Saunan tervatuoksut?

Rintamamiestaloista ja muusta

Saunan tervatuoksut?

ViestiKirjoittaja itokt päivämäärä Ma Marras 27, 2017 0:19

Onko saunoihin myytävät tervatuoksut aitoon tervaan pohjautuvia ja voiko niitä tehdä itse? Kaupan litrahinta on melkoinen ja mieluummin näitä tekisi itselle, jos se vain helposti onnistuu.
itokt
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 166
Liittynyt: To Kesä 10, 2010 17:46
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Saunan tervatuoksut?

ViestiKirjoittaja lehmikangas päivämäärä Ma Marras 27, 2017 22:13

Voi tietenkin tehdä itsekin jos innostusta riittää. Liekö löytisi jo netistä reseptejä että pääsee alkuun, muutamia vuosia sitten yritin turhaan etsiä. Mutta kokeilin silti.

Mielestäni omaan käyttöön tehdessä ei kannata yrittää liian tiivistettyä tehdä. Itse tein mäskin missä oli koivun lehtiä mahlassa ja lorautin päälle tervaa. Mitään suhteita en osaa sanoa. Annoin tekeytyä muutaman päivän. Lisäsin vettä ja suodatin kankaan läpi. Pidin löylytellessä tuoksua parempana kuin kaupan tuotteissa, mutta hieman jäi sellainen ylimääräinen jälkikäry kun aine "paloi" kivillä. Ehkä pitäisi saada paremmin suodatettua aivan kaikki kiintoaines pois.

AIhe kiinnostaa. Onko muilla vinkkejä?
lehmikangas
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 1029
Liittynyt: Ma Maalis 08, 2010 14:29
Paikkakunta: Oulu

Re: Saunan tervatuoksut?

ViestiKirjoittaja itokt päivämäärä Ma Marras 27, 2017 23:07

Olen yrittänyt itsekin löytää ohjeita, mutta eipä tunnu olevan. Tavallisen tervan käytössä jää mietityttämään, että onko siinä haitallisia haihtuvia yhdisteitä, jotka on esim. kaupallisissa tuotteissa poistettu?
itokt
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 166
Liittynyt: To Kesä 10, 2010 17:46
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Saunan tervatuoksut?

ViestiKirjoittaja MarkusT päivämäärä Ti Marras 28, 2017 12:17

Itse lopettaisin kiukaalle "ylimääräisten" litkujen kylvämisen. Jos tervan tuoksua haluaa niin miksei esim. tervalla valeltu puu,köysi katonrajaan tms. lähtee vieno juuri sopiva tuoksu saunan lämmetessä. Onko se sitten terveellistä, wikipediahttps://fi.wikipedia.org/wiki/Terva: "Kivihiiliterva sisältää lukuisia karsinogeenisia aineita. Maaöljyterva on haitallista jo hengitettynäkin. Mäntytervan perisuomalaisena ja yleisesti miellyttävänä tunnettu tuoksu ei sen sijaan ole luonnollisissa määrissä (kuten tervatussa veneessä oleskellessa) lainkaan haitaksi" tiedä sitten.
Kirjoitusten oikeellisuudesta niin tiedä, mutta parhaani mukaan arvailen.
MarkusT
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 93
Liittynyt: Pe Marras 06, 2009 21:22
Paikkakunta: Oma tupa

Re: Saunan tervatuoksut?

ViestiKirjoittaja juha1 päivämäärä Ti Marras 28, 2017 20:37

yks tuttu neuloi jotain pusseja jonne laittoi koivunlehtiä. itellä jäi aikanaan saunaremontissa lämpöhaapaa lauteista hukkapätkinä. siinä oli mukava tuoksu. puupala veden sekaan joksikin aikaa ja mukavat tuoksut tuli saunaan. lehtikuusen puhtaasta pätkästä/juurakosta tuli sama homma.

paras tuoksu kuitenkin on ollut aikanaan ulkosaunassa, juuri kun tehtiin uudet seinät tuppeen sahatusta lehtikuusesta. matala lämpö ja kosteat löylyt, niin johan tuoksui mukavasti. :-D
sen siitä saa kun ei ole rakennusmies, joutuu pähkäilemään ja kyselemään tyhmiäkin..
juha1
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 637
Liittynyt: La Marras 27, 2010 19:17
Paikkakunta: kemistä 11km etelään...


Palaa alueelle Yleistä höpinää

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa