Mökin kunnostus

Rintamamiestaloista ja muusta

Mökin kunnostus

ViestiKirjoittaja zaleo päivämäärä Ma Kesä 20, 2016 20:42

Tää ehkä olisi voinut henkireikäänkin laittaa, mutta vielä ei ahista yhtään, niin olisi ollut liioittelua. Kuhan vähän kertaan mitä tein oikein ja mitä väärin ja muuta turhaa jorinaa.

2016 helmikuussa alussa päätin alkaa mökin kunnostuksen, homeen haju tuli todella vahvasti sisään, leudon talven takia varmaan.

alkutilanne oli olohuoneen osalta:
Kuva

ja keittiön osalta (2010 myyntikuva)
Kuva

Eipä tuossa muu auttanut kuin alkaa siivoamaan ja raivaamaan kamoja ulos, sen kun oli saanut tehtyä, piti poistaa "turha" väliseina olkkarin ja keittiön välistä. Sillä ajatuksessa oli tupakeittiö.
Keittiökalusteet lensi päivässä ulos, mutta auta armias kun lattian muovimatto oli liimattu kiinni vaneriin ja se vaneti oli hakattu niin kovaa kiinni että taisi tekijä pelätä hurrikaania. Sen joutui poistaa jalkapallon kokoisissa paloissa sorkkaraudalla, otti varmaan sellaisen 8 työuntia ja ... joka on siis ihan saatanasti kun keittiö kuitenkin on vain 3*3m kokoinen ja puolet ajasta oli kaveri mukana.


Eka kuva eteisen ovelta ja toinen olkkarin perältä:
Kuva
Kuva

Kiitokset siitä ettei ole kunnon varastoa, työmaalla on pyykkilautaa, keittiötuoleja ja jalkalamppua turhan panttina... Olisi ollut paljon nopeampi jos olisi saanut täysin tyhjäksi
Viimeksi muokannut zaleo päivämäärä Ti Kesä 21, 2016 18:02, muokattu yhteensä 3 kertaa
zaleo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 154
Liittynyt: La Heinä 25, 2015 8:46
Paikkakunta: Vantaa

Re: Mökin kunnostus

ViestiKirjoittaja zaleo päivämäärä Ma Kesä 20, 2016 20:52

Tänään sitten keksin miksi lattia notkui, kuvassa 2*8" parru, josta laho vienyt puolet kivijalan kohdalta (imuroin pölyt pois) en kaivanut yhtään. Sorkkarauta meni painamalla läpi palkin alareunasta :D

Kuva
Kuva


Noh, ihme kyllä... sivussa oleva 4*4 alaparru jonka päällä seinä on, oli täysin ehjä, epäilen että se on korjattu jälkikäteen :o

lautoja joiden päällä purut on olleet meni tuollaiseksi jauhoksi kun vähän kädellä puristi:
Kuva


Tarkoituksena oli siivota ja imuroita koko purutila, mutta siinä kävely alkoi olla vaarallista, laudat kun ei olleet kiinni enään missä palkkin lahottua alareunasta niin pahasti:

hauskana featurena alapuolen laudoitus on tuettu samalle tasolle jossa palkit on, joten se taivuttaa kaikkia lautoja parisenttiä ylöspäin joka tehnyt sen että seuraavan tukipalkin kohdalla osa laudoista on korkannut irti. kuvasta myöskin näkee nelosnelosen alapuolen, se on jälkikäteen laitettu sokkelin alle ettei lattia vajoaisi niin paljoa.

Pääsempähän vähän helpommin sokkeliin, ei tartte ryömiä kissaluukun kautta enään:
Kuva
zaleo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 154
Liittynyt: La Heinä 25, 2015 8:46
Paikkakunta: Vantaa

Re: Mökin kunnostus

ViestiKirjoittaja zaleo päivämäärä Ti Kesä 21, 2016 17:52

Noniin, uusi päivä taas pulkassa ja vähän alkaa vaikuttamaan siltä että kosteus joka on lahottanut puut, ei ole tullutkaan maasta, sillä alhaaltapäin kun tuo rakenne on ollut lauta - bitumipahvi - puru - lauta, niin bitumipahvin alapuolella kellarin puolella on kohtuu tervettä puuta, mutta bitumipahvin päällä on ihan lahoa. Epäilen että alapohja ollut talvella *kylmä* ja kämppä hengittänyt purujenläpi ja kosteus kondensoitunut purujen sisään bitumipahvia myöten... tai sitten siellä ollut pahempi vesivahinko mitä sanoivat:

Kuva
Kuvasta näkee vielä vähän bitumipahvia 2*8 tuumasen palkin ja laudoituksen välissä, olin melkein keikki jo repinyt pois ennen kuvan ottoa.


Tämä osoittaa sen, että jollain on ollut mielikuvitusta (ja vähän rahaa) kun on uusinut tuuletusaukkojen ritilöitä, rautalangalla kiinni harjateräksessä, joka painaa senverran että vetää luukkua kiinni seinään, suomaa oikealla puolen on laitettu joku pussi vielä väliin että saa vähän extra kiristystä! :D
Kuva


pätkä tukipalkkia (käännettyna kuvaustavarten päällensa, eli alapohjaanpäin oleva laudoitus ylöspäin:
Kuva


ja sitten kellaritilan betonilattian päällä ollut laudoitus oli niin mätä, etten voinut lautoja liikuttaa yhtään, vaan ne varisi ihan pölyksi :
Kuva


Mutta kyllä se tästä... *onneksi* on 4*8m kokoinen mökki vain, duunin määrä ja materiaalin hinta voisi ahistaa jos olisi 8*8 mökki :)
Kuva
zaleo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 154
Liittynyt: La Heinä 25, 2015 8:46
Paikkakunta: Vantaa

Re: Mökin kunnostus

ViestiKirjoittaja zaleo päivämäärä Ke Kesä 22, 2016 17:28

Noniin, uusi päivä ja uudet viat ^^

Kuten jo aiemmin olin huomannut, niin kyllä se oli vain sellainen juttu, että kivijalka ja piippu on pysynyt toisiinsänähden paikoillaan, mutta lattia perkule vajonnut:
Kuva

Luulin ennen remonttia että kivijalka laskenut suhteessa piippuun, mutta koska tuossa kohtaa lattian tuet on piipunjalassa ja seinanviereltä kadonnut monta tuumaa tukien alta, niin se vaikutti just siltä että piippu olisi noussut, sen kohdalle oli tullut kauhea muhku. Illalla kun käveli sänkyyn joka oli just kohdilla, tuntui että olisi kännissä kun lattia 60cm matkalta nouseekin yht'äkkiä monta tuumaa :D

Purkukin edistyi vähäisen. Nyt vain pitäisi alkaa tuumimaan mitä helvettiä teen piipunjalalle... jos se ei olekkaan nyt noussut, niin teoriassa sitä ei tarvitsisi kokonaan poistaakkaan, mutta onko siinä vaaransa että keskellä taloa on 2,5*3m betonomöhkäle jonka päällä lattia lepää?
Kuva

Kuvasta ei saa oikein selvää, mutta se piipun jalka menee ihan takaseinään ja imuri on vielä piipunjalan päällä.

Taaempana vasemmassa ylänurkassa näkyy kellarin kattoa.

Jos jotain positiivista tästäpäivästä pitäisi löytää, niin muutama paikka seinällä mitä pelkäsin, ei ollutkaan täysin lahoja, vaan vasaralla kun koputti nelosnelosta, se antoi kohtuu tuiman paukauksen :cool:
zaleo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 154
Liittynyt: La Heinä 25, 2015 8:46
Paikkakunta: Vantaa

Re: Mökin kunnostus

ViestiKirjoittaja zaleo päivämäärä La Kesä 25, 2016 20:33

Noniin, kokopäivän juonut ja ketjusaha laulaa! ...Ikävä kyllä alkoholittomia ja oneksi vain mökin sisällä sahalla riehun!

Mutta, nyt tuli vastaan jotain... en tiedä pitäisikö ahistua vai ilahtua

Kuva
Kuva
Kuvasta näkee selvästi(minusta ainakin) että ennen kuin alapuolen laudoitus on tehty, ne tuet on olleet jo lahot...

Elikka 2*8" kannattimen sivuun on naulattu vain 2*4" ja siihen tehty uusi pohja jonka päällä purut on, olen melkein varma että tuo kakkosnelonen on uudempaa sarjaa, tuskin vain toinen voi tuollai lahota?


Myöskin piipun juuri on vähän omituinen:

Kuva

Tuonne on tehty tuollainen spiraali, josta ilma ei varmasti vaihdu mihinkään. Voisin kuvitella että siellä spiraalin lopussa olisi aikoinaan ollut joku imuaukko savupiippua pitkin katolle, mutta nyt sinne vain jää tuollainen koukero ja kuten kuvasta näkyy. varsinkin kun ottaa huomioon miten pitkällä tuuletusaukko on spiraalin lopusta.

Mitäs luulette, jos en poista muuria välistä, kannattaisiko siihen kuitenkin vetää timantilla puoleen väliin 100mm reikiä 3-4 kpl?
zaleo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 154
Liittynyt: La Heinä 25, 2015 8:46
Paikkakunta: Vantaa

Re: Mökin kunnostus

ViestiKirjoittaja zaleo päivämäärä Su Kesä 26, 2016 19:34

Nyt on tuuria matkassa: http://tmp.1g.fi/kuvat/ok/pois/talo/ala ... 26_002.mp4

Olin ihan paniikisa että joudun koko mökin rungon korjata, mutta nähtävästi se onkin paremmassa kunnossa kun näytti.
On siellä silti muutama halkeama josta kosteus mennyt ylös runkoon, en sitten tiedä pitäisikö tuossavain leikkiä hammaslääkäriä ja jyrsiä huonot pois vai onko tuosta sitten haittaa, kuhan halkeaman saa kuntoon.
Kuva

Mutta mitään erikoista ei tullut tänään tehtyä, onneksi kaveri tuli auttaa ja saatiin yhdessä kaikki puutavara kannetua pois kellarista.
zaleo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 154
Liittynyt: La Heinä 25, 2015 8:46
Paikkakunta: Vantaa

Re: Mökin kunnostus

ViestiKirjoittaja zaleo päivämäärä To Kesä 30, 2016 17:25

Ostin tuossa bilteman piikkaimen kun monet sanoivat että se on parempi kuin ne halvat joissa on nestemmäistä öljyä (tässä rasvaa).
Kuva

Paha sanoa, mutta kyllä se aika pehmeästi tuohon säästöbetoniin upposi :D
Kuva

Hiton kova homma kantaa ämpareillä rementtijätettä ulos, pitäisi olla joku pieni hihnakuljetin.

edit, lisää kamaa:
Tuli sitten mentyä vielä uudestään kämpälle ja nyt on piikattu koko piipunjuuri.. positiivista oli se ettei se ollut mitenkään kiinni kivijalassa, vaan lähti irti kuin veitsellä leikaten:
Kuva

nyt on koko piipun alalta sellainen vähintään laudan verran piikattu, 15cm varmaan riittää ilmaraoksi lattiaan?
Kuva
zaleo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 154
Liittynyt: La Heinä 25, 2015 8:46
Paikkakunta: Vantaa

Re: Mökin kunnostus

ViestiKirjoittaja lehmikangas päivämäärä To Kesä 30, 2016 22:18

Itse en ainakaan jättäisi ilmarakoa lattian alle. Liikkumaan pääsevä ilma jäähdyttää. Jos pelkää että kosteus nousee, niin koittaisin keksiä sen hallintaan jotain muuta millä mieltään rauhoittaa.
lehmikangas
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 1034
Liittynyt: Ma Maalis 08, 2010 14:29
Paikkakunta: Oulu

Re: Mökin kunnostus

ViestiKirjoittaja zaleo päivämäärä Pe Heinä 01, 2016 8:15

lehmikangas kirjoitti:Itse en ainakaan jättäisi ilmarakoa lattian alle...


Nooh, nyt puhutaan kuitenkin rossipohjaisesta rakennuksesta, niin 70% lattiasta on muutenkin ilmassa.
zaleo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 154
Liittynyt: La Heinä 25, 2015 8:46
Paikkakunta: Vantaa

Re: Mökin kunnostus

ViestiKirjoittaja lehmikangas päivämäärä La Heinä 02, 2016 23:43

Olen lukenut kirjoituksesi täällä ja kannustan perehtymään erilaisiin ratkaisuihin ennen lopullista päätöstä miten remontin toteutat.

Mutta ilmeisesti olin ymmärtänyt väärin tuon piipun juuren. Käsitin että se nousee joka tapauksessa niin ylös, että yläpinta jää eristeiden sisään. Jos se jää rossipohjan tuulettuvaan osaan, niin eihän sillä sitten ole väliä. Jos jää eristeen sisään, niin en näe edelleenkään syytä jättää eristeen ja lattiapinnan väliin ilmarakoa.
lehmikangas
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 1034
Liittynyt: Ma Maalis 08, 2010 14:29
Paikkakunta: Oulu

Re: Mökin kunnostus

ViestiKirjoittaja zaleo päivämäärä Su Heinä 03, 2016 1:30

lehmikangas kirjoitti:Olen lukenut kirjoituksesi täällä ja kannustan perehtymään erilaisiin ratkaisuihin ennen lopullista päätöstä miten remontin toteutat.


Joh, harmi vain kun ei ole yhtä totuutta jonka voisi ottaa omaan käyttöön... mutta sen olen oppinut että en varmasti tee vesitiivista alapintaa rossipohjaiseen taloon... vaikka ideana se onkin hyvä ja estää kosteuden nousun eristeisiin, mutta nykyinen kun oli niin tehty ja täysin laho, niin en ota riskiä tekemällä samankaltaista.

Osa vannoo yläpintaan kosteuseristystä (muovi) ja osa sitten vannoo hengittävien materiaalien nimeen... ARGH, no onneksi lattian osuus on vasta parinviikon päästä, nyt tämäviikko menee kivijalan korjaamisen merkeissä.


...ja se vanha piipunjuuri oli osittain sillä tasolla että menee muutaman sentin "eristeiden sisään" ja osa juuresta meni parisenttiä lattian alapinnan alle, niin piikkasin sitten pois ja valan siihen tasaisen pinnan johon voin laittaa tuet lattiaa varten jos on tarvetta.
zaleo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 154
Liittynyt: La Heinä 25, 2015 8:46
Paikkakunta: Vantaa

Re: Mökin kunnostus

ViestiKirjoittaja zaleo päivämäärä Su Heinä 03, 2016 16:12

Noniin, kävin vähän heittämässä piikatun piipunjuuren päälle betonirautaa, todellakin "heittämässä", kauniinpaakin voisi olla. pituus suunnassa taisi olla 10mm tankoa, sitten siellä on jotain pätkiä 8mm tankoa ja sitten 6mm tankoja porattu vanhaan betoniin, olisin kaiken tehnyt 10mm kamasta, kun oli sellaisia vanhoja purettuja kasa, mutta sitä ei saanut käsin taivutettua vaikka miten perkeletta manasi.

Vähän epäilytti oma muotti, mutta kun oli vain 20cm korkea valu, otin riskin :)
tein ihan 2m*50cm kehikon laudasta, laitoin sen oikealle korkeudelle vatupassilla ja ammuin pystyyn laudan pätkiä, sitten kiviä päälle ja reunat ulkopuolelta macroflexillä, se tarttui aika hyvin kiveen kun kostutti vähän. Sisäpuolelta sitten puukolla liiat pois.

Tiedän ettei tosta tule kaunista, mutta talon alla kun se on niin kiinnostus uhrata yhtään ylimääräistä aikaa oli vähän vähissä :p

Kuva
Kuva

Kuva


Pitää sitten muistaa että toi tukee nykyään vain alapohjaa, joten mitään massiivisia kestävyyksiä ei tarvitse... ja edellinen oli kestänyt vuodesta 52 ja löysin 3kpl metrinmittaista 6mm harjaterästä, yhden vesiputken ja 2 lattaraudan pätää valusta, vesiputkestakaan en ole varma, toimiko "valuteräksena" vai olivatko vain valaneet piipunjuuren vesiputken kohdalle :D
Viimeksi muokannut zaleo päivämäärä Ma Heinä 04, 2016 22:25, muokattu yhteensä 1 kerran
zaleo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 154
Liittynyt: La Heinä 25, 2015 8:46
Paikkakunta: Vantaa

Re: Mökin kunnostus

ViestiKirjoittaja zaleo päivämäärä Ma Heinä 04, 2016 22:22

Noniin, päivä alkoi valumuotin poistamisella, ajattelin että lähtee helpoiten kun ottaa asap pois. Rumahan tuo on kuin mikä ja vinokin vielä... mutta onneksi jää sokkelin alle piiloon! :D

Aloin miettimään että miksi helvetissä tein siitä 50-60cm leveän, 10 cm olisi riittänyt kun siihen tulee vain alapohjan tuet päälle :o

Kuva

Sen jälkeen piti alkaa sokkelin halkeamia paikkailemaan, pahin oli tietenkin portaiden takana (talvella lumi menee sinne aika hyvin, ja se on kapea 1cm rako, olisi pitänyt peittää jollain, ihan täynnä haisevia lehtiä), sen olisi ehkä saanut korjattua sisäpuolelta, mutta päädyin sitten portaiden purkamiseen... en tiedä oliko fiksua, mutta nyt se on aloitettu:
Kuva

Hitto mikä duuni, tuossa kuvassa ei ole vielä isoja kiviä näkyvillä, mutta sieltä kun tuli sellaisia 12l sangon kokoisia pyöreitä, selkä alkoi sanoman vastalauseita :D
zaleo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 154
Liittynyt: La Heinä 25, 2015 8:46
Paikkakunta: Vantaa

Re: Mökin kunnostus

ViestiKirjoittaja zaleo päivämäärä Ti Heinä 05, 2016 21:10

Pientä mokaa meinasi tulla

Luulin aina että kauhea lahon/homeen haju tuli talon alta kissaluukun kautta, mutta kun aloin seuraamaan tuota halkeamaa:
Kuva

sen toisella puolella kun oli ulkoportaat, niin ulkoportaiden ja sokkelin väliin oli jätetty laudoitus ja se oli vuorattu betonilla umpeen, se vuoraus oli murtunut ja siitä se haju nähtävästi oli tullut eikä sokkelista:
Kuva

vasemmassa reunassa kaiteen takana näkyy sokkelin reunassa kulkeva koheuma, sen alla oli ihan märkä *haiseva* laudoitus, ja koska tuo "holvi" oli murtunut, se haisi todella vahvasti ovella, ja varmaan haju mennyt sitten oven alta myös sisään ja suoraan olkkariin...


Noh, onneksi löytyi, aluksi ajattelin etten koske portaisiin vaan piikkan auki sisäpuolelta vain ja valan betoniin... ;D
zaleo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 154
Liittynyt: La Heinä 25, 2015 8:46
Paikkakunta: Vantaa

Re: Mökin kunnostus

ViestiKirjoittaja zaleo päivämäärä Ke Heinä 06, 2016 20:41

Piti käydä ostamassa uudet kottikärryt kun vanhat hajosivat... k-raudasta 94€ jotkut 'kuulemma hyvät'. Sitten kävin biltemassa ostamassa hitsausinvertterin ja samalla korjasin vanhat bauhausin kärryt. Nyt pitäisi päättää luotanko omaan hitsaukseeni ja palautan ostamani kottikärryt (muoveissa vielä)


Piikkasin halkeaman auki ja kemiallisella 2 komponentti ankkurikiinnikkeellä laitoin vähän harjateröksiä reunoille.
Kuva

Huonoimmillaan yksi harjateräs uppoaa vain 4cm, mutta ompahan henkisenä tukena. Olisi varmaan pitänyt rohkeasti piikata isompi railo, jotta olisi päässyt poraamaan kunnolla.

Huomenna sitten laitan vähän lisää terästä ja valan umpeen. Ehkä pitää, ehkä ei...
zaleo
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 154
Liittynyt: La Heinä 25, 2015 8:46
Paikkakunta: Vantaa

Seuraava

Palaa alueelle Yleistä höpinää

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 12 vierailijaa