Valesokkelin korjaus

Keskustelua maanpinnan alapuolelta - kellari, salaojat, sokkeli jne.

Valesokkelin korjaus

ViestiKirjoittaja Matti Alander päivämäärä Pe Loka 08, 2021 14:18

Valesokkelin korjauksesta salaojittavilla lämmöneristeillä paljonkin kysytään. Siinäkin aiheessa kosteuden pääsy ulos sokkelista jo ennen kuin nousee puurunkoon on oiva ratkaisu.
Valesokkeli vähemmän liittyy rintamamiestaloon, mutta hyvä selventää tätäkin aihetta. Matalat perustuksen tulivat muotiin arkkitehtien toimesta -70 luvulla kun portaat koettiin haitaksi. Kuten yleensäkin kohoaa maa vuosikymmenten varrella helposti ja talo alkaa näyttämään maan sisään kaivetulta. Seinän vierustoille tehty istutuksia kukkapenkkejä ym. näista sitten kosteus helposti imeytyy kivijalkaan ja jatkaa matkaansa kapillaarisesti.
Käytettäessä hengittäviä salaojittavia ulospäin lämpötilaerojen ansiosta kuivaavia eristeitä, ei ylitäyttö sinänsä ole ongelma, kuivuminen ulospäin toteutuu ympäri vuoden. Kuitenkin maanpinnan luiskaus ja laskeminen alaspäin tuo näön lisäksi toimivuutta. Pintavesiä ei pidä missään olosuhteissa tai perustuksissa päästtää kuormittamaan salaojitusjärjestelmää ja lisäämään anturan kosteuskuormaa. C 2 ohje 200 mm vesitiivis kerros ja maanpinnan luiskaus 3 metriä ulospäin on asiaa. Aivan liian usein näkee remontteja tehdyn joissa sepelöinti tuotu ylös asti ja kaikki sulamisveden ym. kastelevat anturan alusen ja kosteus kiipeää kapillaarisesti ylöspäin.
Matalissa perustuksissa kuten valesokkelitalossa tulee routaeristys vaakatasossa viedä mahdollisimman alas aivan salaojaputken päälle, jotta maaperä pysyy mahdollisimman viileänä. Routaeristeen päälle ei enää muovikalvoja vaan 100 mm kerros sepeliä, suodatinkangas ja sitten vesitiivistä maata. Takavuosina routaeristeet vettyivät kun maaperä lämpeni niiden alla ja höyrynpaine suuntasi ylös viileämpää kohti, kosteus pysähtyi muoviin ja eriste vettyi. Edes foamin käyttö ei auttanut vettyi vain hitaammin.
Salaojitusmoduuli on myös erinomainen tuote matalien sokkeleiden korjaamisessa ja nehän ovat harvan rakenteensa ansiosta vettymättömiä.
Matti Alander
Jäsen
Jäsen
 
Viestit: 2211
Liittynyt: To Tammi 13, 2005 20:36

Palaa alueelle Kellari ja sokkeli

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa