Nykymeno

Rintamamiestaloista ja muusta

Nykymeno

ViestiKirjoittaja Lerssinen päivämäärä Pe Huhti 28, 2017 6:53

Onko tämä tosiaan tätä nykypäivänä ?

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2017042 ... yt_desktop
Rakennuksen vanhemman osan alle olisi ollut mahdollisuus päästä ryömintäluukusta, mutta ostajilta ei voida oikeuden mukaan vaatia, että he suorittaisivat alapohjan tarkastuksen luukun kautta ennen kauppaa.
Käyttäjän avatar
Lerssinen
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 376
Liittynyt: To Touko 31, 2012 22:21
Paikkakunta: Oulainen

Re: Nykymeno

ViestiKirjoittaja 1Artist päivämäärä Pe Huhti 28, 2017 9:03

Ei ole todellista. Lisäksi:
Kaupanteon yhteydessä kosteus- ja salaoja-asiat olivat olleet yleisesti esillä, mutta ostajat eivät voineet havaita virheitä normaalissa kaupan yhteydessä tehdyssä tarkastuksessa, hovioikeus totesi.

Ei ole myyjällä mitään suojaa talokaupoissa. Olivat kuitenkin melkein neljä vuotta asuneet. Ei pitäisi vanhalla talolla olla mitään takuita enää.
1Artist
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 16
Liittynyt: Ma Touko 16, 2016 0:02
Paikkakunta: HML

Re: Nykymeno

ViestiKirjoittaja ramirez päivämäärä Pe Huhti 28, 2017 22:15

VMP
ramirez
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 648
Liittynyt: Ti Maalis 30, 2010 19:05
Paikkakunta: Rautajärvi > Luopioinen > Nykyinen Putinlandia
Paikkakunta: Rautajärvi
Kotisivu: http://www.helevetintunarit.com/

Re: Nykymeno

ViestiKirjoittaja Rosvolinna päivämäärä La Huhti 29, 2017 10:34

Käsittämätöntä. Molempien osapuolten pitäisi myyntihetkellä tajuta, että on kyse vanhasta rakennuksesta....

vai pitäiskö minunkin piipata, kun ei ole salaojia ja kellariin saattaa tulla vettä muualtakin kuin vesijohtoputkesta. Vasta kymmenes vuosi menossa ja "virheet" alkavat löytyä :)

Kauppahinnan tulee olla suhteutettu vanhan talon luonteeseen. Maa-alastahan näissä maksetaan.
Hyvä talo tulee pystyä hävittämään biojätteen seassa
Käyttäjän avatar
Rosvolinna
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 333
Liittynyt: Pe Loka 05, 2007 23:53
Paikkakunta: Vihti & Parainen

Re: Nykymeno

ViestiKirjoittaja PetteriKivimäki päivämäärä Su Huhti 30, 2017 12:16

Talokauppoja ja niissä ilmenneitä reklamaatioaiheita "sattuneesta syystä" vähän tuntevana ei niinkään käsittämätöntä: laki lähtee näissä asioissa siitä, että myyjä on vastuussa myymästään tuotteesta piste. Eli ostaja on se, joka kusetuksesta tai myyjän tai myyjän/ostajan tietämättömyydestä eli "salaisesta virheestä kiinteistökaupassa" kärsii ja myyjän on se korvattava, joko sopimuksen perusteella tai oikeuden päätöksellä:

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1995/19950540

Joten jos talon myy, niin joka ikinen vika ja korjaustarve (je ehkä epäilyskin) on eriteltävä kauppakirjan liitteeseen. Silloin astuu voimaan myös ostajan selvilleottovelvollisuus, johon esimerkiksi ratkesi ns. Case Kataja hänen tappiokseen.

Ja esimerkki siitä miten taloa EI myydä: hyvä kaverini oli ostamassa tästä lähistöltä taloa, jota pyysi minut katsomaan. Peruskuntoinen rintamamiestalo hyvällä alueella ja omistaja lohkoo tontin ja rakentaa itse toiselle puolelle isoa tonttia uuden talon. En muista oliko kuntotarkastusta tehty vai oliko se tehtävissä jos kauppoihin päätyisivät.

Epäilin talossa pahaa, koska ikkunat olivat kaikki auki ja lattia notkui huomattavasti toisessa päässä taloa. Katsoin ulkopuolelta, ja sillä puolella ei ollut rännejä ja betoni näytti leväiseltä ja maaperä oli kostea. Talon alle oli todella vaikea päästä ja nähdä, mutta kaivoin autosta haalarit ja onnistuin yhdestä portaiden alle piikatusta pienestä raosta könyämään ryömintätilaan. Koko alapohja oli homeessa ja myös ryömintätilan maaperässä oli voimakas haju ja kasvustoa. :shock:

Alapohjaa oli korjattu yhdestä kohdasta ja siellä oli myös pino painekyllästettyä lautaa odottamassa jotain, joten myyjäosapuolella on 100% varmuudella tieto, miltä alapohjassa näyttää ja tuoksuu. Silti oli myymässä taloa "peruskuntoisena". Ihan täyttä kusetusta siis. Näytin iPhonella ottamiani kuvia jakkupukukiinteistövälittäjälle, joka irvisti inhosta ja sanoi "No ei sit ku reipasta tarjousta tulemaan".

Tuollaisen talon myyjä suorastaan kerjää verta nenästään. En tiedä menikö talo kaupaksi, mutta nyt siellä on opiskelijoita vuokralla ja minkäänlaisia remonttihommia ei ole talon ympärillä näkynyt.

Tämä ei muuten ole ainoa esimerkki luokattoman huonosta myynnistä - oikeastaan päinvastoin. 6-7 vuotta sitten kun taloa itselleni etsin, niin melkein kaikissa vanhoissa taloissa oli jotain enemmän tai vähemmän viturallaan ja siitä huolimatta myynnissä oli "remonttitaitoiselle" ihana koti.
Jumalauta, saunan takana on tilaa!
Ensi kesänä teen sinne kasvimaan.
Käyttäjän avatar
PetteriKivimäki
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2045
Liittynyt: To Touko 17, 2007 11:32
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Nykymeno

ViestiKirjoittaja PetteriKivimäki päivämäärä Su Huhti 30, 2017 12:27

Mutta tuohon Iltalehden juttuun vielä: Maakaaren 22. pykälä kyllä ilmoittaa selvällä suomella:

Ostajan tieto virheestä

Ostaja ei saa laatuvirheenä vedota seikkaan, joka olisi voitu havaita kiinteistön tarkastuksessa ennen kaupan tekemistä. Ostajalla ei ole velvollisuutta ilman erityistä syytä tarkistaa myyjän kiinteistöstä antamien tietojen paikkansapitävyyttä eikä ulottaa tarkastusta seikkoihin, joiden selvittäminen edellyttää teknisiä tai muita tavanomaisesta poikkevia toimenpiteitä.


Eli jos talo on kosteusvaurioitunut alapohjastaan eikä myyjä ole sitä ilmoittanut eivätkä hönöt ostajat huomanneet alapohjaa tarkistaa, niin kyllä maalaisjärki sanoo, että vika on molemmissa. Mutta niinkun sanottu:

17 §
Laatuvirhe

Kiinteistössä on laatuvirhe, jos:

1) kiinteistö ei ominaisuuksiltaan ole sellainen kuin on sovittu;

2) myyjä on ennen kaupan tekemistä antanut ostajalle virheellisen tai harhaanjohtavan tiedon kiinteistön pinta-alasta, rakennusten kunnosta tai rakenteista taikka muusta kiinteistön laatua koskevasta ominaisuudesta ja annetun tiedon voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan;

3) myyjä on ennen kaupan tekemistä jättänyt ilmoittamatta ostajalle sellaisesta tyypillisesti myydyn kaltaisen kiinteistön käyttöön tai arvoon vaikuttavasta 2 kohdassa tarkoitetusta ominaisuudesta, josta myyjä tiesi tai hänen olisi pitänyt tietää, ja laiminlyönnin voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan;

4) myyjä on ennen kaupan tekemistä jättänyt oikaisematta havaitsemansa ostajan virheellisen käsityksen jostakin kiinteistön ominaisuudesta, joka vaikuttaa kiinteistön soveltumiseen aiottuun käyttöön; tai

5) kiinteistö salaisen virheen vuoksi poikkeaa laadultaan merkittävästi siitä, mitä myydyn kaltaiselta kiinteistöltä voidaan kauppahinta ja muut olosuhteet huomioon ottaen perustellusti edellyttää.

Ostajalla on virheen perusteella oikeus hinnanalennukseen tai, jos virhe on olennainen, oikeus purkaa kauppa. Ostajalla on lisäksi 1 momentin 1–4 kohdassa tarkoitetun virheen perusteella oikeus saada korvaus vahingostaan.


Mikähän tuossa laissa muuten on kiinteistöä myyvien tai kiinteistövälittäjien niin vaikeaa ymmärtää?
Jumalauta, saunan takana on tilaa!
Ensi kesänä teen sinne kasvimaan.
Käyttäjän avatar
PetteriKivimäki
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2045
Liittynyt: To Touko 17, 2007 11:32
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Nykymeno

ViestiKirjoittaja lmfmis päivämäärä Su Huhti 30, 2017 16:23

Niin, nämä on hankalia. Ostajan pitäisi ymmärtää vanhan talon haasteet ja myyjän pitää olla avoin ongelmista.

Juuri kävin laajalahdessa katsomassa rintsikkaa, itse isäntä tehnyt ja remontoitu, rakenteita muutettu ilman suunnitelmia, kosteat tilat tehty suorastaan väärin...mutta ihan romanttinen oli.

Sanoin välittäjälle ettet voi tätä näin myydä jos rakenteet on muutettu ilman lupia ja suunnitelmia ja mitään mainintaa asiasta ei ole..

No, joku sen sitten osti :roll:
Käyttäjän avatar
lmfmis
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 3490
Liittynyt: Pe Huhti 17, 2009 10:49
Paikkakunta: Espoo
Kotisivu: viewtopic.php?f=9&t=8430


Palaa alueelle Yleistä höpinää

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa