävä asenne.

Mutta tuosta potentiaalin tasauksesta, onko se jokin kytkentätekninen juttu vai vaatiiko jotain isompia kaivuu-/asennustöitä? Tallirakennuksessa ei ole oikein mitään patteriputkia tai raudoitusrautoja tms. näkyvissä, joihin pääsisi käsiksi, jos se potentiaalin tasaus edellyttää sitä.
Autokatoksen kaivuutöissä huomasin, että tallille tuleva maakaapeli menee suojaputkessa, joten onko järkevämpää koittaa uittaa uusi kaapeli suojaputkeen (n.20m) vai saako tuosta täysin toimivan muilla keinoin? 4x6+6 on varmaan jo jäykkää tavaraa vedettäväksi putkeen (keltaista suojaputkea näytti olevan).
ip98
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 50
Liittynyt: Ti Syys 23, 2008 11:04
Paikkakunta: Harjavalta

Re: 400V vikavirtasuoja

ViestiKirjoittaja lmfmis päivämäärä Ma Loka 08, 2018 11:21

ip98 kirjoitti:Oppi se ojaan kaataa, eikö niin lmfmis? Sangen ärsyttävä asenne..


....hakee selkeästi tee-se-itse ohketta keskustelupalstalta ja kyseessä oikeasti vaarallinen osamista ja koulutusta vaativa juttua, niin...

... vastaus on kohdallaan :-D
Käyttäjän avatar
lmfmis
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 3364
Liittynyt: Pe Huhti 17, 2009 10:49
Paikkakunta: Espoo
Kotisivu: viewtopic.php?f=9&t=8430

Re: 400V vikavirtasuoja

ViestiKirjoittaja ip98 päivämäärä Ma Loka 08, 2018 14:03

Joo tottakai heti menen ja asennan kikkareet, joita en tunne, mitä ne vaatii ja miten ne vaikuttaa kaikkeen. :roll:
Poistin alkutopicista pari riviä, niin saat lmfmis mielenrauhan.
ip98
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 50
Liittynyt: Ti Syys 23, 2008 11:04
Paikkakunta: Harjavalta

Re: 400V vikavirtasuoja

ViestiKirjoittaja Reiska22 päivämäärä Ma Loka 08, 2018 14:07

Kyllähän tärkeintä on se, että tietää, mitä ei tiedä :roll:
1929 rakennettu hirsitalo, jossa on aikas paljon työnsarkaa.
Reiska22
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 63
Liittynyt: Su Tammi 18, 2015 17:11
Paikkakunta: Akaa

Re: 400V vikavirtasuoja

ViestiKirjoittaja Kervi päivämäärä La Loka 13, 2018 20:18

Välikotelolla PE-N yhdistys. Elikkä PEN syöttö sinne tallin ryhmyrille asti. Siihen ryhmyrin alle/viereen 4din kotelo johon tuo syöttö käännetään ja samaan koteloon tulee vikuri
Kotelolta 5x6 mmj ryhmyrille. 5x6:n Kevi kytketään vikurin tulopuolelle ja toinen pää ryhmyrin PE rimaan jos sitä ei ole se pitää lisätä.
Ja siellä ryhmyrillä pitää erottaa sieltä lähtevien ryhmien N ja PE johtimet omiin rimoihin muuten vikuri laukeaa.
Tuolleen se on helppo ja halpa tehdä eikä tartte kairailla reikiä sen ryhmyrin kanteen. Ja harvoin sinne vanhalle ryhmyrille se 4P vikuri mahtuu.
Kervi
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 22
Liittynyt: To Loka 19, 2006 21:30
Paikkakunta: Varkaus

Re: 400V vikavirtasuoja

ViestiKirjoittaja Labyrint64 päivämäärä Ti Marras 06, 2018 15:23

lmfmis kirjoitti:
ip98 kirjoitti:Oppi se ojaan kaataa, eikö niin lmfmis? Sangen ärsyttävä asenne..


....hakee selkeästi tee-se-itse ohketta keskustelupalstalta ja kyseessä oikeasti vaarallinen osamista ja koulutusta vaativa juttua, niin...

... vastaus on kohdallaan :-D


Kyllähän itse katselen netistä miten joku asia räjäytetään, mutta en ole itse räjäyttämässä mitään. On mielenkiintoista sivistää itseään ja ymmärtää asioita. Jotkut toiset pelkää jo asian tietämistä.
Sen, tekeekö joku itse jotain "kiellettyä", on hänen itsensä asia. Ei kenenkään neuvojan vastuulla. Ei tarvi pelätä minkäänlaista vastuuta, ei edes moraalista, vaikka neuvoisi täällä asioiden kysyjää.

Itse olen sähköalan koulutuksen saanut ja tutustunut myös putkimiehen. Sähköasennuksissa olen nähnyt sellaisia virityksiä että ymmärrän hyvin miksi alaa pyritään valvomaan. Ihan vaikka verkkojännitteisten osien suojaus teipillä on asia, jota ei pidä tehdä, mutta niin moni mukatietäjä tekee. Putkihommissa taas pelätään jotain mörköä, vaikka putkihommat saa tehdä itse ja järkeä käyttäen nekin saa tehtyä oikein ja turvallisesti. Silti täällä parempi neuvoa, mutta lukijan kannattaa muistaa että ihmisiä ne täälläkin kirjoittajat ovat ja jotkut jopa luulevat tietävänsä, vaikka eivät oikeasti tiedä ja neuvovat siksi väärin.
Labyrint64
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 775
Liittynyt: Ke Elo 22, 2007 9:01
Paikkakunta: Lahti

Re: 400V vikavirtasuoja

ViestiKirjoittaja Khyron päivämäärä Ke Marras 07, 2018 0:17

Labyrint64 kirjoitti:Sen, tekeekö joku itse jotain "kiellettyä", on hänen itsensä asia. Ei kenenkään neuvojan vastuulla. Ei tarvi pelätä minkäänlaista vastuuta, ei edes moraalista, vaikka neuvoisi täällä asioiden kysyjää.


Vaikka mää kannatankin tiedon jakamista niin ymmärrän sen jos joku tosta syystä ei halua omia tietojaan jakaa. Se että sää sanot ettei ole vastuuta ei vaikuta yhtään siihen tunteeko mahdollinen neuvoja vastuuta jos jotain sattuu, ihmiset kun tuntee joskus syyllisyyttä todella hassuistakin asioista.
Naulat tykkää kun niitä lyödään.
Khyron
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 715
Liittynyt: Pe Huhti 13, 2007 10:33
Paikkakunta: Turku
Paikkakunta: Turku

Re: 400V vikavirtasuoja

ViestiKirjoittaja kaarlomatias päivämäärä Su Marras 11, 2018 13:29

Tässä sähköasentajan vastaus. Vikavirtasuojaa ei pysty tässä tapauksessa asentamaan kellarin välikoteloon. Vikavirran asentaminen ja kytkeminen ei kuulu maallikon suoritettavissa oleviin sähköasennuksiin. Oletuksena, että kysyjä ei ole sähköasentaja.
Neuvoja kytkemiseen ei vain pysty antamaan keskustelupalstan välityksellä niin, että niistä voisi aukottomasti osata tehdä asennuksen oikein. Väärin tehty asennus on hengenvaarallinen ja osaamaton asentaja vaarantaa itsensä jo asentaessa.
PS. Kiinteistössä olisi hyvä jonkun ammattilaisen muutoinkin tarkistaa onko nollaukset tehty oikein.
kaarlomatias
Uusi jäsen
 
Viestit: 2
Liittynyt: Su Marras 04, 2018 13:59
Paikkakunta: Klaukkala


Palaa alueelle Lämmitys, ilmanvaihto, putket ja sähkö

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa