Aikanaan väännettiin kaverille luonnonkivestä ja tulitiilistä iso hieno grilli takapihalle. Oli putki rosteria ja kaikkea. Itselle en ehkä ihan niin kolossaalista viritystä tarvitsisi. Grillin rakentaminen on minullakin edessä. Jos ei vielä tänä kesänä niin ehkä sitten seuraavana. Pitäisi keksiä hyvä grillin materiaali, malli ja ottaa huomioon myös mahdollinen katoksen tarpeellisuus. Terassi meillä tulee grillin mahdollisen paikan aivan viereen, joten erillistä grillauskatosta ei ehkä tarvittaisi. Tässä suunnitteluvaiheessa mieleen tulee seuraavia seikkoja:
-
Perustus: Kallio --> pelkkä betonivalu. Maa-alusta --> tarvitaan valun lisäksi alle salaojittava sepeli tai sora
-
Rakennemateriaali: Tiili / luonnonkivi. (Huom. Luonnon kivi tuppaa halkeilemaan ajan saatossa.)
-
Pintamateriaali: Rapattu tiili / luonnon liuskekivipinnoite / paljas tiili / muu luonnonkivi
-
Rakenteet: Raudoitus betonivaluihin keskitiheää verkkoa. Jos rakenne muurataan luonnonkivistä, tarvitaan raudoitus myös muualle kuin perustaan.
-
Tulipesä: Tulitiilet muurataan pesän sisäpintaan tulilaastilla. Tulipesään jätetään hahlot molemmin puolin parilalle tai grilliritilälle.
-
Arina: Tulipesän alaosaan suunnitellaan ilmanottotila ja / tai tuhkaluukku, jonka päälle mitoitetaan irroitettava arina.
-
Malli: Grillin alaosaan jätetään tilaa sytykepuille ja muulle tarveaineistolle.
-
Työtasot: Rosteria tai puuta, muurattaessa otettava huomioon kiinnityspaikka ja -tapa grillin sivussa
-
Piippu: Muurataan tai tehdään rosteriputkesta. Savu johdetaan mielellään mahdollisimman korkealle, jotta veto muodostuu voimakkaaksi. Huom. Tulipesän yläosan muuraus putkelle sopivan muotoiseksi voi olla monimutkainen homma.
Unohtuikos jotain oleellista?
