Suuri paistinpannukeskustelu

Rintamamiestaloista ja muusta

Re: Suuri paistinpannukeskustelu

ViestiKirjoittaja Kiwikasa. päivämäärä Ti Syys 25, 2012 12:17

Jaahas ja parikuukautta vanha matador lähtee postissa tehtaalle.
Rupes kaikki tarttumaan kiinni, kerpeleen kalliskin vielä. Saas nähdä hyvittävätkö mitenkään, luulisi... :roll:
Ei se mene kuin elokuvissa...
Käyttäjän avatar
Kiwikasa.
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 396
Liittynyt: Pe Joulu 17, 2010 22:38
Paikkakunta: Janakkala

Re: Suuri paistinpannukeskustelu

ViestiKirjoittaja Kuvaja päivämäärä Ti Syys 25, 2012 12:32

Valurautapata ja -paistinpannu. Joku pinnotettu aamun munakkaiden paistoon. Kunnolliset (ja terävät) veitset. Ja mielellään oma keittiö... Tällä hetkellä keittiö väliaikaisesti yläkerrassa. Jahka alakerta valmistuu, niin sinne sitten. Tiilestä muurattu puuliesi uuniluukulla...hmmm. Yritän vielä neuvotella, että se olis minun keittiöä ja rouva voisi käyttää yläkerran keittiötä ruaan laittoon. Emme mahdu samaan keittiöön. Erillainen tyyli laittaa ruokaa ja eri käsitys välineiden huollosta/säilytyksestä/ym.... Pitäähän sitä jotain kismaa olla parisuhteessa!
Kuvaja
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 700
Liittynyt: To Syys 09, 2010 21:27
Paikkakunta: Mäntsälä/Kemijärvi

Re: Suuri paistinpannukeskustelu

ViestiKirjoittaja vesahy päivämäärä Ma Maalis 04, 2013 16:09

√Ąsken l√§mmitin t√§hteit√§ iltap√§iv√§sapuskaksi ja mill√§p√§s muulla kuin Swiss Diamondilla. Pannu on jo muutaman vuoden ik√§inen mutta pinnoitus edelleen kuin uusi. Kaiken maailman kovanaamat olisivat jo kesineet tefloninsa. Laitoin pienen tilkan vett√§ pannulle ja levy p√§√§lle. Kun vesi oli kiehunut pois, niin pannu oli sopivan kuuma.
Minkä vuoksi on aina aikaa tehdä se uudelleen, muttei koskaan aikaa tehdä se heti kunnolla?
Käyttäjän avatar
vesahy
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2863
Liittynyt: Ma Maalis 17, 2008 19:18
Paikkakunta: Stadi + läntinen Uusimaa

Re: Suuri paistinpannukeskustelu

ViestiKirjoittaja lapanen päivämäärä Ma Maalis 04, 2013 16:13

vesahy kirjoitti:√Ąsken l√§mmitin t√§hteit√§ iltap√§iv√§sapuskaksi ja mill√§p√§s muulla kuin Swiss Diamondilla. Pannu on jo muutaman vuoden ik√§inen mutta pinnoitus edelleen kuin uusi. Kaiken maailman kovanaamat olisivat jo kesineet tefloninsa. Laitoin pienen tilkan vett√§ pannulle ja levy p√§√§lle. Kun vesi oli kiehunut pois, niin pannu oli sopivan kuuma.

√Ąl√§ yllyt√§ hullua enemp√§√§! :) Onko pysynyt suorana pannu? Mist√§ hankit?
Käyttäjän avatar
lapanen
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 555
Liittynyt: Ti Huhti 10, 2007 13:12
Paikkakunta: Salo

Re: Suuri paistinpannukeskustelu

ViestiKirjoittaja vesahy päivämäärä Ma Maalis 04, 2013 16:19

Pannu on pysynyt suorana ja on muutenkin ihan priimaa. Vaimo ostanut ja siksi luulin, että Stockmannilta. Pirun kalliita ne ovat mutta jos ne kestävät sen kuin kolme muuta, niin kannattaahan se maksaa.

Paistoin myös pari munaa ja rasvana käytin Becelin juoksevaa paistomargariinia. Se paistaa muuten hyvin mutta ei yhtä kauniiksi kuin aito voi.
Minkä vuoksi on aina aikaa tehdä se uudelleen, muttei koskaan aikaa tehdä se heti kunnolla?
Käyttäjän avatar
vesahy
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2863
Liittynyt: Ma Maalis 17, 2008 19:18
Paikkakunta: Stadi + läntinen Uusimaa

Re: Suuri paistinpannukeskustelu

ViestiKirjoittaja sarte päivämäärä Ma Maalis 04, 2013 17:33

Teflonit olen havainnut kertakäyttöiseksi. Eivät kestä millään.

Keraaminen pinnoite kestää jonkin aikaa, mutta ei siihenkään tarvitse kuin kerran polttaa pekonit kiinni, niin johan on pinnat piloilla. Oma Iittala Tools pannu keraamisella pinnalla sinnittelee vielä kolmen vuoden jälkeen. Ei niin että sitä nyt ihan kauheesti olis käytetty. Mutta kuumana se on useammankin kerran käynyt ja monasti pahoinpidelty metallisten työvälineidenkin kanssa. Noh kyllä niin poskettomalla hinnalla pitäisikin kestää, mutta non-stick ominaisuudet ovat kyllä enemmän almost-non-stick -ominaisuuksia.

Vuosimallin 79 valurautapannu pitää edelleen pintansa. Oikein huollettuna ei tarraa mikään ja jos tarraa niin eipä sillä loppujen lopuksi ole mitään väliä. Kertoo vaan että pannu on huollon tarpeessa. saa pahoinpidellä, ylikuumentaa, pestä vaikka astianpesukoneessa, ruostua jne. Rasvapoltto on tähän asti aina palauttanut sen nuoruuden loistoonsa.

Kaverin kuparipannu oli myös mukava tuttavuus. Tuppaavat vaan maksamaan aika paljon ja sinällään ei edes kuulu tämän keskustelun piiriin, kun ei ole moisessa pinnoitetta lainkaan. Mutta kunhan remppa on valmis, niin mä niin hankin tommosen kuparipannun valuraudan kaveriksi.
sarte
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 156
Liittynyt: Su Tammi 06, 2013 18:31
Paikkakunta: Orivesi

Re: Suuri paistinpannukeskustelu

ViestiKirjoittaja vesahy päivämäärä Ma Maalis 04, 2013 17:52

sarte kirjoitti:Rasvapoltto on tähän asti aina palauttanut sen nuoruuden loistoonsa.

Miten teet tuon rasvapolton?
Minkä vuoksi on aina aikaa tehdä se uudelleen, muttei koskaan aikaa tehdä se heti kunnolla?
Käyttäjän avatar
vesahy
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2863
Liittynyt: Ma Maalis 17, 2008 19:18
Paikkakunta: Stadi + läntinen Uusimaa

Re: Suuri paistinpannukeskustelu

ViestiKirjoittaja lapanen päivämäärä Ma Maalis 04, 2013 18:58

sarte kirjoitti:Vuosimallin 79 valurautapannu pitää edelleen pintansa. Oikein huollettuna ei tarraa mikään ja jos tarraa niin eipä sillä loppujen lopuksi ole mitään väliä. Kertoo vaan että pannu on huollon tarpeessa. saa pahoinpidellä, ylikuumentaa, pestä vaikka astianpesukoneessa, ruostua jne. Rasvapoltto on tähän asti aina palauttanut sen nuoruuden loistoonsa.


Osaat ainakin tehdä just päinvastoin mitä valurautapannulle suositellaan. Valurautapannun olen aina pessyt kuumalla vedellä ilman pesuaineita, jotta siihen jäisi rasvaa eikä pääsisi ruostumaan. Ruostehan niitä kraatereita siihen tekee. Kuivaus ja ehkä vielä lämpimälle levyllä. Tilkka öljyä kankaalla levitettynä tarvittaessa. Ajoittain rasvapoltto suolattomalla läskillä uunissa 300 astetta. Jos ei asteet riitä niin liedellä.
Käyttäjän avatar
lapanen
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 555
Liittynyt: Ti Huhti 10, 2007 13:12
Paikkakunta: Salo

Re: Suuri paistinpannukeskustelu

ViestiKirjoittaja Labyrint64 päivämäärä Ma Maalis 04, 2013 18:58

Joku Gruyere tms. hiiliteräspannu on nyt pari vuotta paistanut käytännössä kaiken. Alkuun meni pitkään että saatiin oikenlainen patina pintaan ja kerran joutui porakoneeseen kiinnitetyllä teräsharjalla puhdistamaan pannun kokonaan kun "pinnoite" alkoi irtoilla palasina.
Sen jälkeen on löytynyt oikea tapa rasvapolttaa pinta; rasvaa ei kaadeta pannulle ja pyöritellä siinä vaan tulikuumaa pannua pyyhitään rasvaan kastetulla rätillä useita kertoja levittäen aina ohut kerros pintaan, joka palaa välittömästi kiinni. Pinnoitteen ei tarvi olla paksu vaan tasainen. Ja rasvapoltossa tulee sitten aivan hillitön käry joten usein homma tulee tehtyä (harvoin tarvii tehdä) ulkona rengaspolttimen kanssa.
Käytön jälkeen sipaisen usein ohuen kerroksen rasvaa ja pesu hoituu pelkällä kuumalla vedellä (ei edes saa käyttää pesuainetta).

Tuon hiiliteräspannun parhaita puolia verrattuna valurautaan on keveys sekä ohut pohja jonka ansiosta kaasulieden lämpötilansäätö vaikuttaa nopeasti. Pihvien paistamiseen suositellaan useasti paksupohjaista massiivista valurautaa jotta pihvi ei imaisisi pannusta kaikkea lämpöä heti paistamisen alkuvaiheessa. Kaasuliesi (ja varmaan induktiokin) jaksaa kuitenkin paahtaa pannuun sen verran kovasti tehoa että tuo ohut pohja on mainio koska vaikka pihvi imaisisikin siitä lämmöt, tulee lämpöä läpi välittömästi lisää. Tämän huomaa varsinkin kun tyrkkää ison pannun täyteen pihvejä. Vanhalla valurautaisella toinen puoli tuli hyväksi mutta kääntämisen jälkeen toista puolta sai paistaa ja paistaa eikä pintaan irronnut samanlaista ruskistusta kuin ensimmäiselle puolelle. Hiiliteräksisellä ja kaasuliedellä tätä ongelmaa ei ole.
Labyrint64
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 646
Liittynyt: Ke Elo 22, 2007 9:01
Paikkakunta: Lahti

Re: Suuri paistinpannukeskustelu

ViestiKirjoittaja sarte päivämäärä Ma Maalis 04, 2013 20:34

http://wikikko.info/wiki/Valurautapannu

Siinä on ohjeet joilla pääsee pitkälle. Kerran kesässä olen tuon vintistä ruostuneena löydetyn aarteen lykännyt grillin hiillokselle pidemmäksi aikaa, jolloin kaikki orgaaninen ja jämähtäneet asiat palavat pois pannusta. En tiedä kuinka oikeaoppista tuo on mutta ainakin tuo Wärtsilän tekemä pannu on hyvin kestänyt moista kidutusta. Suolallakin olen pannua hiertänyt, mutta laiskuus voittaa ja tuo polttaminen on helpompaa kuin alkaa suolan kanssa tuhraamaan.

Polttooperaation jälkeen pannu saa rauhassa viiletä. Putsaus teräsharjalla ja sen jälkeen rasvaa pannulle ja lämmitys vähän maltillisemmin. Huoltotoimenpiteenä talvisin pannun perusteellinen putsaus ( pesen kerettiläisesti ihan saippualla jos pannussa on pahoja pinttymiä, yleensä ei ole ). Pannu kuumaksi ja rasvaa perään. Saa rauhassa kärytä hetken liesituulettimen alla ja sitten vaan viilennys pyyhkäisy nukkaamattomalla liinalla ja kovaa käyttöä päälle.

Vinkkinä.. Niin huvittavalta kuin se tuntuukin, niin pekonin kaveriksi kannattaa lorauttaa tilkka öljyä. Se parantaa suolaisen sianihran lämmönkestävyyttä, joten pekonit eivät pala niin herkästi pohjaan. Ja pekoneita paistaessa ei tartte tohottaa pannua niin kuumaana kuin hellasta lähtee. Kyllä se pienemmälläkin lämmöllä paistuu rapeaksi.

lapanen kirjoitti:Osaat ainakin tehdä just päinvastoin mitä valurautapannulle suositellaan. Valurautapannun olen aina pessyt kuumalla vedellä ilman pesuaineita, jotta siihen jäisi rasvaa eikä pääsisi ruostumaan. Ruostehan niitä kraatereita siihen tekee. Kuivaus ja ehkä vielä lämpimälle levyllä. Tilkka öljyä kankaalla levitettynä tarvittaessa. Ajoittain rasvapoltto suolattomalla läskillä uunissa 300 astetta. Jos ei asteet riitä niin liedellä


Juu näinhän se homma kannattaa nimenomaan tehdä. En minäkään siis aktiivisesti sitä pesukoneeseen laita muuten pahoinpitele. Pääsääntöisesti pyyhkäiseen pannun vaan talouspaperilla puhtaaksi. Tai lämpimällä vedellä pesen jos kastikkeita tms. on pannulla väännetty. Jos pinta jää pesun jälkeen mataksi pyyhkäisen vielä vähän öljyä pintaan. Lähinnä tuo oli tuossa osoittamassa, että valurautapannu kestää huomattavasti enemmän rankaisua kuin pinnoitetut pannut, jotka saa helposti pilattua yhdellä ainoalla ylikuumentamisella.
sarte
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 156
Liittynyt: Su Tammi 06, 2013 18:31
Paikkakunta: Orivesi

Re: Suuri paistinpannukeskustelu

ViestiKirjoittaja ObOlli päivämäärä Ti Maalis 05, 2013 0:32

Kyllähän vanhan pannun saa tiskiaineellakin pestä, jos sitä muuten on pidetty hyvänä. Tai näin kertoi äitipuolivainaa, suurkeittiöemännäksi kouluttautunut ja vuosikymmeniä ruoanlaittoa harrastanut maatalon tytär, kun isoäitini peruja olevaa valurautapataa tiskivadissa ihmettelin. Rasva on siihen niin imeytynyt, että tiskiaine ei siihen oikeastaan mitään tee. Tiskariin en sitä kyllä laittaisi, niin julmaa jälkeä sellainen tekee.

Minä en nykyään jaksa rasvapolttaa noita, edes uusina hankkimiani, kunhan käytän paistaessa reippaasti rypsiöljyä, ja harjalla pyöräyttämisen jälkeen kuivaan miedolla lämmöllä, ja öljy perään. Hyvin näkyy toimivan. Rasvapolton teen vain jos pohja ruostuu ulkopuolelta, koska sisäpuoli pysyy kunnossa ihan käyttämällä. Oheisessa kuvassa yli satavuotias äitini isoäidin perintöpannu, salaman heijastuksesta näkee hyvin kuinka se on sileäksi kulunut. "Hehkuvat helmet" ovat vesipisaroita, kun harjasin siitä öljyt pois jotta kuva kertoisi enemmän, enkä malttanut antaa kuivua loppuun asti. Ainoa merkintä on pohjassa luku 23, joka lienee läpimitta. Tämä pannu on kirjaimellisesti ikuinen.

Vaimoni pit√§√§ valurautaa rumana, inhottavana, likaisena ja ihan liian painavana. Min√§ taas olen hyvin tyytyv√§inen kun se ei lenn√§ seinille joka hipaisusta ja jaksaa paistaa, eik√§ mene rikki vaikka kuinka hinkkaisi haarukan piikkip√§√§ll√§ tai leikkaisi veitsell√§ paistoksia pienemm√§ksi. √Ąitipuolivainaani kertoi my√∂s ett√§ esi-isill√§mme ei ollut anemiaa koska valurauta-astioissa tehdyst√§ ruoasta imeityi aina sen verran, ja t√§m√§ on minun silmiss√§ni ehdoton bonus: automaattinen rauta-annos aina ruoan mukana.

Fiskarsin teräswokin titaaniteflon kesti kymmenkunta vuotta harvakseltaan käytettynä, mutta nyt siitä pinta rakoilee. Oikein kiva idea poistaa teräsvillalla loputkin teflonit ja rasvapolttaa se, pitää ehdottomasti kokeilemani. Wokin muoto on ehdoton, mutta tuollaisena teflonoinnin reikiin jää ruoat kiinni. Olisihan se hienoa jos tuon saisi vielä käyttöön.

Valuraudan kestävyydestä ja toimivuudesta rohkaistuneena ostin äskettäin myös valurautapadan, enkä kadu. Ja vannon yhä valurautapannun nimeen.
Liitteet
13030004.jpg
13030004.jpg (45.75 ) Katsottu 1128 kertaa
Laiskuus on maailmaa eteen päin vievä voima, siitä on oksat pois kun laiskuri yrittää työtä säästää.
ObOlli
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 266
Liittynyt: Ke Loka 10, 2012 14:10
Paikkakunta: Helsinki

Re: Suuri paistinpannukeskustelu

ViestiKirjoittaja sarte päivämäärä Ti Maalis 05, 2013 7:50

ObOlli kirjoitti:Fiskarsin teräswokin titaaniteflon kesti kymmenkunta vuotta harvakseltaan käytettynä, mutta nyt siitä pinta rakoilee. Oikein kiva idea poistaa teräsvillalla loputkin teflonit ja rasvapolttaa se, pitää ehdottomasti kokeilemani. Wokin muoto on ehdoton, mutta tuollaisena teflonoinnin reikiin jää ruoat kiinni. Olisihan se hienoa jos tuon saisi vielä käyttöön.


Kannattaa tsekata, ettei teflonin alta tule alumiinia tai jotain muuta eksoottista materiaalia vastaan. Välillä tulee. Alumiini on vähän huono matsku ruoanlaittoon. Läheskään kaikkia metalleja ei myöskään pysty rasvapolttamaan. Jos tosiaan mielii rasvapoltettavaa pannua, niin nuo Labyrint64:n mainostamata hiiliteräspannut ovat siihen ihan omiaan. Ainakin De Buyer (johon Labyrinth64kin ilmeisesti viittasi) valmistaa noita järjellisen hintaisia hiiliteräspannuja. Suomesta noita saa vaikka Eiringiltä http://eiring.fi/shop/index.php/paistinpannut/hiiliteraspannut.html
sarte
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 156
Liittynyt: Su Tammi 06, 2013 18:31
Paikkakunta: Orivesi

Re: Suuri paistinpannukeskustelu

ViestiKirjoittaja vesahy päivämäärä Ti Maalis 05, 2013 9:21

ObOlli kirjoitti:Oikein kiva idea poistaa teräsvillalla loputkin teflonit ja rasvapolttaa se, pitää ehdottomasti kokeilemani.

Muista Olli sitten, että jos tupakoit, niin huolehdit siitä, että niitä teflonhiutaleita ei joudu tupakoiden sekaan, esimerkiki käsiin tarttuneina.
Minkä vuoksi on aina aikaa tehdä se uudelleen, muttei koskaan aikaa tehdä se heti kunnolla?
Käyttäjän avatar
vesahy
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2863
Liittynyt: Ma Maalis 17, 2008 19:18
Paikkakunta: Stadi + läntinen Uusimaa

Re: Suuri paistinpannukeskustelu

ViestiKirjoittaja ObOlli päivämäärä Ti Maalis 05, 2013 12:24

sarte kirjoitti: ...niin nuo Labyrint64:n mainostamata hiiliteräspannut ovat siihen ihan omiaan. Ainakin De Buyer (johon Labyrinth64kin ilmeisesti viittasi) valmistaa noita järjellisen hintaisia hiiliteräspannuja. Suomesta noita saa vaikka Eiringiltä http://eiring.fi/shop/index.php/paistinpannut/hiiliteraspannut.html


Suuresti kiitoksia, nuo näyttävät ihan loistavilta! Pitää pistää harkintaan jos hankkisi pari maalaispannua, kun en näemmä osaa sekoittaa ruokaa matalareunaisessa valurautapannussa liettä sotkematta... tosin valurautapata on siinä vaiheessa ihan jees, ainakin reunojen korkeus riittää.
Laiskuus on maailmaa eteen päin vievä voima, siitä on oksat pois kun laiskuri yrittää työtä säästää.
ObOlli
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 266
Liittynyt: Ke Loka 10, 2012 14:10
Paikkakunta: Helsinki

Re: Suuri paistinpannukeskustelu

ViestiKirjoittaja Labyrint64 päivämäärä Ti Maalis 05, 2013 13:50

Tuollainen suurin maalaispannu on juurikin siksi käytössä koska toimii wokkipannuna, pihvien paistossa ja oikeestaan kaikessa. Alkaa olemaan aika painava joten yhdellä kädellä nostelu ei ihan kaikilta onnistu. Kahdella kädellä onnistuu ruokien sekoittaminen heittelemällä (kuin ammatikokit telkkarissa). Tuo isoin on sitten niin iso että viereisille levyille ei ehkä mahdu samaan aikaan kattila kunnolla.

Tuosta ehkä näkee suunnilleen minkä näköiseksi pannu menee kun se on kunnolla rasvapoltettu http://www.torquato.de/de-buyer-eisenpf ... aise_.html Ensimmäistä kertaa nähdessä se näytti jääneen pesemättä ja "likaiselta" mutta käytännössä tuo musta rasvapinta/patina toimii teflonin tavoin.
Labyrint64
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 646
Liittynyt: Ke Elo 22, 2007 9:01
Paikkakunta: Lahti

EdellinenSeuraava

Palaa alueelle Yleistä höpinää

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa