Kuiva kellari+kph:n rakentaminen

Keskustelua maanpinnan alapuolelta - kellari, salaojat, sokkeli jne.

Kuiva kellari+kph:n rakentaminen

ViestiKirjoittaja Ensku päivämäärä Ma Marras 03, 2008 14:30

n. 60 m2 kellari
kevyttiilimuuri jokaisella ulkoseinällä
betonilattia
betonikatto
ilmanvaihtoräppänöitä
kellarissa kuiva "tunnelma"

rinne
salaojat kuulemma on (vm-50-luku??)

jotta nykyaikaisempi versio pesutiloista saataisiin aikaan:
- toiveissa kylpyhuone (+sauna) vesieristyksineen ja kaakeleineen
mitä tehdä?
- ulkopuolelta fuktisol +salaojien tarkistus?
- sisäpuolelta lattian eristys betonin alapuolelta?

- anturoiden eristys?!? miten? vakava asia?

- ilmanvaihto kuntoon

Kiitos!
Ensku
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 247
Liittynyt: To Elo 23, 2007 10:20
Paikkakunta: Keski-Suomi

Re: Kuiva kellari+kph:n rakentaminen

ViestiKirjoittaja leomirala päivämäärä Ti Marras 04, 2008 21:49

Joitakin vuosia sitten tein suunnittelemasi remontin. Talo on samalla tavalla kuivassa rinteessä. Kellarin lattiasta alaspäin on viinikellari, syvyydeltään n. 1,7 m. Sen pohjallakaan ei ole koskaan vesi seisonut.

Pesuhuoneesta ja saunasta purin betonilattian, pari tuumaa heikkoa hötöä, helppo purkaa. Kaivoin maata. Pohjalle asensin viemäriputkia ja lämmin- ja kylkävesikupariputkia autotalliin ja saunan takahuoneeseen kaiken varalta sekä lattiakaivot. Laitoin ohjeiden mukaisesti muovin, styroxin, betonivalu, sen päälle lattialämmityskaapelit, toinen betonivalu. (en ole varma että muistin kaikki kerrokset oikein) Sen päälle vesieristykset ja kaakelit. Seinille 30 cm vesieristys ja kaakeli sekä paneli. Kylpyhuoneen kaksi seinää kokonaan kaakelia.

Saunassa on katon rajassa tuloilmaventtiili, kylpyhuoneessa ei ole. Puilla lämmitettävä kiuas. Kellarin WC:ssä on tehokas imuri jonka varsinainen tarkoitus on poistaa radonia kellarista ja pitää kellarissa alipaine jotta radon ei nouse asuinkerroksii.

Salaojille ja kivijalalle en tehnyt mitään, niillä ei ole merkitystä tässä tapauksessa, kuiva hiekkamaa, on hyvä lämpöeristys, ei kosteutta.
Lopputulos on hyvä, kylpyhuoneessa on vain suihku (ja näin syksyllä omenaviinit käymässä), kosteus haihtuu suihkun jälkeen seinistä ja ikkunoista hetkessä, usein pidän kellarin ulko-ovea auki puolisen tuntia. Kylpyhuoneen lattialämmitys on koko kesän päällä.
Onnea!
Muulle osalle kellaria laitoin lattiaan kaakelin. Sen alle ei pidä panna minkäänlaisia eristyksiä. Lattia on ns. hengittävä. Maasta nouseva vähäinen kosteus haihtuu saumojen kautta kellarin ilmaan. Saunassa ja kylpyhuoneessa on panelia mutta muualla kellarissa seinät on kalkittu.
leomirala
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 48
Liittynyt: Ke Marras 23, 2005 22:58
Paikkakunta: Helsinki
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kuiva kellari+kph:n rakentaminen

ViestiKirjoittaja Hower päivämäärä Ti Marras 04, 2008 22:38

Laitoin ohjeiden mukaisesti muovin, styroxin, betonivalu, sen päälle lattialämmityskaapelit, toinen betonivalu. (en ole varma että muistin kaikki kerrokset oikein) Sen päälle vesieristykset ja kaakelit.


Siis maan päälle muovi ja sen jälkeen eristeet, laatta ja vesieriste?
Tuo muovi on kyllä periaatteessa niin väärin kuin olla voi...
Käyttäjän avatar
Hower
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 1866
Liittynyt: To Elo 25, 2005 13:00

Re: Kuiva kellari+kph:n rakentaminen

ViestiKirjoittaja Ensku päivämäärä Ke Marras 05, 2008 13:03

Kiitos vastauksista. Tässä paljonkin ehdin jo tätä osiota lueskella. Kaikilla vähän samantapaista haastetta, mutta vissiin parikin koulukuntaa tässä asiassa.

Mutta eikö just tuo muovi ole oleellinen, ettei kosteus pääse rakenteisiin, kun on kuitenkin tarkoitus ettei siitä kohdasta hengitä?

Paljonko suunnilleen maksoi tuo tekemäsi remontti? Teitkö kaiken itse?
Ensku
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 247
Liittynyt: To Elo 23, 2007 10:20
Paikkakunta: Keski-Suomi

Re: Kuiva kellari+kph:n rakentaminen

ViestiKirjoittaja Tomppa päivämäärä Ke Marras 05, 2008 14:32

Ensku kirjoitti:Mutta eikö just tuo muovi ole oleellinen, ettei kosteus pääse rakenteisiin, kun on kuitenkin tarkoitus ettei siitä kohdasta hengitä?

On nimenomaan oleellista että sitä muovia ei siellä ole vaan asianmukainen kapillaarikatko joka katkaisee maasta nousevan kosteuden.Jos rakenteessa on muovi kuten tuossa leomiralan esimerkissä niin kosteus kerääntyy muovin alle ja sieltä pikkuhiljaa kohti seiniä ja ylöspäin jne...
Muutaman illan kun viettää näiden kellariketjujen parissa niin välttyy monelta perusvirheeltä.Keskusteltu asiasta on nimittäin paljon. :lol:
Jos se olis helppoo,olisin tehnyt sen jo.
Tomppa
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2393
Liittynyt: To Maalis 30, 2006 13:42
Paikkakunta: Suomi

Re: Kuiva kellari+kph:n rakentaminen

ViestiKirjoittaja Hower päivämäärä Ke Marras 05, 2008 16:54

... ja rakenteita ei ole syytä paketoida kahden muovikelmun (vesieriste/muovi) väliin.
Näistähän on varoittavia esimerkkejä uustuotannossa kun hörynsulutetun talon kylppäriseiniä on vesieristetty; kipsilevyn tai muun materiaalin pinnassa vesieriste ja takana höyrynsulku - kahden tiiviin pinnan välissä on sitten homehtunutta kipsilevyä...

Jos kellarin lattian haluaa ehdottomasti vesieristää niin laatan/lämpöeristeen alla on syytä olla jonkinmoinen kapillaarikatko, ei märkää maata tai muovitettua märkää maata.

...mutta vissiin parikin koulukuntaa tässä asiassa.


- ei sinänsä eri koulukuntia, itse vaan olen pyrkinyt tuomaan esille sen, että kellariin on kautta aikojen rakennettu ongelmattomia asumisen aputiloja (saunat, kylppärit sun muut) hieman keveämmällä arsenaalilla kuin nykyään. En epäile yhtään, etteikö teknisesti parempaa (joskaan vanhassa talossa ei läheskaan täydellistä) synny jos kaiken piikkaa pois, kaivaa maat auki ulkoa ja alapuolelta, rakentaa kapillaarikatkot ja lämpöeristeet.
Mutta ei se välttämätöntä ole. Silloin vaan pitää miettiä tarkempaan mitä pintohin laittaa, niinku nyt vaikka se p..leenmoinen vesieristeitten länttääminen joka paikkaan. Kun betonia ja sen alla olevaa märkää maata pitää suojella muutamilta lattialla hölähtäviltä vesiroiskeilta.... No, rakennustarvikkeita pitää saada kaupaksi.
Käyttäjän avatar
Hower
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 1866
Liittynyt: To Elo 25, 2005 13:00

Re: Kuiva kellari+kph:n rakentaminen

ViestiKirjoittaja Ensku päivämäärä Ke Marras 12, 2008 13:50

Kiitos vastauksista. Muovia ei tule, juuri mihinkään. :shock:

Jos lattian ja maanalaisen kellarin seinän eristää Fuktisolilla M. Alanderin ohjeiden mukaan, mites maanpäällinen sokkeli?
Ja sillä kohdalla oleva sisäseinä?

Eli jos laittaa vesieristeet(?) sinne missä ulkopuolella on Fuktisol (tiivis sisältä ja harvenee ulospäin), niin mitäs sitten kun osa kylpyhuoneen seinistä on kuitenkin ilman Fuktisolia? Voiko silti laittaa tiiviin sisältä, koska ulkopuolihan olis maanpäällä ja kuivuu ulospäin? Vai pitääkö kaakelit(?) ja vesieristeet jättää ylhäältä pois. jolloin pääsis kuivuun sisälle..?

Ehkä tää tästä joskus menee tajuntaan.
Ensku
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 247
Liittynyt: To Elo 23, 2007 10:20
Paikkakunta: Keski-Suomi

Re: Kuiva kellari+kph:n rakentaminen

ViestiKirjoittaja Tomppa päivämäärä Ke Marras 12, 2008 14:05

Vaihtoehdot on joko laittaa eriste sokkelin ulkopintaan jolloin talon mittasuhteet kärsivät melkoisesti tai sitten sisäpuolelle seinän yläosaan noin 30 cm limittäin ulkopuolen Fuktisolin kanssa.
Itse kuitenkin tekisin rivinteerauksen kosteisiin tiloihin jolloin ilmarako toimii myös eristeenä.
Jos se olis helppoo,olisin tehnyt sen jo.
Tomppa
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2393
Liittynyt: To Maalis 30, 2006 13:42
Paikkakunta: Suomi

Re: Kuiva kellari+kph:n rakentaminen

ViestiKirjoittaja HillyMan päivämäärä Ke Marras 12, 2008 20:53

Mulla on lattiassa pesuhuoneessa fuktisolit mutta seinässä ei. Pelkällä rivinterauksella mennään (saattaa olla villa välissä yläosassa, ei tiedä varmaks), kalkkirappauksen vain rappasun uusiks ja kosti kosteussulku päälle. Lattiaan tulee vesieriste. Suihkussa siis pätkä ulkoseinää. Ulkopuolella ei ole tehty mitään kun ei jaksa alkaa asfalttia kaivamaan, tontti salpausselän hiekkaharjun häntää.
"Hyvä tuppaa tuleen vaikka keskinkertasta yrittää "
Käyttäjän avatar
HillyMan
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2144
Liittynyt: Ti Helmi 14, 2006 19:33
Paikkakunta: Hyvinkää

Re: Kuiva kellari+kph:n rakentaminen

ViestiKirjoittaja Ensku päivämäärä Pe Marras 21, 2008 13:04

Jepjep.

Meinattiin kyl keväällä kaivaa auki kuitenkin ulkopuolelta ja laittaa sit salaojat kuntoon+sadevesijärjestelmä+fuktisolit (?).

Lattia ehkä avataan jo ennemmin. Nyt kellarin lattiassa betonin päällä muovimattoriekaleita, jotka ei mistään kiinni mitenkään. Ainakin yhden paksumman alapuoli oli ihan kostea ja jopa märkä, ja kyllä se kivasti haisikin. Auttaisko riittävästi jos vaan hävittäis matot ja äkkiä (+vanhat säilykesienet jne jne jne.)? Mites betoni? Osaako se kärsiä tollasesta kuinka paljon?

Jossain vaiheessa haluttais kuitenkin eristää Fuktisolilla lattiakin, niin sit piikkaus ja vähän lisää korkeutta (nyt 215 cm?). Mites betonirappuset piikkatessa lattiaa auki? Vai ootteko aina (kun joka vuosi tän rempan teette..) tehny sit uudet? Kellariin ovi rappusten keskivaiheilta ulkoa ja eteisestä.

Kellarissa on nyt ehkä 70- luvulla (yhden kellarin huoneen sisään) rakennettu suihkuhuone. Seinistä tulee lähinnä mieleen jääkaukaloiden pukukopit. Kirkkaan oranssia muovipleksiä seinät, korotettu betonilattia, kaadot ok. Kaksi seinistä irti kellarin seinistä (lastulevyä ulkopuoli?) ja yksi kiinni kellarin väliseinässä ja yksi ulkoseinässä.
Mitäs luulette olevan muovipleksin ja ulkobetonin välissä, rivinteeraus vissiin jokaisella kellarin ulkoseinällä, mut oisko puuta välissä!? Voi olla hyvässä hapeessa. Kellarissa normaalit maakosteusarvot.

Kiitti taas vastauksista.
Ensku
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 247
Liittynyt: To Elo 23, 2007 10:20
Paikkakunta: Keski-Suomi


Palaa alueelle Kellari ja sokkeli

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa